Napi ÉrdekességekTények

Kínos vereség egy emuhordával szemben – Napi érdekesség

Ausztrália nevéhez fűződik a történelem egyik legbizarrabb, és egyben legkínosabb „háborúja”. Érdekesség a dologban, hogy itt az ellenség kivételesen nem egy másik hadsereg, hanem egy csapat emu volt. 

Nem mindennapi esetként emelkedik ki a többi közül az 1932-ben, Nyugat-Ausztráliában zajló ún. Emu háború. Történt ugyanis, hogy az ausztrál kormány az első világháborúban szolgáló katonáknak itt adott területet arra, hogy búzatermelésbe kezdjenek. A gazdálkodási tevékenységüket azonban hamar beárnyékolta a tény, hogy egy több tucat emu is szemet vetett a búzamezőkre – a könnyű lakoma reményében.

Mivel a lassan már 20 ezer madarat számláló emuhorda veszélyeztette a katonák betevőjét, kénytelenek voltak szembeszállni velük. A kormánytól kértek segítséget, akik válaszul G.P.W. Meredith őrnagyot és két másik katonát küldték ki a hajtóvadászatra. A röpképtelen állatok azonban nagyobb falatnak bizonyultak, mint gondolták. Hiába ugyanis a Lewis géppuskával felfegyverzett tüzérség, az első napokban 50, a többiben pedig mindösszesen 12 példányt sikerült levadászniuk. Végül már egy teherautóra szerelt gépfegyverrel indultak útnak, azonban 2500 kilőtt golyóból csak 200-500 ért célba. 

Többszöri sikertelen kísérlet után végül 986 emut tudtak leteríteni, melyhez 9860 lövedéket pocsékoltak el. Az emukkal folytatott ádáz küzdelem több, mint 1 hónapig tartott, és a bevetés annyira kínosra sikeredett, hogy már a sajtóban is híre ment.