Napi Érdekességek

Napi érdekességek: A „néma embernek” az a hobbija, hogy blokkolja a közlekedést

„Néma emberként” emlegetik azt a férfit, aki 2014 óta játssza el ugyanazt a jelenetet az Egyesült Királyságban: besétál a forgalom kellős közepébe, nem engedi tovább haladni a járműveket, majd amikor számon kérik, akkor hallgat, mint a sír. Szabadon engedése után pedig elölről játssza a forgatókönyvet. 

David Hampson legutóbbi incidense 2020.december 3-án történt, amikor is a De La Beche utca közepén tett keresztbe a közlekedőknek, majd nem volt hajlandó semmit mondani a rendőröknek, ügyvédeknek, bírósági alkalmazottaknak, de még a bíráknak sem. Habár nem tudtak belőle kicsikarni egyetlen szót se, azt azért sikerült megállapítani a vezetői engedélye alapján, hogy ki is ő. Az 51 éves férfit azonnal letartóztatták, mivel 2014-ben, és az azt követő 4 évben is hasonló viselkedést tanúsított – ezekben az években először csak feltételesen szabadlábra került, majd kiadták első büntetőjogi végzését. 

Az ítélet meghozatalakor felmerült azonban a kérdés, hogy Hampsont valami tényleg akadályozza a beszédében vagy csak egy csúnya játékot űz? Az esküdtszék elrendelte a férfi pszichiátriai vizsgálatát, annak reményében, hogy végre fény derül a viselkedésére. A vádlott azonban még a kirendelt orvossal sem volt hajlandó beszélni. Miután átnézték a leleteit, arra jutottak, hogy némasága szándékos, de a „társadalmi stressz” is szerepet játszhat ebben. Az orvos azonban így sem tudott olyan pszichiátriai állapotot diagnosztizálni, ami alapján kórházi elrendelést lehetett volna javasolni. Hampsont végül 3,5 év börtönbüntetésre ítélték. 

Egyéb érdekességek, hogy még az internet népe is próbálta fejtegetni az okokat. Az egyik Reddit kommentelő szerint „Ezt hívják trollkodásnak”, egy másik azt írta, hogy „A fickó hajléktalan, a börtön még mindig jobb, mint az utca”, egy harmadik pedig azt, hogy „Az eset hűen tükrözi a mentálhigiénés ellátáshoz való viszonyunkat. Ne a börtön legyen a megoldás.”

További érdekességek