Liverpool

Véget ért a 30 éves böjt a Liverpool csapatánál!

Amit hónapok óta sejteni lehet, az tegnap este 11 óra magasságában hivatalos lett. Az FC Liverpool Jürgen Klopp irányításával megnyerte története első PL serlegét, egyben 19. bajnoki aranyérmét!

Nem ismételnénk önmagunkat, a szezon elején már született egy hosszabb elemzés arról, hogy került vissza a gárda oda, ahova a történelme predesztinálja. Foglalkozunk a jelennel és az igen rózsás jövőképpel!

A kimondatlan, de egyértelmű cél

Azzal, hogy májusban megnyerte a csapat a 6. BL/BEK trófeáját kijelölte útját, az európai elsőség után Salah ér társainak teljesíteni kell minden szurkoló álmát és kikötni oda ahova még sosem sikerült, megnyerni a Premiership-et.

Amikor 1990-ben elhódította a csapat az aranyat a Mersey parti gárda egyeduralkodó volt Angliában, de érkezett egy bizonyos Sir Alex Ferguson és vezérletével 13 bajnoki trófea a Manchester United-hez és átírt mindent.

Felsorolhatatlan a Liverpool játékosok sora, Fowler, Owen, Carragher, Gerrard, Torres, Suarez a teljesség igénye nélkül, akik próbálkoztak és elbuktak. Mindenki emlékszik a legendás kapitány elcsúszására. És ha ott nem emlegetett senki átkot a tavalyi év rekordpontszáma, de „csak” ezüstérem már mindenkit megingatott.

Mentális erő

Mindenkit, kivéve Klopp-ot és játékosait! Rekordokat döntögetve úgy kezdték az idényt, hogy mindenkiben tudatosítsák az idei év az övék lesz! Pep Guardiola City-je idén kevéssé volt éles, így gyakorlatilag 2020-ra az a kérdés maradt mikor nyer a csapat. A német edző és játékosai hajthatatlanul nem nyilatkoztak trófeáról, mindig csak a következő 3 pontról.

A sors csak tartogatott még izgalmat a csapat gyors egymás után elvesztette veretlenségét (Watford), kiesett az FA kupából (Chelsea) és nyert helyzetből emlékezetes hosszabbításos csatában alulmaradt Simeone Atletico-ja ellen, majd megérkezett a Pandémia.

6 pont hiányzott mikor jött a teljes bizonytalanság, ahol a legrosszabb forgatókönyv a szezon eltörlése is felmerült. A kétségbeesett rajongóknak nem biztos, hogy segített, de érdemes kiemelni itt is Klopp hozzáállását, aki többször kifejtette, ha egy életet is meg lehet menteni az fontosabb a PL címnél.

Újrakezdés az álmokért

Lassan egyértelmű lett, lesz folytatás ugyan nézők nélkül. A City két győzelemmel, 8-0-ás gólkülönbséggel rajtolt, míg Mané és társai egy rangadó 0-0 után az ellen a Crystal Palace ellen demonstráltak erőt, akik ellen az emlékezetes háromgólos előnyről döntetlent produkálta a csapat 6 éve.

Tegnap egyszerű volt a képlet, ha a Manchester City nem győz a Chelsea ellen sorfalat állnak a következő fordulóban, ha győz bajnoki „döntő” jön jövő héten az. Ethiad-ban. Az a londoni alakulat, aki összetörte a Brendon Rodgers irányította csapat álmait lezárta a bajnoki cím kérdését!

Soha nem nyert csapat a 123 év alatt ilyen hamar bajnokságot, az eddigi legjobb 5 forduló volt, most hét. Meglehet a pontrekord, a legtöbb győzelem, a legjobb hazai mutató, a legnagyobb pontelőny a másodikkal szemben. Salah gólkirály lehet háromszor zsinórban Henry után, 3 egymás utáni évben a Vörösöké az MVP cím, ez utoljára a Giggs, C. Ronaldo fémjelezte csapatnak sikerült!

De ennél fontosabb, hogy Klopp Európa és Anglia egyik legerősebb csapatává tette a Liverpool-t! Három európai kupadöntő, BL cím és PL győzelem, nagyon erős keret, biztos anyagiak, tudatos építkezés, feltörekvő fiatalok! Jövőre 30 év után először a Vörösök lesznek a „nagyvad”, aki levadászni kell, ha ezzel a nyomással is megbirkóznak Klopp tényleg szobrot kap az Anfield-en!