La Liga

Mbappé PSG-be való igazolásának valódi története

A legújabb Football Leaks dokumentumok alapján a Der Spiegel, a Mediapart és partnerük az EIC hálózat lerántja a leplet Kylian Mbappé Monacóból a PSG-be való, 2017-es nyári átigazolásáról.

A Mediapart szerdán megjelent cikkében részleteket közölt, hogyan igazolt Mbappé a Parc des Princesbe és azt állítják, hogy a Monaco elfogadott egy 180 Millió Eurós ajánlatot a Real Madridtól, de a játékos apja nem volt meggyőződve, hogy fiának elég játékidő jut majd. A Real keretében ott volt Cristiano Ronaldo, Karim Benzema és Gareth Bale is a támadósorban. A Football Leaks szerint a tárgyalások gyorsan haladtak, de aztán a játékos családja különböző záradékokhoz ragaszkodott, majd a szuperügynök Jorge Mendes is megjelent a képben.

Mbappé ideje a Monaconál a vége felé közeledett, amikor ugyanazt a fizetést kérte, mint Radamel Falcao. Évi 8 Millió Euró, adózás után, ami 16-szor nagyobb összeg, mint amiről egy évvel korábban tárgyaltak. Ez végül felkeltette a nagy csapatok figyelmét és a Real Madrid 180 Millió Euró plusz 30 Millió Euró értékű bónuszokat ajánlott a játékosért. 2017 Junius 20.-án ezt az ajánlatot elfogadta a Monaco. Ezen összeg után a Monaconak 34 Millió Euró adót kellet volna fizetnie, de miután a Monaco visszautasította, ennek a kifizetését a Real Madrid átvállalta.

Annak ellenére, hogy a Monaco alelnöke Dimitri Vasyliev nem szerette volna eladni a hazai riválisnak, Mbappé egyértelművé tette, hogy inkább a PSG-be szeretne igazolni, így a párizsi csapat is megadta ugyanazt a Monaconak, amit a Real Madrid ajánlott.

Azon a nyáron a PSG már leigazolta Neymart 222 Millió Euróért, ami világ rekord volt, így a PSG megegyezett egy éves kölcsön vételről a Monacóval, kötelező vételi opcióval 145 Millió Euró plusz 35 Millió Euró étékű bónuszokért.  Akkoriban mindenki úgy gondolta, hogy a formula a Financial Fair Play szabály kikerülésére szolgált, de a Football Leaks mostani állítása szerint ezzel a 30 Milliós adó megfizetését kerülték ki, mivel a PSG ingyen vette kölcsön a Monacótól egy évre. Az átigazolási ablak lejárta előtt 10 órával sikerült minden részletet tisztázni és nyélbe ütni az üzletet.

Mbappé fizetési követelése a következő volt: 5 Millió Euró aláírási bónusz és 50 Millió Euró 5 évre fizetésként. Az első évben 7 Millió Euró, ez növekszik évente így az utolsó évre már 12 Millió Euró.

A francia játékosnak fizetésén kívül voltak egyéb követelései is:

  • Amennyiben megnyeri az Aranylabdát, automatikusan legyen az egyesület legjobban kereső játékosa is. Ez azt jelentené, hogy adott esetben Neymarnál is többet keresne. A PSG visszautasította.
  • Évi 50 órára szeretne egy privát luxus repülőt saját használatra, ezt is visszautasította a PSG.
  • Havi 30 000 eurós költségtérítés saját személyzet megfizetésére: ügyintéző, sofőr és testőrre. Ez végül bekerült a szerződésébe.
  • A családja megvolt győződve róla, hogy a PSG-t meg fogják büntetni az FFP megsértéséért, így egy olyan záradékot szerettek volna a szerződésbe, hogy a klubnak kompenzációs összeget kell fizetnie a játékosnak, ha kizárják a csapatot a Bajnokok Ligájából.

 

A dokumentumokból az is kiderül, hogy Mendes is fontos szerepet játszott a történetben, akinek a „11. órában” sikerült a nevét az átigazolási egyességbe beleírnia, így zsebre vághatott minimum 7,25 Millió Eurót. A Football Leaks szerint, ezt az összeget a pletykák elterjesztéséért és a licit háborúban való hathatós közreműködésért kapta.

Az EIC megkérdezte a dokumentumokról Mendest, aki nem kommentálta, ahogy Mbappé, a Monaco elnöke Dmitry Rybolovlev és a PSG sem válaszolt a kérdésekre.