Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Csatornakarbantartás során bukkantak rá egy kincsekkel teli római hajóroncsra

Szürreális hangozhat, de néha egy nem várt baleset kell ahhoz, hogy a kutatók olyan régi korok emlékeinek nyomára bukkanjanak, akárcsak annak a római kereskedelmi hajónak a roncsa, amit még közel 2000 éve nyeltek el a hullámok egy vihar miatt. 

napi érdekességek

1981-ben merő véletlenségből fedezték fel egy Kr.e. I. századi római hajónak a roncsait a vízelvezető csatorna karbantartása során. A Comacchio közvetlen közelében, Észak-Olaszországban megtalált kereskedelmi hajó még valamikor Kr.e. 19 és 12 között süllyedhetett el. A kutatók szerint valószínűleg egy vihar sodorta partra és borította bele a folyó torkolatánál, amikor az észak felé tartott, hogy elérje Pót. A hajó körülbelül 20 méter hosszú és 5 méter széles volt. Az ilyesféle példányokat főként a part menti hajózáshoz fejlesztették ki – dióból és tölgyből épültek, illetve négyszögletes vitorlával, lapos fenékkel, és valódi hajógerinc nélkül kerültek fel a tervezőasztalra. Ami pedig talán ennél is izgalmasabb volt, hogy számos római kori kincset találtak rajta.

A roncs feltárása során a fedélzeten használt tárgyak is előkerültek, akárcsak a hajó navigációs és karbantartási eszközei, vagy tengerészek, katonák személyes tárgyai. Utóbbi megerősíti, hogy a kereskedelmi hajókat gyakran katonák is védték. Példának okáért ott vannak mondjuk a kardok, tőrhüvelyek, de bőrcipők vagy ruhák is. Ezen felül pedig olyan érdekességek is fellelhetők voltak rajta, mint a borok, az olívaolajak, a parfümök, a kosarak, az edények vagy apróbb kegytárgyak.

A feltárások egyébként közel 10 éven át folytak, és a hajóroncs illetve a rajta található rakományok a mai napig kiváló állapotnak örvendenek, amit elsősorban az anaerob környezet eredményezett – jelenleg a Delta Antico nevű múzeumban lehet azokat megtekinteni.

További napi érdekességek.