BarcelonaLa Liga

Barcelona és a hollandok: De Jong nagy siker lehet

Frenkie de Jong lett végül a legutóbbi holland csodagyerek, aki leigazolt a Barcelona csapatához. A 22 éves játékos korához képest már jelentős tapasztalattal rendelkezik, és Hollandiában a szezon legjobb játékosának választották. Nem csoda, hogy a katalán fővárosban óriási a várakozás, ugyanúgy, mint az elvárások.

De Jong egy hete került bemutatásra a Nou Camp-ban. Az eseményre 20 ezer rajongó volt kíváncsi, amint a játékos dekázik, autogramokat osztogat, valamint gyerekekkel edz a Barcelona gyerekakadémiáján. Még az Ajax is bérelt egy buszt, ami járta a várost azzal a felirattal, hogy „Barca, élvezd a jövőt, ahogy mi is”.

De Jong természetesen komoly játékosok nyomdokaiba lépett. A Barcelona történelmében eddig is meghatározó volt a holland vonal Johan Cruyff, Ronald Koeman, Marc Overmars, a De Boer testvérek és Patrick Kluivert miatt. A klub nagyon sokat köszönhet a Cruyff féle innovatív iskolának és az akkori álomcsapatnak, ezt természetesen az új szerzemény is megjegyezte:

„Hollandia és a Barca mindig jó kapcsolattal rendelkezett. Az Ajaxxal ráadásul nagyon hasonló a játékstílusuk Johan Cruyff filozófiája miatt. Mindketten ugyanúgy akarnak játszani, ami jót tesz nekem.”

De Jong egy modern, hibrid középpályás, aki nem csak mélységi irányítót tud játszani, aki kontrollálja a játék sebességét. Emellett a védővonalból is fel tudja hozni a labdát és összeköti a védekezést a támadással afféle box-to-boxként. Ez az attribűt sokat segíthet a katalán klubnak, akik köztudottan nagy hangsúlyt fektetnek a labdabirtoklásra.

Ahogy maga a játékos is megemlítette, a Barcelona és az Ajax hasonló játékstílusa miatt valószínűleg gyorsan fel tudja venni a ritmust. Emellett olyan veterán tanítómestere is lesz, mint Sergio Busquets.

Minden esetre De Jongon nagy lesz a nyomás, főleg annak tudatában, hogy a Barca középpályásai köztudottan kiöregedőben vannak. Ezzel szeben rendelkezik mindennel, ami őt Katalóniában sikeressé teheti.