Premier League

Íme Premier League matematika az utolsó hét előtt!

A Leicester és a Bournemouth mai vereségével is maradt bőven kérdés a Premier League záró hete előtt. Ráadásul az Arsenal tegnapi döntőbe jutásával az FA Kupában, még nyitva a kérdés, ér a nemzetközi kupát a 7. hely, vagy az Ágyúsok a trófeával együtt azt is megszerzik!

Ami biztos, bajnok 30 év után a Liverpool, 2. helyen végzett a Manchester City és kiesett a Norwich, de alul felül még sok a variáció.

Ki jut a Bajnokok Ligájába?

A Rókák mai vereségével a Chelsea-nek két „meccslabdája” is lett, de egyik sem könnyű. Szerdán a bajnok otthonában lép pályára. Klopp csapatának a büszkeség mellett, a hazai veretlenség folytatása a motiváció, a londoni csapat, ha ezt megszakítja már kvalifikációt szerez a BL-re! Amennyiben nem nyer a Wolves elleni utolsó meccsen is saját kezükben a sorsuk. A Farkasok harcban vannak a 6. helyért így az egy igazi hat pontos meccs. Extrém esetben két vereség is 4. helyet érhet még nekik.

A Manchester United-nak egyszerű a képlet, legyőzni a matematikailag nem, de gyakorlatilag benn maradt West Ham-et, majd nem kikapni a Leicester otthonában. Tényleg csak statisztikusok kedvéért, 4 vagy annál nagyobb gólkülönbségű Kalapácsosok elleni siker után, még egy 1 gólos vereség is beleférhet, de a 12 meccses veretlenséget megőrizné a gárda.

A legtisztább, legegyszerűbb és mégis legkellemetlenebb helyzetben a Brendon Rodgers vezette Leicester van. A 3. forduló óta egy esetet kivéve mindig BL pozícióban voltak, most mégis kiénekelhetik a sajtot a szájukból. És mégis egyszerű a képlett, ha Vardy és társai legyőzik a United-et kvalifikálnak, amennyiben a Chelsea két vereséget szenved el, a jobb gólkülönbség miatt egy döntetlen is „aranyat” érhet!

Európa kapuja mekkorára nyílik?

Az egyik EL helyet a fenti trió egyike viszi, és hogy 1 vagy kettő pozíció értékes e, az az Arsenal-on és döntős ellenfelén múlik.

A Wolves a liga egyik legrosszabb formában lévő csapatát a Chrystal Palace-t fogadja, a Sheffield pedig az Everton szerdán, ha mindketten győznek, akkor előzik a most 6. Spurs-t. Várhatóan ez a 3 csapat között dőlnek el a pozíciók, mindhárman idegenben fejezik be a bajnokságot, a Farkasok a Chelsea, a Spurs a Palace, míg a Sheffield a Southampton vendége lesz. Ha Arteta legénysége győz az Aston Villa és a Watford ellen még bekerülhet ebbe a körbe. De könnyen megeshet, hogy Londonból csak a Chelsea éri el a nemzetközi porondot.

Ki menekül meg?

Ha a csoda kategóriákkal nem foglalkozunk a Watford, Bournemouth, Aston Villa hármasból kerül ki az a két csapat, aki követi a Norwich-ot a második osztályba. A Watford-nak 3 pont és 4 gól előnye van a két 31 pontos gárda előtt, viszont nehéz próbatételei, fogadja Guardiola City-ját majd, az Ágyúsoknál fejezik be az idényt. Két meccse van az Aston Villa-nak is fogadja az Arsenal, majd a kieséstől megmenekülő West Ham-hez utazik, legalább 1 nagy arányú győzelem kell, de lehet az is kevés a Birmingham-i gárdának. Még lehetetlenebb a Bournemouth helyzete 1 meccs idegenben az Everton ellen, 4-5 góllal kevesen verik meg Ancelotti mindenkori csapatát, most se fogadnánk erre…