Általános KvízekKvízTesztTudáspróba

A nagy Titanic kvíz: Mennyit tudsz róla? Sikerülni fog mind a 12 kérdés?

A Titanic tragikus sorsa örökre beírta nevét a történelembe, azon a bűvös éjjelen mikor jéghegynek ütközött és elsüllyedt. A mái napig borzolja a kedélyeket, ha csak visszagondolunk rá. Te vajon mennyit tudsz róla? Ebben a kvízben amellett, hogy számot adhatsz a tudásodról, lehetőséged lesz elmélyülni a Titanic történetében, felfedezni a hajó tragikus sorsát, és talán még néhány érdekességet is megtudni róla!

Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játssz velünk egy nagyon szuper közösségben.

Hirdetés

Készen állsz?

0%

Kezdjük egy kis bemelegítéssel: Mi volt a Titanic hajónév előtagja?

Helyes! Helytelen!

A Royal Mail Ship angol hajónév prefix, amit rövidítve, RMS formában használtak. A kifejezés királyi postahajót jelent. A rövidítés korábban a Royal Mail Steamer kifejezést jelölte, ami postagőzhajót jelentett.

Mennyi ideig tartott megépíteni a Titanicot?

Helyes! Helytelen!

A belfasti Harland and Wolff hajóépítő cég 1909 márciusában kezdte meg a munkát. A hajó legnagyobb szélessége a vízvonalnál 28 méter, hosszúsága 270 méter (viszonyításképpen: az Eiffel-torony – a rászerelt antenna nélkül – 300 méter magas). Magassága a gerinctől a kémények tetejéig 56 méter volt, ami körülbelül egy 18 emeletes ház magasságának felel meg. Korában a világ legnagyobb hajója volt.

Hány mentőcsónakja volt a Titanicnak?

Helyes! Helytelen!

Bár 48 mentőcsónakot szállíthatott volna, csak 20 volt benne, ezek közül 14 volt nagy csónak, 2 kisebb csónak, négy pedig összecsukható mentőcsónak.

Hirdetés

Honnan hova tartott az RMS Titanic a tragédia idején?

Helyes! Helytelen!

A képen látható úriember vezette utoljára a Titanicot. Hogy hívták?

Helyes! Helytelen!

Edward John Smith (Hanley, Anglia, 1850. január 27. – Atlanti-óceán, 1912. április 15.) angol tengerész, hajóskapitány, az RMS Olympic, majd az RMS Titanic kapitánya. Smith életét vesztette a Titanic katasztrófájában, a holttestét sohasem találták meg.

És akkor most a tragédiáról …. Miután jéghegynek ütközött, melyik óceánon süllyedt el a Titanic?

Helyes! Helytelen!

Hirdetés

Pontosan mikor történt meg a tragédia?

Helyes! Helytelen!

Útja során 1912. április 14-én, vasárnap 23:40-kor a hajó jéghegynek ütközött, és április 15-én, hétfőn, az ütközés után két órával és 40 perccel, 02:20-kor kettétörve elsüllyedt.

Megközelítőleg hány utas lelte a halálát a Titanic tragédiájában?

Helyes! Helytelen!

A hajótörésben 1517 ember veszett oda. Az első osztályon utazók közül a nőknek 94%-a, a férfiaknak 33%-a menekült meg. A fedélzetközben utazó nőknek 47%-a, a férfiaknak 14%-a maradt életben, vagyis 210 személyzettag, 126 férfi, 317 nő és 52 gyermek menekült meg, összesen 705-en élték túl a katasztrófát, ez körülbelül a hajón utazóknak az egyharmada.

Miután a Titanic kettétört, mennyi időbe telt, amíg az orr elérte az Atlanti-óceán fenekét?

Helyes! Helytelen!

A kutatók úgy vélik, hogy a Titanic orrának körülbelül 48 kilométeres óránkénti sebességével számolva nagyjából 6 perc kellett ahhoz, hogy elérje az óceán fenekét.

Mikor találták meg a Titanic roncsát?

Helyes! Helytelen!

A roncsot végül az amerikai Robert Ballard találta meg a Woods Hole Óceánkutató Intézet anyagi támogatásával. Az általa szervezett amerikai-francia expedíció 1985. augusztus 31-én mélytengeri radarral fedezte fel a luxushajó roncsait, amelyet egy speciális kamerával le is filmeztek.

Jelenleg hány méter mélyen pihen az óceán fenekén?

Helyes! Helytelen!

A két darabra tört Titanic 3821 méter mélyen fekszik az Atlanti-óceán fenekén, 900 km-re Új-Fundland partjaitól.Bár a mélytengeri expedíciók rendkívül költségesek, úgy tűnik a Titanic esetében a beruházás megtérül, a felhozott tárgyak zömét ugyanis rendkívül magas áron lehet értékesíteni. Az RMS Titanic Inc. többek között turista utakat is szervezett a mélybe, amelyért fejenként több tízezer dollárt kért el. Mindez a hajó katasztrófája körüli felhajtásnak is köszönhető.

Hány Oscar-díjat nyert a Titanic (1997) című film?

Helyes! Helytelen!

James Cameron epikus beszámolója a híres hajóról megdöntötte a legtöbb Oscar-díj rekordját. Történelmet írt azzal is, hogy több mint egy évtizeden át tartotta a rekordot.

A nagy Titanic kvíz: Mi mindent tudsz róla? Sikerülni fog mind a 12 kérdés?

Share your Results:

Jöhet a következő?