Általános KvízekIgaz vagy hamisKvíztalálós kérdésTörténelem

Kvíz: Igazak, vagy hamisak az állítások a képeken látható tárgyakról?

Kvízünkben minden egyes tárgyról teszünk egy állítást is, neked el kell döntened, hogy ez igaz vagy hamis! Sok sikert!

Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játssz velünk egy nagyon szuper közösségben.

kvíz
Hirdetés

Készen állsz?

A képen egy diktofon látható, ami Thomas Edison világhírű találmánya lett.

Helyes! Helytelen!

A fonográf (görög szó, magyar jelentése: hangíró készülék) az első olyan hangfelvételre és lejátszásra is alkalmas készülék volt, mely a gyakorlatban is bevált. Thomas Alva Edison találmánya volt, 1877-ben készült el az első működő készülék. A különféle harangjátékok, zenélődobozok, gépzongorák már korábban is képesek voltak hangokat, vagy akár összetettebb dallamokat visszaadni, de a fonográf megjelenéséig valós hangok rögzítésére és visszajátszására nem volt lehetőség.

A képen látható tárgyat a 18. századi Németországban, nyomdákban, a kiadványok díszítésére használták.

Helyes! Helytelen!

Ez a tárgy valójában egy olyan eszköz, melyet a 19. században használtak azzal a céllal, hogy a vajtömbökbe díszes formákat nyomjanak.

A képen egy csavarszivattyú látható, mely víz emelésére alkalmas egyszerű gép.

Helyes! Helytelen!

Más néven arkhimédészi csavar, amelyet például arra lehet használni, hogy a vizet az alacsonyabban fekvő vízfelszíntől a magasabban fekvő öntözendő területre juttassák. Az arkhimédészi csavar a legrégebbi ismert szivattyú. Feltalálói ismeretlenek. Az arkhimédészi csavar elnevezés alapja valójában az lehet, hogy az ókori görögök nem használták a szerkezetet a hellenisztikus kor előtt, csak Arkhimédész idejében vált ismertté.

Hirdetés

A képen látható tárgyat földgömb tárolónak használták és használják napjainkban is.

Helyes! Helytelen!

Ezt a fonal/gomolyag tárolót a késő 19. században használták. Miközben a nők a fonallal dolgoztak, ez a "szerkezet" meggátolta, hogy a gomolyagok elguruljanak (ez a tény az abban a korban élő "Viktoriánus" cicákat nagyon elszomoríthatta).

A képen látható eszközt a 19. századi Angliában kések tisztítására és fenésére használták.

Helyes! Helytelen!

A képen az Orloj látható, mely a prágai városház oldalán található asztronómiai óra.

Helyes! Helytelen!

Prága városának egyik legszebb és legnépszerűbb látványossága a városháza órája, a valaha épített legrégebbi és legaprólékosabban kidolgozott szerkezet. Először 1410-ben indították el, majd később az órát Hanus mester újjáépítette. Az óra három fő részből áll: asztronómiai számlapból – a nap és a hold helyzetét adja meg az égbolton, illetve különféle asztronómiai adatokat mutat, az “Apostolok Menetéből”, – amelyben egy óramű óránként jeleníti meg az apostolok alakjait és más mozgó szobrokat, illetve egy naptár számlapból, amelyen medalinok jelképezik a hónapokat.

Hirdetés

A képen egy tengeri navigációhoz használt kéttükrös szögmérő látható, amellyel égitestek helyzetét lehet mérni egymáshoz vagy a horizonthoz viszonyítva.

Tudod milyen tárgy van a képen?
Helyes! Helytelen!

Az eszköz neve szextáns. A kéttükrös mérést hajózási műszerben John Hadley alkalmazta először 1731-ben az oktánsában. A mai szextánsok ennek tökéletesített változatai. A mérés pontosságát az teszi lehetővé, hogy a tükrözött és a látott képet (pl. a horizontot és a Napot) egy mezőben látjuk. A Nap fénye elé szűrőket helyeznek. Ha a horizont nem látható, az vízszintesre állított műhorizonttal pótolható, ilyen már Hadley műszerében is volt.

A képen látható tárgy a Big Ben híres órájának régi ingája, melyet 1985-ben cseréltek le meghibásodás miatt.

Helyes! Helytelen!

Az asztrolábium (csillagóra) egy olyan eszköz, mely bizonyos csillagászati számítások gyors elvégzését teszi lehetővé analóg illetve grafikus úton. Az első asztrolábiumok megjelenése a Kr. u. 1. századra tehető, de a megalkotásához szükséges matematikai háttér már a Kr. e. 3. században rendelkezésre állt Hipparkhosz és Apollóniosz jóvoltából. Egyesek szerint kifejlesztése Alexandriai Hüpatia egyiptomi tudósnőhöz köthető. Az ománi partoknál egy 1503-ban elsüllyedt portugál hajó roncsában találtak egy asztrolábiumot 2014-ben, amelyet a világ legrégebbi tengeri csillagórájaként ismertek el és bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe.

Kvíz: Igazak, vagy hamisak az állítások a képeken látható tárgyakról?

Share your Results:

Jöhet a következő?