TényekTörténelem

5 furcsa történelmi tény amiről biztosan nem tudtál – napi érdekes tények

Amikor a történelmet tanítják az iskolában a fontos történelmi eseményekről és személyekről szinte csak a tényeket mutatják be, és bár fontos ismerni a múltat, néhány furcsa történeti tény felfedezése sokkal szórakoztatóbbá teheti a tanulást.

Akár bővíteni kívánod történelmi ismereteid, akár profivá akarsz válni egy következő történelmi kvíz kitöltésére, ezek a meglepően furcsa tények és történelmi apróságok a múlt legérdekesebb részletei.

Íme 5 történelmi furcsaság amiről biztosan nem tudtál

1 – Vlagyimir Pravik volt az egyik első tűzoltó, aki 1986. április 26-án elérte a csernobili atomerőművet. A sugárzás olyan erős volt, hogy szemének színe barnáról kékre változott.

A radioaktív katasztrófára elsőként reagáló többséghez hasonlóan Vlagyimir 15 nappal később súlyos sugármérgezés következtében halt meg.

2 – A bajorországi római katolikusok 1740-ben titkos társaságot alapítottak Mopsz Rendjeként.

Az új tagoknak kutyanyakörvet kellett viselniük és kaparniuk kellett az ajtónál, hogy bejussanak. Állítólag ez a szabadkőműves társaság 1902-ig volt aktív!

3 – VIII. Henrik angol királynak voltak olyan szolgái, akiket „A széklet vőlegényeinek” hívtak.

Az volt a feladatuk, hogy megtöröljék a nemes királyi alsófertályt, miután az elvégezte dolgát a mellékhelységben. Uralkodása alatt mind a négy ilyen szolgáját lovaggá ütötte. Micsoda karrier!

4 – 14 évvel a hírhedt Titanic elsüllyedése előtt Morgan Robertson megírta a Futility, későbbi címén a Titan végzete című regényét.


Arról szólt, hogy a nagy, elsüllyeszthetetlen „Titan” nevű hajó egy jéghegynek ütközött az Atlanti-óceán északi részén. Ami még furcsa a történetben, hogy sem a Titanicnak sem a kitalált Titannak nem volt elegendő mentőcsónakja a fedélzeten tartózkodó több ezer utas számára – Véletlen?

5 – A 11. és 19. század között számos buddhista szerzetes sikeresen mumifikálta saját magát.


Az úgynevezett Sokushinbutsu gyakorlat alatt fokozatosan elválasztották magukat az élelemtől és a víztől, és lényegében éhen halatták magukat ezer nap alatt. Úgy gondolták, hogy a szerzetesek önmaguk sikeres mumifikálásával valós megvilágosodást fognak elérni.