Általános KvízekKvízTesztTudáspróba

Kvíz: Érdekességek a nagyvilágból. Igaz vagy hamis?

Annak aki a Facebook csoportunk tagja, ez könnyen fog menni, hisz sokat játszunk, kérdezünk. Ha nem vagy tag gyere, csatlakozz és játssz velünk egy nagyon szuper közösségben.
Hirdetés
0%

Vulkán kitöréskor egyes esetekben vulkán villámok jönnek létre.

Helyes! Helytelen!

Az égés során keletkező hamutól eltérően, amely puha és könnyű, a vulkáni hamu kemény és nehéz. Vízben nem oldódik, és főleg nedves állapotában jól vezeti az elektromosságot. Emiatt a kitörésekkor fellépő hamuzápor során az égbolt gyakorta sárga vagy ködös, gyakorta villámlás és dörgés kíséri. Kénes illata van.

Létezik Jemenben egy különleges fa, amelynek a nedve kék, ezért boszorkányvér fának nevezik.

Helyes! Helytelen!

Az állítás hamis. Bár valóban létezik egy különleges fa fajta, de nem kék a nedve, hanem vörös és a Kanári szigeteken honos. Kanári fának vagy Sárkányvérfának hívják.

A bálnák vadásznak, addig üldözik az apó halakat amíg azok elfáradnak és utána egyszerűen csak bekebelezik őket.

Helyes! Helytelen!

A bálnák ugyan "vadásznak" de nem üldöznek semmit, annál sokkal okosabban oldják meg. Spirál alakban felemelkedve buborékokat fújnak, ezzel bekerítik, összeterelik az apró halakat, krilleket, majd a spirál közepén rekedteket eszik meg.

Hirdetés

Namíbiában tündérkörök találhatóak. Egyes területeken szabályos kis köröcskékben rejtélyes módon nem nő semmi.

Helyes! Helytelen!

Valóban léteznek Namíbiában tündérkörök és a tudósok a mai napig nem tudtak megegyezni abban, hogy pontosan mi okozza. Apró termeszek vagy a növények szárazság elleni harca lehet. Ki tudja?

Minden homokos tengerparton lévő homok valójában a papagájhal ürüléke.

Helyes! Helytelen!

Ez az állítás ebben a formában nem igaz. A legszebb fehér homokos tengerpartokon, a Karib- és a Maldív szigetek partjain valóban a papagájhal ürülékével találkozhatunk de a homokos partok többsége nem az.

Időnként előfordul zöld sugarú naplemente.

Helyes! Helytelen!

A zöld sugár egy viszonylag ritka légköroptikai jelenség, amely rövid idővel napnyugta előtt, vagy napkelte után figyelhető meg. Ez a jelenség általában mindössze néhány másodpercig tart.

Hirdetés

Van olyan hely a földön, ahol örökké tartó vihar van.

Helyes! Helytelen!

A viharok félelmetesek és pusztítósak lehetnek! Valahányszor viharról hallunk, mindig azért imádkozunk, hogy a lehető leghamarabb túlessünk rajta. De ha véletlenül Venezuelában jársz, akkor szemtanúja lehetsz egy őrült viharnak, amely soha nem szűnik meg, erős mennydörgés és villámlás kíséri folyamatosan.

A villám sosem csap kétszer ugyan oda. Ez valóban tudományos tény.

Helyes! Helytelen!

Természetesen hamis, például az Empire State buildingbe is átlagosan 23 villám csap évente. Ezért használunk villámhárítókat.

Kvíz: Érdekességek a nagyvilágból. Igaz vagy hamis?
Ez most nem sikerült.

Majdnem

Király vagy!

Share your Results: