Általános KvízekKvízTesztTudáspróba

Villámkvíz: 10 rendkívül furcsa nevű élőlény. Rájössz a megnevezésből, hogy növény vagy állat?

Csodálatos Földünkön érdekesebbnél-érdekesebb élőlények vetették meg a lábukat, nem beszélve arról, hogy vannak köztük egészen különleges nevűek is. Vajon rájössz egyetlen megnevezésből is, hogy növényről vagy állatról van szó? Sok sikert és jó szórakozást ehhez a villámkvízhez!

Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játssz velünk egy nagyon szuper közösségben.

napi kvíz
Hirdetés

Készen állsz?

0%

Sordély

Helyes! Helytelen!

A sordély vagy kukoricasármány (Emberiza calandra) a madarak osztályának a verébalakúak (Passeriformes) rendjéhez, ezen belül a sármányfélék (Emberizidae) családjához tartozó faj.

Lápi hízóka

Helyes! Helytelen!

A lápi hízóka (Pinguicula vulgaris) a rencefélék családjába tartozó, lápi húsevő növény, nitrogénigényét ragadós leveleihez tapadó apró rovarokból fedezi. Magyarországon is honos, de élőhelye fogyatkozása miatt kipusztulóban van.

Oroszlánszáj

Helyes! Helytelen!

Az oroszlánszáj (Antirrhinum majus) vagy ismertebb nevén tátika, mediterrán vidékekről származó, változatos szín és méretváltozatokban előforduló, fürtös virágzatú, kevés törődést igénylő dísznövény.

Hirdetés

Bolondító beléndek

Helyes! Helytelen!

A bolondító beléndek a mérsékelt égövi Ázsiában, az Indiai-szubkontinensen, Észak-Afrikában, de Európában is termő egyéves vagy áttelelő lágyszárú növényfaj; a burgonyafélék családjába tartozó, gyom- és gyógynövény

Szervál

Helyes! Helytelen!

Legyen szó akár szibériai macskáról vagy más szobatigrisről, az bizonyos, hogy a macskabarátok szeretik azt a kecses bájat, amit a bársonytalpú kedvencek sugároznak. A szervál macska esetében azonban nem egy háziállatról van szó, hanem egy az afrikai szavannákon honos vadmacskáról.

Leánykoncér

Helyes! Helytelen!

A leánykoncér (Rutilus virgo) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának pontyalakúak (Cypriniformes) rendjébe, ezen belül a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó védett faj. Gazdasági jelentősége nincs a fajnak, de ezzel ellentétben nagy természeti értéket képvisel. Az állományának csökkenése miatt Európa ritka és sebezhető halfajai közé tartozik.

Hirdetés

Hölgymál

Helyes! Helytelen!

A hölgymál klasszikus nevén hierakion, az Asteraceae családba tartozó virágos növénynemzetség, amely közeli rokonságban áll a pitypanggal, a cikóriával, a tüskés salátával és a bogáncssal.

Axolotl

Helyes! Helytelen!

A mexikói axolotl a kétéltűek (Amphibia) osztályába, azon belül a farkos kétéltűek (Caudata) rendjébe és a harántfogúgőte-félék (Ambystomatidae) családjába tartozó faj.

Fenékjáró küllő

Helyes! Helytelen!

A fenékjáró küllő (Gobio gobio) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának a pontyalakúak (Cypriniformes) rendjébe, ezen belül a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó faj. Egész Európában előfordul, de folyamatos elterjedéséről nem beszélhetünk.

Ipekakuána

Helyes! Helytelen!

Az ipekakuána egy zárvatermő brazil növény, ami 1672-ben került először Európába, egy Legros nevű utazó hozta a növényt Dél-Amerikából Párizsba.

Villámkvíz: 10 rendkívül furcsa nevű élőlény. Rájössz a megnevezésből, hogy növény vagy állat?

Share your Results:

Jöhet a következő?