Általános KvízekIrodalomKvízTesztTudáspróba

Irodalom kvíz: Igazat vagy hamisat állítok a magyar költők életéről?

Mennyit tudsz Petőfiről, vagy Vörösmartyról? Irodalom kvízünkben azt kell megállapítanod, hogy igaz-e vagy hamis amit állítok róluk. Lássuk, tudod-e az igazságot?

Könnyen fog menni annak, aki a Facebook csoportunk tagja, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játssz velünk egy nagyon szuper közösségben.
igaz vagy hamis kvíz
Hirdetés

Készen állsz?

0%

Petőfi Sándor igen rossz tanuló volt, a selmeci líceumban félévi vizsgáinál történelemből 1-est kapott. Apja mint érdemtelen fiúról levette róla kezét, mire Petőfi elhagyta a líceumot.

Helyes! Helytelen!

Csokonai Vitéz Mihály tanító volt. A gimnázium ítélőszéke azzal vádolta meg, hogy társaival az időt borozással és pipázással vesztegeti, az előadásokat nem tartja meg, a tanulók erkölcseit rontja, és egyes tanárait személyükben is megsértette. A vádakat a tárgyalás igazolta.

Helyes! Helytelen!

Kosztolányi Dezső 1916-ban belépett a szabadkőművesek páholyába.

Helyes! Helytelen!

Hirdetés

Ady Endre végtagjain, kezén és lábán egyaránt 6 újjal született és élete végéig szégyelte, rejtegette ezt a testi különlegességét.

Helyes! Helytelen!

A kezein 6 újjal született de a bába sikeresen eltávolította. Sokujjúságát később a költő a kiválasztottság táltosjeleként értékelte, és ez a közvéleményben is misztikumként lengte körül.

Juhász Gyula a Lánchídról a Dunába akart ugrani, de ifjúkori szerelme, Klima Ilona véletlenül arra járt, s közölte vele, hogy Szegeden megjelent első verseskönyve, s ezzel a hírrel visszaadta életkedvét.

Helyes! Helytelen!

Radnóti Miklós a Felvidéken, Gömör vármegyében született Glatter Miklós néven. Nagyapja Glatter Jónás kocsmáros volt s itt született apja is.

Helyes! Helytelen!

Radnóti ugyan Glatter Miklós néven született, de Budapesten.

Hirdetés

Babits Mihály lefordította Dante Isteni színjátékát antik olasz eredetiből. Az illegális fordításáért az olasz állam beperelte.

Helyes! Helytelen!

Lefordította Dante Isteni színjátékát antik olasz eredetiből. Fordításáért az olasz állam kitüntette, megkapta a San Remo-díjat (1940-ben utazott ki érte, Sanremóba).

Móricz Zsigmon gyermekként a családjával embertelen nyomorban élt. Apja napszámosként tartotta el hét gyermekét, s oly keményen dolgozott, hogy felesége kívánságára az összes gyermeket taníttatni tudták.

Helyes! Helytelen!

Arany János gazdag katolikus családba született, szüleinek egyetlen gyermeke volt, akik féltő gonddal nevelték. Emiatt 24 éves koráig nem dolgozott, majd végül elvállalta első rakodói állását.

Helyes! Helytelen!

Református családban született kilencedik gyermekként ámde testvérei mind elhunytak csecsemő korukban. 14 éves korában már segédtanárként dolgozott.

Vörösmarty Mihály 1842-ben, saját költségén adta ki munkáit, amelyet azonnal elkapkodtak a művész rajongói. A szegény tanulóknak ingyenesen osztogatta.

Helyes! Helytelen!

1842-ben, saját költségén adta ki Újabb munkáit, de csak 20 példány kelt el, s így a nyomdának tartozott a nyomtatási költséggel; az lefoglaltatta bútorait; és amikor már az árverés is ki volt tűzve, szomorúan ballagva az utcán, találkozott Kossuth Lajossal, akinek elmondta a baját. „No, várj, segítünk a bajon!” mondá, és írt egy vezércikket: „Szégyen, gyalázat…” kezdettel, felhívta ez ügyre a közönség figyelmét, és másnap az összes példány elkelt.

Irodalom kvíz: Igaz vagy hamis?

Share your Results:

Jöhet a következő?