Napi ÉrdekességekTények

Lengyelország a 20. században csak egyetlen országnak üzent hadat! – Napi érdekes tények

Az 1939-es második világháború kezdetekor, amikor Harmadik Birodalom és pár héttel később a Szovjetunió is úgy döntött, hogy minden nyilatkozat nélkül megtámadja Lengyelországot, a lengyel kormány nem hirdetett háborút ezen országok egyikének sem, így hivatalosan a II. világháborúban az első hadüzenet az Egyesült Királyságból és Franciaországból származott.
Władysław Sikorski – wikimedia

Évek teltek el. 2 évvel később, 1941. december 7-én Lengyelországot megszállták aztán megérkeztek a hírek, hogy Japán megtámadta Pearl Harbort, majd pár nappal később Władysław Sikorski kormánya vonakodva hadat üzent Japánnak. A japán kormány reakciója meglehetősen furcsa volt. Hideki Tojo japán miniszterelnöknek nyilvánvalóan nem állt szándékában felvenni a kesztyűt és megjegyezte:
Nem fogadjuk el Lengyelország kihívását. A szabadságukért küzdő lengyelek csak az Egyesült Királyság nyomására hirdettek hadat nekünk. ”

Amikor 1945. szeptember 2-án a USS Missouri fedélzetén Japán aláírta a fegyverletételt, a lengyel képviselő nem volt jelen az ünnepségen. Éppen ezért a lengyel-japán háború csak 1957. február 8-án ért véget, amikor Józef Winiewicz lengyel külügyminiszter-helyettes és Kase Toshikazu japán nagykövet megállapodást írt alá a két ország kapcsolatainak helyreállításáról. Ezzel a cselekedettel lezárult egy 16 éves háború, amiben a két ország bármelyike ​​ténylegesen egymás ellen harcolt.