FociManchester CityPremier League

Manchester City VS UEFA: Ki lesz a győztes, és mennyit szenved a vesztes?

Július 13-án dönt az UEFA a Manchester City még februárban kirobbant financiális botrányának ügyében, írja több angol lap. Guardiola magabiztosan gondolkodik, de vajon tényleg sikerül a City ügyvédeinek meggyőzni a szövetséget?

“Készen állunk – mondta Pep Guardiola a The Guardian-nak -, eltökéltek vagyunk, és bízunk benne, hogy jövőre is játszhatunk a Bajnokok Ligájában.”

Amit ugyebár az ügyről dióhéjban tudni kell, az lényegében annyi, hogy a City súlyosan megsértette az UEFA Financial Fair Play-ét (röviden FFP, a témával kapcsolatban a Keresztlabda.hu oldalán még sokszor összefuthatnak, Adam jóvoltából). A nyomozást a City még direkt hátráltatta is, és nem működtek együtt.

Az UEFA erre belengette, hogy ki fogja zárni a City-t a Bajnokok Ligájából, és nem is egy évre, hanem rögtön kettőre. A City persze rögtön ügyvédeket küldött, és a tárgyalások meg is kezdődtek. A világjárvány aztán lassította a dolgokat, így több hónapnyi feszengő várakozás után a szövetség kitűzte az időpontot, ami egy július 13-a, hétfő lesz.

Mínusz 200 Millió

Két lehetőség van ebben az esetben: vagy BL, vagy 2 év nemzetközi kupaszereplés nélkül. A City szempontjából egyértelműen rosszabbik verzió az a kétéves kihagyás, és egyelőre úgy néz ki, ez a legvalószínűbb alternatíva.

Egy év BL eltiltás körülbelül 100 millió fonttól (díjazás meccsenként és továbbjutásonként, tévés jogok, meccsjegyek) szakítja el a csapatot, de mivel két szezonra szólna a büntetés, ezt fel kell szoroznunk kettővel. Arról ne is beszéljünk, hogy az UEFA az eltiltás mellé még egy 30 millió eurós csekket is kér a manchesteri kékektől, de ez már tényleg csak hab a tortán.

Ami a manchesteri kékek mellett szól, az a még be nem fejezett, augusztusban újrainduló BL szezon, amit még behúzhat az együttes, ezzel úgymond odavágva a szövetségnek, miszerint milyen már az a kupa, ahol kizárják a győztest? Hogy lehet így Bajnokok Ligájának hívni egy sorozatot, ahol a tényleges bajnok nem is indulhat?

Tehát tulajdonképpen az egyik utolsó esélye lehet a Citynek ez a BL szezon, ahol amúgy még vár rájuk egy Real Madrid elleni visszavágó, amit előnyből várhatnak a kékek.

De ki tudja, lehet ez sem hatja meg az UEFA-t,

Kinek mit szabad?

Lehet, hogy még a BL győzelem sem változtatja meg a szövetség döntését, és ennek van egy nagyon komoly oka is.

Tegyük fel, a City-t felmentik, és igaz, hogy megsértették az FFP-t, de játszhatnak az európai kupaporondon, és semmilyen büntetést nem kapnak. Viszont ha ezek után egy másik klub teszi ugyanezt, a tárgyalásoknál csak elég lesz annyit mondani, hogy “Ha a City-t felmentettétek, minket is fel kell, nem igaz?”.

Ezt amúgy precedens jognak hívják, és igaz, hogy a magyarországi jogrend nem erre épül, de az Egyesült Államokban például sokszor előfordul a hasonló döntésekre való hivatkozás.

Szóval, ha a ‘B’ variáció következne be, mi értelme lenne az FFP-nek? Néhány csapat megszegheti, néhányat büntetnek érte? Ezek után senki sem fogja komolyan venni se az UEFA-t, sem az FFP-t.

Vajon példát fognak statuálni?

Menekülés a süllyedő hajóról

Amennyiben tényleg bekövetkezik a kétéves eltiltás, a City-nek komolyan fel kell kötnie a gatyát, ha két év múlva is olyan sikeres akar majd lenni, mint most. Talán az egyik legnagyobb probléma, az a játékosok megtartása lesz majd.

Sajnos ez egy olyan munka, amit maximum 10-15 évig lehet csinálni, és addig mindent bele kell adni, és a legmagasabbra törni. A City játékosai ezek után joggal mondhatják azt, hogy nem pazarolnak el két évet BL nélkül, és inkább távoznak a csapatból.

Vagy lehet, hogy pont Pep Guardiola fogja bedobni a törülközőt? Nem tudni, de mindenesetre érdekes lesz megfigyelni jövőre a City játékosok morálját. Ha nem a BL indulásért kell harcolniuk, akkor csak a Premier League lehet az egyetlen nagyobb serleg, amit be tud szerezni a csapat (a ligakupa és az FA kupa mellett persze).

Lesz -e motiváció a játékosokban egyáltalán? Ki megy el, és ki lesz hűséges? Ezekre a kérdésekre nemsokára fény fog derülni, de addig is várjuk meg, mit mondd az UEFA egy hét múlva.