Bundesliga

Dortmund: Tudatos építkezés után offenzíva

A topklubok nyári elemzésének sorozatában a mai epizódban Németországba, a Borussia Dortmund gárdájához látogatunk. Azért oda, mert a Bayern Münchenről a közelmúltban készült elemzés, valamint ott még komoly mozgások várhatóak augusztus végéig. Ezzel szemben a BVB kerete kvázi készen áll.

Mélypont után tudatos építkezés

A Dortmund mélypontja egyértelműen a 2017/18-as szezon volt, mikor csupán jobb gólkülönbséggel tudták bebiztosítani a negyedik helyet. Ami még fájóbb, olyan gyűlölt csapatok mögött, mint a Bayern, a Schalke, és a Hoffenheim. A keret rosszul volt összerakva, a játékosok között nem volt meg a harmónia, többen ráadásul sztrájkokkal forszírozták a távozásukat (Dembele, Aubameyang). A vezetőségben megszólaltak a vészharangok.

Visszatért a korábbi csapatkapitány, Sebastian Kehl, afféle összekötő kapocsnak a játékosok, és a vezetőség közé, valamint külső tanácsadónak fel lett fogadva az aranylabdás klublegenda, Matthias Sammer. Utóbbit Németország legjobb elemzőjének tartják, és a Bayern Münchenben is töltött be vezetői pozíciót.

Innentől tudatosan olyan játékosokat igyekeztek igazolni, akik hiányoztak a keretből, és meghalnak a pályán a csapatért, nem lépnek le az első adandó alkalommal. A megerősített vezetőség nyíltan egy többéves projektben gondolkozott, a tavalyi szezont egy átmeneti időszaknak felfogva, minimális elvárásokkal: legyen meg a BL-hely, és javuljon a csapat.

A tavalyi idény viszont meglepően jól sikerült, és csak két ponttal maradtak le a bajnoki címről. Bajok azért voltak. Egy éve olyan játékosok érkeztek, mint Thomas Delaney, aki vezér a középpályán, és minden párharcot felvállal, valamint Axel Witsel, akire ugyanez igaz, de még zseniális játékintelligenciával rendelkezik.

Második szakasz: offenzíva

Annak ellenére, hogy az átmeneti év az elvártnál is jobban sikerült, a csapat még közel sem volt kész. Az idei nyáron viszont rendkívüli igazolásokat hajtottak végre. A cél hivatalosan is ki lett mondva Hans-Joachim Watzke által: „Minden ha, és talán nélkül, a bajnokságért szeretnénk játszani. Ehhez kellett átalakítani az átigazolási stratégiánkat, három 19 évessel ez nem menne.” A vezérigazgató rátapintott a lényegre. A Dortmund kerete tavaly túl fiatal és éretlen volt még a bajnoki címre, valamint a keret, habár mélyebb volt, mint a Bayerné, még mindig nem eléggé, ezt maga Lucien Favre nyilatkozta.

Az idei igazolásokat tekintve, abszolút tudatos építkezést látunk. A két nap alatt igazolt három játékos, Nico Schulz, Thorgan Hazard, és Julian Brandt mind hiányposztra érkezett.

Schulz a válogatott elsőszámú balhátvédje, arra a posztra érkezett, ami már Jürgen Klopp óta a csapat gyenge pontja volt Marcel Schmelzer személyében. A veteránon kívül viszont nem volt a keretben képzett balhátvéd, csak vészmegoldás. Schulz remek mutatókkal rendelkezett a Hoffenheimben: erős támadásban, rendkívül gyors, és pontosak a beadásai. Abszolút alapember lesz.

Thorgan Hazardra szükség volt. Christian Pulisic eladása 64 millió Euróért óriási bravúr volt úgy, hogy igazából sosem volt alapember,és néhány meccs kivételével katasztrofális szezonja volt. A középső Hazard-tesó az amerikaihoz képest egyenlőre előrelépés. 26 éves, már tapasztalt, a legjobb korban van. Emellett gyors, jól cselez, és több poszton bevethető.

Hasonló Julian Brandt. Habár nagyon nagy tehetség, a karrierje kissé holtponton volt, és a fejlődése kezdett stagnálni. Az ősszel mindössze 3 gólpasszig és 1 gólig jutott a kanadai táblázaton balszélsőként, ami az eredeti posztja. Ekkor jött a téli szünetben Peter Bosz, aki viszont áthelyezte a középpályára. Az eredmény adta is magát:tavasszal Brandt 6 gólt lőtt, e mellé kiosztott 11 asszisztot. Ráadásul az egész Bundesligában ő osztotta ki a legtöbb kulcspasszt. Ha marad a középpályán, Marco Reus párjaként halálos duót alkothatnak, sokan a kapitány örökösének is tekintik őt Dortmundban.

A három játékosért 75 millió Eurót fizetett a Dortmund. Mindhármuk egyből segíteni tudja a csapatot, és olyan posztra érkeztek, ahova rá is fért az erősítés. Egyszerűen nagyon jó befektetés volt, de valami még hiányzott.

A hiányzó láncszem

Mint már említettem, a tavalyi keret még túl éretlen volt a bajnoki címre. Ezalatt főleg a védelmet értem, ahol a legidősebb középhátvéd (a kiegészítőember Toprakot nem számítva) 23 éves volt. A keretnek szüksége volt egy rutinos játékosra a védelembe, aki át tudja venni a vezér szerepét, és levenni a nyomást a fiatalokról. Először Laurent Koscielnyről lehetett olvasni, majd ekkor jött a bombahír: Mats Hummels visszatért a Borussiához.

Ha az árcéduláját nem nézzük, ő a lehető legjobb választás volt a feladatra. Rutinos, bírja a nyomást, valamint ismeri a klubot, és ne feledjük, korábban a Dortmund kapitánya volt. Emellett vezéregyéniség, tudja, hogy kell nyerni. Ez a tapasztalat nagyon hiányzott a hátsó alakzatból. Hummels sebessége már megkopott, de még mindig világklasszis, és a játékintelligenciája elsőrangú. Ami a fekete-sárgák szempontjából már csak hab a tortán, hogy komolyan sikerült vele gyengíteniük a Bayernt.

Mit hozhat a szezon?

Összegezve, a Borussia Dortmund betömte a lyukakat a keretében, és jelenleg ők a legerősebb csapat Németországban. A Bayern most éppen tökön lövi magát a piacon, és nyíltan rá lehet menni a bajnoki címre. Más kérdés, hogy a folyamatos ambíciózus kijelentések nem csak a bajorokra, hanem saját magukra is nyomást helyeznek.

A keret már rendben van. A középpályán a Witsel-Delaney duó mögött Dahoud és Weigl a lehető legjobb csereemberek, bár utóbbi jövője még kérdés. A szír-német pedig valószínűleg idén nagyobb szerepet fog kapni, és még a 8-as mezt is megkapta.

Ahol még elfér az erősítés, az a csatárposzt. Paco Alcacernek folyamatosan gondjai voltak a kondíciójával, Götze pedig inkább hamis kilences. A spanyol sok gólt szerzett, de sokszor nagy szerencséje volt, és fizikálisan össze kell kapnia magát ahhoz, hogy állandóan számítson rá Lucien Favre, és kiléphessen a szupercsere szerepéből. Amennyiben viszont a klub igazol egy klasszikus csatért, amire mondjuk Favre nem tart igényt, akkor az könnyen Götze távzását jelentené.

Ami még hátra van, az az eladások. Az igazolásokat nagyon hamar lezavarták, így Lucien Favre már az előszezontól kezdve a teljes kerettel dolgozhat, valamint az újaknak is több idejük marad a beilleszkedésre. Viszont a keret túl nagy, és sokaktól meg kell szabadulni. André Schürrle és Shinji Kagawa engedélyt kapott, hogy edzés helyett csapatot keressenek. A gond viszont, hogy magas fizetésük miatt nincs igazán érdeklődő.

Maximiliam Philippnek nem volt szerencséje Dortmundban, pedig remek játékos. Ő fél lábbal már Wolfsburgban van, a Farkasoknak viszont először Brekalót kell eladniuk, hogy legyen pénz Philippre. Jeremy Toljan tegnap abszolválta az orvosiját a Sassuolónál. Egyenlőre kölcsönbe megy, ahogy az több másik fiatalnál is várható lesz.

Összegezve, a Borussia Dortmund kerete a bajnoki címre lett összerakva. A Meisterschale pedig kimondottan a klub célja. A Bayern kerete jelenleg 13 használható mezőnyjátékosból áll, rengeteg dolguk van még a piacon. Ehhez képest még nem látni jelenleg a jelét, hogy történne mozgolódás, és sokan fejetlenségről számolnak be. Mindenesetre ez lehet az az év, amikor a bajorokat letaszíthatják a trónról. Csak bírja a BVB a nyomást.