Napi ÉrdekességekTényekTudomány

A delfin mamák énekelnek a kicsinyeiknek születésük előtt – napi érdekes tények

Csecsemőjükről való gondoskodás az, amit szinte minden emlős megtesz. De az embereken kívül a delfin az egyetlen faj, amely még születése előtt beszélget kicsinyével! A delfinekről kiderült, hogy énekelnek a bébidelfinnek, amikor az még bent van az anyaméhben!

Ez a delfin dal egyedülálló!


Kutatások szerint a delfinek énektanárnak is nagyszerűek! Megtanítják csecsemőiknek a megkülönböztető hangjeleket, amelyek nekünk ugyan sípolásnak hangzik, ám vélhetően egy delfin nevének megfelelője! Minden egyes delfinre más hangok a jellemzőek, ezért a tudósok úgy gondolják, hogy ezek a szépségek így azonosítják magukat másoknak.

A delfin borjak idővel kialakítják saját egyedi füttyüket, de az elején másolják anyjukat, mint ahogy minden baba.

És hogy, hogyan jöttek rá?

2014-ben tanulmányoztak először egy várandós delfint a kaliforniai Six Flags Discovery Kingdom-ban. A kutatók meglepődtek, amikor észrevették, hogy a delfin a baba születése előtt két hónappal elkezdte növelni a hívó dalának gyakoriságát, és az után is még két hétig folytatta.

A Dél-Mississippi Egyetem egy másik kutatócsoportja arra a következtetésre jutott, hogy a delfinmamák tudatosan tanítják a utódaiknak ezt a hívódalt.

Mit csinál a többi delfin, miközben a mama énekel?

Mondtuk már, hogy a delfinek nagyszerű anyukák? És hogy kiváló zenetanárok? Nos ők csodálatos barátok is!

Amikor várandós barátjuk, ismerősük van, vagy egy teljesen idegen delfincsapat közelíti meg egy anyát, a delfinek kevésbé és halkabban énekelnek – hogy a babát ne zavarják a sípolásukkal. Amint a delfinmama vajúdni kezd, és lelassul a többi delfin felveszi vele a tempót.

Miért érdekes ez ennyire számunkra?

A delfineknél a névadás egyedülálló tulajdonság, amelyet más fajokban nem találunk meg könnyen. A tudósok keményen dolgoznak tengeri barátaink viselkedésének (és tehetségének) dekódolásán és jobb megértésén. Ez az „éneklek a gyermekemnek” tulajdonság, ha tanulmányozzuk, számos további felfedezéshez vezethet.

Az állatok viselkedése mindig is érdeklődés középpontjában állt a zoológiai kutatók számára, és miért is ne lehetne? Ha képesek vagyunk kapcsolatot teremteni az állati és az emberi viselkedés között, akkor végre rájöhetünk, hogy nem vagyunk egyedül!

Néhány hasonló vizsgálatot más állatokon is végeznek, hogy kiderüljön, zajlik-e bármilyen kommunikáció mama és csecsemője között.

A vadon élő állatokról megtudott tények mindig lenyűgözőek. Sokat lehet még kideríteni arról, hogy a természet milyen titkokat rejteget.