Általános KvízekIrodalomKvíz

Kvíz: A legszebb 10 magyar vers idézet. Tudod mind, hogy ki az írójuk?

StockSnap képe a Pixabay -en.
Hirdetés
0%

Sokat vétettem ellened, míg éltél, Nehéz adósság nyomja lelkemet, Nem tudtalak oly végtelen szeretni, Mint te szerettél, Mama, engemet.

Helyes! Helytelen!

Nem elég álmodozni. Egy nagy-nagy álom kell! Nem elég megérezni, De elismerni kell! Nem elég sejteni, hogy milyen kor jön el; jövőnket - tudni kell!

Helyes! Helytelen!

Mint a Montblanc csucsán a jég, Minek nem árt se nap, se szél, Csöndes szívem, többé nem ég; Nem bántja újabb szenvedély.

Helyes! Helytelen!

Hirdetés

Ugy mentem el innen, mint kis gyermek, És mint meglett ember, úgy jöttem meg. Hej azóta húsz esztendő telt el, Megrakodva búval és örömmel... Húsz esztendő... az idő hogy lejár! "Cserebogár, sárga cserebogár!"

Helyes! Helytelen!

A gazda pedig mond egy szives jó estét, Leül, hogy nyugassza eltörődött testét, Homlokát letörli porlepett ingével: Mélyre van az szántva az élet-ekével. De amint körülnéz a víg csemetéken, Sötét arcredői elsimulnak szépen; Gondüző pipáját a tűzbe meríti; Nyájas szavu nője mosolyra deríti.

Helyes! Helytelen!

Már vénülő kezemmel fogom meg a kezedet Már vénülő szememmel Őrizem a szemedet.

Helyes! Helytelen!

Hirdetés

Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt kis ország, messzeringó gyerekkorom világa. Belőle nőttem én, mint fatörzs gyönge ága s remélem, testem is majd e földbe süpped el.

Helyes! Helytelen!

Kertem nárcisokkal Végig űltetéd; Csörgő patakokkal Fáim éltetéd; Rám ezer virággal Szórtad a tavaszt S égi boldogsággal Fűszerezted azt.

Helyes! Helytelen!

Még nyílnak a völgyben a kerti virágok, Még zöldel a nyárfa az ablak előtt, De látod amottan a téli világot? Már hó takará el a bérci tetőt.

Helyes! Helytelen!

Szeretlek, mint anyját a gyermek, mint mélyüket a hallgatag vermek, szeretlek, mint fényt a termek, mint lángot a lélek, test a nyugalmat!

Helyes! Helytelen!

Kvíz: A 10 legszebb magyar vers idézet. Tudod mind, hogy ki az írójuk?

Share your Results:

Ha érdekelnek további kvízek itt megtalálod őket, illetve csatlakozhatsz Facebook csoportunkhoz is.

Mielőtt belépsz ne felejtsd el megosztani barátaiddal az eredményedet.

Van saját kvíz ötleted? Akkor küldd el nekünk!