Átigazolási HírekFoci

Jadon Sancho: Hova tovább?

Angol játékosok előfordulása külföldi ligákban ritka, mint a fehér holló. Persze azért akad olyan játékos, aki a szigeten túl játszik, és nem is rosszul.

Nem angol, de brit, és bár inkább golfozik, de azért jó játékos az a Gareth Bale, aki már 2013 óta erősíti (?) a Real Madrid csapatát. Aztán ott van Kieran Trippier is, aki Madrid másik felében dekázgat (úgy látszik a Tottenham-ből mindenki Madridba menekül), bár Simeone rá már inkább csak csereemberként számít.  

Na de ennek a cikknek a főszereplője az a Jadon Sancho, aki a Borussia Dortmundban éli mindennapjait, viszont úgy néz ki, továbbáll. 2017-ben igazolta le őt a Manchester City U18-as csapatától a német együttes, és azóta 78 meccs alatt 30 gólt, és 34 gólpasszt zsebelt be.

2000-es születésű, előtte az élet, és úgy néz ki, élni fog a lehetőséggel.

 

Jó kérdés

Mi az élet értelme? Ki lesz a következő elnök az USA-ban? Hol köt ki Jadon Sancho? Ezekre a nagy kérdésekre senki nem tudja a választ, de véleménye mindenkinek van, és mindig van egy valószínűbb alternatíva. De az utolsó kérdésre annyi válasz lehetséges, ahány ajánlatot kap a fiatal tehetség.

A Transfermarkt szerint 117 millió Euró az értéke, ezzel a nyolcadik legdrágább játékos a világon, és a harmadik legdrágább angol futballista jelenleg. De vajon ki lesz az, aki képes kifizetni ennyi pénzt érte?

A potenciális győzteseket esély szerinti (saját vélemény alapján) sorrendbe helyeztem, és megnéztem, miért illene a csapathoz, vagy miért nem kellene az adott klubnak.

Vissza a kezdetekhez

Pep Guardiola csapatának elkél most egy kis ráncfelvarrás, főleg, miután másodikként zárták a szezont, kamion hossznyi lemaradással a Pool mögött. Ami a City mellett szól, azt az alcímben is leírtam: itt kezdődött minden. Mindent tud Manchesterről, és kipróbálhatta már, milyen abban a tengerészkék mezben játszani.

Amiért kell a Citynek Jadon, az Leroy Sané potenciális távozása. Ezek után természetes, hogy Pep megcsörgette a Dubai-ban nyaraló tulajdonost, hogy utaljon egy kis pénzt, és beszélgessen a Dortmund-dal. Képzeljük csak el, ahogy Kevin de Bruyne és Jadon Sancho együtt játszik. Ha ez az üzlet beválik, akkor könnyen lehet, hogy a City visszaszerzi a trónját. A csapatnak amúgy meg se kottyanna 117 millió, szóval miért ne?

Hogy miért ne? Megint az alcímhez kell kanyarodnunk, de egy másik kontextusban. Jadon Sancho nem hosszabbította meg a szerződését a City utánpótlás csapatánál, pedig ha maradt volna, lehet, hogy a dupláját kereshette volna a mostani fizetésének. És ezzel valószínűleg ő is tisztában volt, mégis távozott. Lehet, hogy valami más áll a háttérben? Mégsem olyan jó a viszonya a csapattal?

Minden út Münchenbe vezet…

Legalábbis, ha Dortmund játékosról van szó. Szerintem 10 ujjam se lenne elég ahhoz, hogy megszámoljam, hány Dortmundos kötött ki a bajoroknál. Ősi rivális ide vagy oda, egy Lewandowski, vagy egy Hummels mégis átbicegett a vörös mezes csapathoz, és lehet, hogy Sancho-ra is ez a sors vár.

A bajoroknál sem lenne baj, ha egy Sancho szintű játékos játszana a jobbszélső pozícióban. Nem mintha a góllövéssel baj lenne, azt Lewa megoldja, de Kingsley Coman már-már időzített sérüléshullámai sokszor okoznak fejtörést Hansi Flick-nek. Szóval lehet, hogy az angol lehet a megoldás a problémákra. A pénz itt sem jelenthet gondot, hiszen van a zsebben bőven.

Na jó, ez nem teljesen igaz. A pénz igenis számít, márpedig Sancho fizetése nem éppen kis összeg. Szeretne a Bayern kifizetni heti 200 ezer fontot a 20 évesnek a játékáért? A Dortmunban ő termeli a legtöbb pénzt az osztagban, és nem tudni, hogy a Bayern hajlandó-e tartani a lépést.

A szín jó, a város nem

Vörös szín még oké, de München helyett Liverpool lehet a végállomás az angolnak. Jürgen Klopp nem sajnálna ennyi pénzt adni, főleg azután, hogy a Timo Werner ügy befuccsolt. A sokat futó, presszingelős 4-3-3-hoz még hozzá kell majd szoknia (a dortmundi 3-4-3-tól mondjuk annyira nagyon nem áll távol), de alapvetően egy gyors, rugalmas, cseles játékosról van szó, aki mindenki mellett elfut a szélen, ha kell.

De el kell – e neki? Fog – e egyáltalán? A Salah-Mané-Firmino hármas mögött csak negyedik lenne, és nem tudni, hogy tetszene neki ez a szerep. Na meg persze a fizetés sem lenne annyi, ami szintén nagy mínusz. Kell oda egyáltalán még egy szélső? Saquiri megold mindent, ha Salah nincs ott, és amúgy is, drágább mint egy Timo Werner.

Ördögi üzlet van készülőben

Miközben Manchester kék felében a BL indulásért aggódnak, és Sané-t siratják, a vörös városrész nagyban felújít. Az önmagát kereső Manchester United Fergusson távozása óta nem muzsikál úgy, ahogy azt a szurkolók, és a vezetőség elképzelte. Aztán most úgy ahogy sikerült megtalálni a megoldást, Bruno Fernandes személyében, bár nem hinném, hogy a portugál játékos lenne a gyógyír minden Unitedes sebre.

Pénzből pedig még van bőven, sőt, ha sikerülne bezsebelni az EL-t, a pénz mellett még egy BL indulást is összehozhat a csapat.

Akit Sancho helyettesíthetne, az a friss igazolás, Daniel James lenne. A fiatal walesi nem mondható egy sikeres üzletnek, és nem lenne meglepő, ha az ördögök inkább lecserélnék a játékost egy sokkal jobbra.

Viszont ami az üzlet ellen szólhat, az a Manchester United támadóinak száma. Van ott egy Pogba, Bruno Fernandes, Martial, Rashford, és a cserepadon Ighalo. Kell még egy támadó a United-nak?

Teszik a dolgukat a galaktikusok

A Real mindig Real marad. És ha valakik, akkor ők a legnagyobb költekezők Európában. Florentino Perez elnök talán most a brazil fiatalok helyett inkább a Dortmund gyöngyszemére csapna le. A pénz itt sem jelent akadályt, és volna pótolnivaló a poszton.

A golf walesi királyáról van szó, Gareth Bale-ről. Miután sikeresen megutáltatta magát a madridiakkal, nem lepődnék meg, ha továbbállna (bár ki az a sejk, aki hajlandó kifizetni a fizetését?). Bale golfozni máshol is tud, Jadon Sancho előtt pedig ott van az egész karrierje. Mélyvíznek nem mondható, a Bajnokok Ligájában már megmutatta magát, szóval nem lesz baj a beilleszkedéssel.

De tegyük fel, hogy hogy Perez már megunta a brit játékosokat. Nem lenne meglepő, Bale azóta sem tanult egy szót sem spanyolul, és csak angolul hajlandó beszélni. Ezek után nem lenne meglepő, ha inkább másra támaszkodna Zidane együttese, és nem esnének bele ugyanabba a csapdába.

Csavar a sztoriban

Mekkora plot-twist lenne már, ha Sancho mégsem menne el a Dortmundból? A csapat most kezd igazán magára találni, és ennek Jadon Sancho a részese lehet.

Na meg persze az a Haaland, aki akkora szezont játszik, hogy öröm nézni. Most, hogy a támadószekció kész, talán a védők vannak soron, és össze is állhat egy olyan Dortmund, ami felveheti a versenyt a Bayern Münchennel, vagy egy nemzetközi kupában is komoly sikereket érhet el. Talán ez a tény maradásra bírhatja a fiatal angolt is.

De Sancho nagyon drága. A fizetése is, és a kivásárlási ára is, amiből sok minőségi játékost lehetne venni. A posztján is sok a jelentkező, szóval választási lehetőség bőven akad. Bármi is lesz, nagyon izgalmas nyarunk lesz, főleg Sancho-nak, és a Dortmundnak.