Napi Érdekességek

Napi érdekességek: A „halál jeges ujja” mindent elpusztít maga körül az óceánban

Nem csak mi, hétköznapi emberek, de olykor még a tudósok is rácsodálkoznak a természet kreációira, hiszen egészen hihetetlen formákban is megmutathatják magukat. Ilyen például az a rendkívül egyedi jégszerkezet, ami kétségkívül túlviláginak, na meg persze halálosnak tűnik.

A természet bájos oldala és haragja egyszerre jelenik meg a „a halál jeges ujjaként” (angolul: Brinicle) elhíresült jégképződményekben, amik általában a fagyos antarktiszi vizekben jönnek létre, a bolygó Déli-sarkvidékén. De mi is ez, és hogyan képződik? Az óceán felszínén lévő jég két összetevőből áll: vízből és sóból. A rendkívül alacsony levegő hőmérsékletének hatására, ahogy a víz teteje elkezd megfagyni, a só nagy részét kilöki magából. Az egyedül árválkodó sónak azonban alacsonyabb hőmérsékletre van szüksége a dermedéshez, így folyékony formában marad, a sós oldat pedig egy csőszerű csatornaként kel életre az óceánban. Mivel a sós oldat azonban nehezebb, mint a körülötte lévő víz, elkezd lassacskán leereszkedni az óceán fenekére – egy lefelé nyúló, ujj alakot formálva.

A képződmény eleinte rendkívül törékeny, de környező, melegebb víz konstans áramlása fenntartja annak növekedését, hiszen megfagyasztja azt. A különleges képződmény tehát egyfajta önjáró módon építi magát egyre nagyobbá és stabilabbá. Az itt élő, kedves kis tengeri lények számára a jégujjak igazi csapást jelentenek, érintésük ugyanis olyannyira halálos, hogy azonnal jéggé dermednek tőle.

Egyéb érdekességek, hogy habár a tudósok az 1960-as évek óta ismerik a létezését, először csak 2011-ben tudták lencsevégre kapni. A „halál jeges ujja” ugyanis csak speciális körülmények között jön létre. Egy pár jól sikerült felvétel azonban van róla az interneten, nézd meg például ezt a hátborzongató, mégis csodálatos összeállítást:

További napi érdekességek.