LiverpoolPremier League

A VAR úgy döntött, hogy Jordan Pickford esete Virgil van Dijk ellen nem piros lap

Az Athletic-nek elmondták, hogy a VAR ellenőrizte Jordan Pickford ütközését Virgil van Dijk ellen, de nem tartotta piros lapra érdemesnek. Miközben Van Dijk ment a labdára, Pickford felemelt bal lábával rácsúszott, telibe találta Van Dijk jobb térdét, és nem érintkezett a labdával. A liverpooli védőt azonban a VAR szobában lévő tisztviselők lesen látták, kizárva a büntetés lehetőségét.

Miért nem küldték el Pickfordot?

Ezt nehéz megmondani, de ez a VAR, David Coote szubjektív döntése alá került. Nem csak egy potenciális piros lapot nézett, hanem a Liverpool esetleges büntetését, Van Dijk elleni lesét is. Van Dijkot lesen látták, így kizárták a büntetés lehetőségét. Az Athletic azonban úgy tudja, hogy Pickfordot mégis komoly szabálytalanságért el küldhették volna, annak ellenére, hogy a labda technikailag nem volt játékban.

De Coote úgy döntött, hogy Pickford mozdulata nem piros lapos szabálysértés.

Mit mond a szabály a súlyos szabálytalanságról, amikor a labda nincs játékban?
Bár szabadrúgás vagy büntetés csak akkor adható ki, amikor a labda játékban van, de az FA-szabálykönyveiben nincs semmi kifejezetten arról, hogy a súlyos szabálytalanságok csak akkor érvényesek, amikor ez a helyzet.

Az ilyen helyzetekben, amikor egy esetleges támadás akkor következik be, amikor a labda nincs játékban, a hivatalos személyek továbbra is komoly szabálytalanságot mérlegelhetnek.

Elküldhették Pickfordot erőszakos mozdulat miatt?
Nem büntették meg erőszakos magatartás miatt, mert a labdát támadta szerintük.

Ez különbözik attól a piros laptól, amelyet Anthony Martial kapott két hete Erik Lamela elleni tette miatt. Mivel Martial nem volt labda közelben, és „szándékosan kézzel vagy karral üti az ellenfelet vagy más személyt a fejére vagy az arcára mér ütést”, erőszakos magatartásban volt bűnös.

Van Dijk esetét lesnek tartották volna az elmúlt szezonban?
Nem – Van Dijk esetét lesnek ítélték a kézilabda új szabályai a karral kapcsolatban része miatt a 2020–21-es szezonban. Az a pont, amely alapján lesnek ítélték meg, inkább az ingujja alsó része volt, mint a válla ami a labdával érintkezett.

Mivel az ingujj aljától felfelé bármi nem „kézilabda”, a test olyan részének számít, amely legálisan megérintheti a labdát, ezért Van Dijk leshelyzetet kapott.

Mi volt a reakció?

Jurgen Klopp, a Liverpool menedzsere elmondta: „Pickford telibe találta. Vissza kell néznem. Evertoni kollégája, Carlo Ancelotti azt mondta: „Nem láttam. A döntést befolyásolta a les. Sajnos Van Dijk sérülést szenvedett, és remélem, hogy hamarosan felépül. ”