FFPJuventus

FFP: Senki se érti úgy, mint a Juventus

Az FFP rovatban elég sokszor kerül szóba a Juventus, ennek az az oka, hogy zseniálisan használják a rendszert. Elsők között értették meg és fordították hasznukra.

A Financial Fair Play minden klub felett ott lóg Damoklész kardjaként. Az UEFA lecsap, és súlyos büntetésekkel sújtja az azt megszegő klubokat (főleg ha kis csapatokról van szó).

A Juventus a héten megint zseniálisat alkotott. Paratici igazi úttörője az FFP-nek, viszont itt most nem az Arthur – Pjanic cseréről van szó, ami technikailag két eladás volt, és így a Juve vett egy középpályást a saját középpályásért és ráfizetett még 10 millió eurót és ezzel a mérlegben 40+ millió euró nyereség keletkezett!

Ezt már nem először húzták meg. Ott van a nyári Joao Cancelo – Danilo cserebere a Manchester Cityvel, ami technikailag szintén két külön eladás volt.

A héten, miközben a brazil és a bosnyák középpályás cseréjéről volt hangos a sajtó, történt egy másik átigazolás is. A Juventus eladata Simone Muratoret az U23-as csapatkapitányt az Atalantának 7 millió euróért.
Mi ebben a meglepő? A srác értéke a Transfermarkt szerint 125 ezer euró.

A Juventus is úgy számol ezzel az üzlettel, hogy a költségeket levonva 6,8 millió euró nyereséget realizáltak. Valószínűleg az üzletnek egy olyan hozadéka is van, hogy Kulusevskiért kevesebb készpénzt kell fizetni.

Paraticiék remekül használják az ifit és a tartalék csapatot, hogy a nagy csapat költekezését fedezzék az FFP mérlegben.

Olaszországban divat volt a kettős tulajdon, amikor egy kis csapattal együtt birtokolták a játékost (a két klubnak kellett megegyeznie, hogy hol játsszon az adott játékos, ami általában a kis csapat volt a több játék lehetőség miatt), majd egy év, vagy halasztás után két év múlva vak licittel döntötték el kié legyen a játékos. Erről a Juventus szokott le legelőször, most pedig már szabály ellenes is a kettős tulajdon, de a zebrák egyik fő oka az FFP volt. Sokkal több pénzt tudnak realizálni a könyvelésbe, ha eladják ezeket a játékosokat végleg, a tehetségesebbeket visszavásárlási záradékkal.