Általános KvízekFilmKvízMűvészetTesztTudáspróba

Magyar népmesék kvíz: Tudod a címeiket? Szinte lehetetlen elsőre tökéletesen kitölteni!

Kitalálod a népmesék címeit szinopszisuk alapján? A magyar népmesék tévé sorozatból válogattunk.

Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játssz velünk egy nagyon szuper közösségben.
Hirdetés
0%

Három diák találkozik egy parasztemberrel. A diákok éreztetni akarják, hogy többet tudnak az öregembernél, ám ő rászedi őket.

Helyes! Helytelen!

Karácsony közeledtével két szegény ember megpróbál ételt szerezni a családi asztalra. Kalandjaik során, folyton megpróbálják átverni egymást, hiszen mind a kettő a teljes zsákmányt szeretné magáénak tudni. Mivel nem sikerül egyikőjüknek sem a másik fölé kerekedni, végül testvériesen megosztoznak mindenen.

Helyes! Helytelen!

Az egyszeri király megunta, hogy minduntalan paprikás csirkét és egyéb zsannamannát kell ennie. Szigorú parancsba adja, olyan ebédet tálaljanak neki, amit még nem evett. Szakácsa mindent megtesz, de hiába. Félelmében inkább megszökik. Ezt hallván a király kísérőivel a nyomába ered. Mire utolérik, a király úgy megéhezik, hogy a szakácsnál talált kenyeret, mely egyébként a szegények eledele, nyomban megeszi. Ez azonban olyan nagyon ízlik neki, hogy ettől kezdve nem hiányozhat asztaláról a kenyér.

Helyes! Helytelen!

Hirdetés

A béka, a kolbász és az egér elhatározzák, hogy barátok lesznek, együtt fognak lakni, a teendőket pedig beosztják maguk között. Így felváltva végzik a házimunkákat. A kolbász főz legjobban, mert a levesbe belefőzi magát is. Amikor a béka utánozni akarja, leforrázza magát, s azóta van varasbéka. A barátságuk azonban felbomlott.

Helyes! Helytelen!

Egy öreg királynak elveszett a szép hangú pelikánmadara. Szépséges lánya kihirdette, annak lesz csak felesége, aki visszahozza azt. Sok királyfi próbálkozott, de hiába. Végül a jólelkű szép szolgalegény állja ki a próbákat, visszahozza a madarat, s feleségül veszi a királylányt.

Helyes! Helytelen!

A szegény ember a csodahegedűjével megtáncoltatja az uzsorás gazdát, a hivatalnokokat, a csendőröket, a katonákat, a királyokat, az ellenséges hadsereget. Csodaasztalával pedig megeteti a szegényeket.

Helyes! Helytelen!

Hirdetés

Élt egy szegény ember rengeteg sok gyermekkel. Egy nap, mikor élelmet indul keresni fiainak, találkozik az ördöggel, és tudta nélkül eladja neki születendő fiát egy varázsdióért cserébe. Az alku úgy szól, hogy amit az ember a házánál nem tud, azt adja oda a csodanövényért. A szegény ember és gyermeke, Szent Péter és Szent Pál segítségével menekülnek meg az ördög szégyenletes terve elől.

Helyes! Helytelen!

Az agyafúrt legény a király kertjében legelteti három kismalacát. A királykisasszonynak megtetszenek a malacok és elkéri őket a fiútól. A fiú nem kér értük egyebet, csak hogy a leány húzza fel a ruháját. Egy nap a király kihirdeti, hogy annak adja a lánya kezét, aki kitalálja, hogy hol vannak anyajegyek a leány testén.

Helyes! Helytelen!

A mese egy kevély királykisasszonyról szól, aki minden kérőjét kikosarazta. Felhizlalt bolhák bőréből készített cipőt, és kihirdette, annak adja kezét, aki kitalálja, miből készült az ő cipője. Egy koldusnak öltözött herceg egy kis furfanggal megtudta a titkot, és a lány kénytelen-kelletlen hozzáment. Utána alaposan megleckéztette azzal, hogy szegény asszonyként megdolgoztatta és megaláztatta, így az örökre kigyógyult a kevélységből.

Helyes! Helytelen!

Volt egyszer egy királyfi, aki nem akart meghalni. Elment ezért Halhatatlanországba, ott is annak királynéjához. Egy idő után azonban meg akarta látogatni öreg szüleit. Ám kiderült, hogy közben háromezer év telt el, így szüleit nem találta meg. Viszont rátalált a halál, aki azonnal el akarta ragadni, ám a halhatatlan királynétól kapott cipő segítségével vissza tudott menekülni Halhatatlanországba, ahol még most is él, hacsak meg nem halt.

Helyes! Helytelen!

népmese kvíz

Share your Results: