Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Közel 3 évtizede porosodnak ezek a szovjet űrsiklók egy kietlen hangárban

Mintha megállt volna az idő: hátborzongató fotók kerültek nyilvánosságra a szovjet űrsiklók prototípusairól, amelyeket évek óta egy elhagyatott kazahsztáni hangárban esz a fene. A napi érdekességek következő rovatában felfedjük, hogy pontosan mi látható a képeken! 

Két hatalmas űrsikló és egy rakéta hever használaton kívül a kazahsztáni Bajkonuri űrközpontban, a semmi közepén. Habár a terület le van zárva a nagyközönség előtt, néhány kalandor azért összeszedte a bátorságát, hogy belopózzon és megnézze, mi van odabent. Köztük volt Ralph Mirebs fotográfus, majd később Alexander Kaunas is, néhány társával együtt. Az utóbbi csapat elmondása alapján nem volt zökkenőmentes az odaút. Mérföldeket bandukoltak a sivatagban, majd árkon-bokron átmászva jutottak be a hangárba, ahol 3 éjszakát töltöttek a rozsdásodó űrsiklók között.

Az űrsiklókat még a Szovjetunió kísérletezte ki a 70-es és 80-as években, azzal a céllal, hogy valahogy felvegyék a versenyt az Amerikai Egyesült Államok csoda masináival. Ezek az űrsiklók nemcsak pilóta nélkül repültek, de olyan rakományok szállítására is képesek voltak, amelyeket aztán űrállomások és fegyverek építésére használtak volna fel. Ahhoz képest, hogy milyen nemes célra tervezték őket, jelenleg vastagon áll rajtuk a por és a madárürülék.

Mi történhetett? 1988-ban a Buran nevű űrsikló egyszer már sikeresen elhagyta a Földet, azonban röviddel a küldetés után Borisz Jelcin elnök felfüggesztette a programot pénzügyi okokra hivatkozva. A járgányt a Bajkonuri hangárban hagyták sorsára, de a kazah sztyepp szélsőséges hőmérsékleti ingadozása miatt a tető 2002-ben beomlott, egyenesen rá az űrsiklóra. A Ptichka nevű űrrepülő lett volna a következő tesztalany, de a projekt eltörlése óta, ő is a Buran mellett árválkodik.