Napi Érdekességek

Napi érdekességek: Mennyire vagyunk hiszékenyek? A felmérések szerint…

A Google megjelenése lehetővé tette számunkra, hogy rengeteg új információval gazdagodhassunk, például olyan álhírekkel, amik próbára teszik az emberi hiszékenységet. A napi érdekességek következő rovatában pont egy ilyen eset kerül bemutatásra.

napi érdekességek

1997 tavaszán egy 14 éves diák a Greater Idaho Falls Science Fair nevű iskolai versenyen egy meglepő projekttel állt elő. Nathan Zohner felvázolta, hogy a dihidrogén-monoxid (röviden DHMO) egy olyan kémiai vegyület, amely mind a környezetünkre, mind az emberi egészségre nézve veszélyes, ezért be kellene tiltani. A kísérleti munkához szánt „petíciót” pedig úgy fogalmazta meg, hogy az olvasó azt gondolja, hogy ez egy nagyon veszélyes anyag, nem pedig az, ami valójában állt mögötte: sima víz (H2O).

Állítását több ponton is alátámasztotta: habár színtelen, szagtalan és íztelen, hozzájárul a talaj eróziójához, a fém korróziójához, és az üvegházhatás kialakulásához. Véletlen belégzése halálhoz vezethet, ha túl sokat nyelünk le belőle, akkor fokozott mértékű izzadás, vizelés, hányinger és hányás jelentkezhet mellékhatásként. Függővé válni pedig egyenesen vétek lenne tőle, hiszen az elvonásra biztos halállal reagál a szervezet. Érvei olyannyira hatásosnak bizonyultak, hogy az 50 megkérdezett emberből 43 úgy nyilatkozott, hogy támogatná a „vegyszer” betiltását, 6 ember tartózkodott, és csupán egyetlen 1 embernek ütött szöget a fejében, hogy a DHMO valójában víz.

Zohner egyébként a tudományos munkát egy egyfajta kísérletnek szánta, amellyel arra próbált rávilágítani, hogy a félrevezető, félelmet keltő tudományos információkra mennyire fogékonyak még azok is, akiknek egyébként nem idegen ez a szakterület. Éppen ezért a projekt azt a nevet kapta, hogy „Mennyire vagyunk hiszékenyek?” – ezek szerint nagyon is.