Napi Érdekességek

Napi érdekességek: A kerekek csikorognak, a fa szerkezetek nyikorognak, mégis mindenki odavan a világ legidősebb hullámvasútjáért

Minőségi acélpályák, százméteres zuhanások, fejjel lefelé bukfencezés egy 360 fokos hurokban – ezek a tulajdonságok egy mai modern hullámvasúttól már igencsak elvárhatóak. Ez azonban nem mindig volt így. Gyere és ismerd meg a világ legikonikusabb hullámvasútját a napi érdekességek következő rovatából!

A világ legrégebbi működő hullámvasútjaként tartják számon az E. Joy Morris által tervezett és a Federal Construction Company által kivitelezett Leap-the-Dips-t, ami Pennsylvaniában a Lakemont Parkban található. Az 1902-ben megnyitott pálya az utolsó fennmaradt példánya annak a közel 400 oldal-súrlódású, fából készült hullámvasútnak, amelyeket 1889 és 1922 között építettek az amerikai vidámparkokban – még ma is áll és üzemel. 

Az építés idején a Leap-the-Dips a legmodernebb hullámvasút-technológiának számított: a pálya 12 méter magasra és mindössze 360 méter hosszúra sikeredett, 7 kocsival, kocsinként 4 üléssel és biztonsági korlátok nélkül készült. Utóbbira nem is volt szükség, tekintve, hogy a kocsik 16 km/órás sebességgel „száguldoznak”, a szakasz nagy részét pedig csak néhány helyen töri meg egy 3 méter hosszú lejtő. Az egész utazás mindössze 1 percig tart, az emberek mégis oda vannak érte. Lehet, hogy nem olyan gyors és izgalmas, mint a 21. századi adrenalinbombák, de ezt abszolút kárpótolja a Leap-the-Dips klasszikus és időtlen bája.

Szívmelengető érdekességek, hogy habár a parkot és a hullámvasutat többféle természeti hatás is sújtotta, az 1985-ben bezárt pályát az American Coaster Enthusiasts tagjai mégis megmentették a lebontástól, ugyanis 1 millió dollárt sikerült összegyűjteniük a restaurálásra. A hullámvasutat egyébként 1996-ban történelmi műemlékké is nyilvánították. A teljes ráncfelvarrás után 1999-ben újra megnyitotta kapuit, így remélhetőleg még sok generáció élheti majd át a történelem egy darabján való utazást.