Napi ÉrdekességekTényekTörténelem

Kleopátra valójában nem volt egyiptomi! – Napi érdekes tény

Tudtad, hogy Kleopatra valójában nem volt egyiptomi? Amennyire a történészek meg tudják mondani, Egyiptom híres femme fatalja valójában görög volt. Nagy Sándor tábornokának a makedón Ptolemaiosznak volt a leszármazottja. Érdekes tény, ugye?

Noha Kleopátra apja, az Egyiptomban uralkodó Ptolemaida-dinasztia alapítója és első fáraója volt és magukat egyiptominak, és az egyiptomi istenek leszármazottainak tartották, a nagyszülők Arszinoé és Lakusz még teljes mértékben görögök voltak és a család őrizte a görög nyelvet és kultúrát. Kleopátra később az egyiptomi és a görög nyelv mellett még legalább 7 nyelven beszélt.

A római propaganda Kleopatrát egy elvetemült csábítónak festette le, aki szexuális vonzerejét politikai fegyverként használta, de híresebb lehetett volna intellektusáról, mint külsejéről.

Tucatnyi nyelven beszélt, valamint matematikai, filozófiai, szónoki és csillagászati ​​végzettséggel rendelkezett. Egyiptomi források később olyan uralkodóként írták le, aki „emelte a tudósok sorát és élvezte társaságukat”.

Bizonyíték van arra is, hogy Kleopátra fizikailag nem volt annyira feltűnő, mint azt egykor hitték. A portréfigurájú érmék férfias vonásokkal és nagy, horgas orral mutatják, bár egyes történészek azt állítják, szándékosan ábrázoltatta magát férfiasnak. Plutarchosz ókori író a maga részéről azt állította, hogy Kleopátra szépsége „nem összehasonlíthatatlan”, helyette mély, búgó beszédhangja és „ellenállhatatlan varázsa” tette annyira kívánatossá.