Általános KvízekIrodalomKvízTesztTudáspróba

Irodalom röpdolgozat kvíz: Felismered, hogy ezek a versek melyik író tollából származnak?

Imádtad az irodalom órákat? Na és a verseket? Akkor a soron következő versfelismerő kvíz biztos könnyen fog menni! Sok sikert és jó szórakozást hozzá!

Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játssz velünk egy nagyon szuper közösségben.

Hirdetés

Készen állsz?

0%

Sokat vétettem ellened, míg éltél, Nehéz adósság nyomja lelkemet, Nem tudtalak oly végtelen szeretni, Mint te szerettél, Mama, engemet.

Helyes! Helytelen!

Kertem nárcisokkal Végig űltetéd; Csörgő patakokkal Fáim éltetéd; Rám ezer virággal Szórtad a tavaszt S égi boldogsággal Fűszerezted azt.

Helyes! Helytelen!

Már vénülő kezemmel fogom meg a kezedet Már vénülő szememmel Őrizem a szemedet.

Helyes! Helytelen!

Hirdetés

Még nyílnak a völgyben a kerti virágok, Még zöldel a nyárfa az ablak előtt, De látod amottan a téli világot? Már hó takará el a bérci tetőt.

Helyes! Helytelen!

A gazda pedig mond egy szives jó estét, Leül, hogy nyugassza eltörődött testét, Homlokát letörli porlepett ingével: Mélyre van az szántva az élet-ekével. De amint körülnéz a víg csemetéken, Sötét arcredői elsimulnak szépen; Gondüző pipáját a tűzbe meríti; Nyájas szavu nője mosolyra deríti.

Helyes! Helytelen!

Nem elég álmodozni. Egy nagy-nagy álom kell! Nem elég megérezni, De elismerni kell! Nem elég sejteni, hogy milyen kor jön el; jövőnket - tudni kell!

Helyes! Helytelen!

Hirdetés

Mint a Montblanc csucsán a jég, Minek nem árt se nap, se szél, Csöndes szívem, többé nem ég; Nem bántja újabb szenvedély.

Helyes! Helytelen!

Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt kis ország, messzeringó gyerekkorom világa. Belőle nőttem én, mint fatörzs gyönge ága s remélem, testem is majd e földbe süpped el.

Helyes! Helytelen!

Ugy mentem el innen, mint kis gyermek, És mint meglett ember, úgy jöttem meg. Hej azóta húsz esztendő telt el, Megrakodva búval és örömmel... Húsz esztendő... az idő hogy lejár! "Cserebogár, sárga cserebogár!"

Helyes! Helytelen!

Szeretlek, mint anyját a gyermek, mint mélyüket a hallgatag vermek, szeretlek, mint fényt a termek, mint lángot a lélek, test a nyugalmat!

Helyes! Helytelen!

Kvíz: A 10 legszebb magyar vers idézet. Tudod mind, hogy ki az írójuk?

Share your Results:

Jöhet a következő?