FociPremier LeagueTottenham

Edzőzsenik: Pochettino & a Spurs – egy befejezetlen projekt

Új rovatunkban mindig egy-egy edző pályafutását, esetleg a mester valamelyik szezonját, vagy nagy sikerét próbáljuk górcső alá venni mindig más szemszögből. Kezdésnek tökéletesen megfelelt Mauricio Pochettino, aki hiába durrantott végre nagyot csapatával 2019-ben, amikor a BL-döntőbe juttatta a COYS-t, hiszen azóta teljesen lesüllyedt a Tottenham – immáron José Mourinhóval az élen. Az argentin edzőzseni londoni projektjén és szezonjain kívül még azt is megnézzük, hogy mégis mivé lett azóta a Spurs.

Ez a cikk eredetileg a focijava.hu oldalon jelent meg.

Ez volt régen

Harry Redknapp és André Villas-Bollas irányítása alatt 5 szezonon át végzett a top hatban a Spurs. Azokban az években sem szűkölködött jó játékosokból az egylet: Peter Crouch, Jermain Defoe, Ledley King, Aaron Lennon, Gareth Bale, Luka Modric, Van der Vaart – és akkor még mindig csak a lista közepénél tartunk… Ehhez az egységes kerethez pedig egy izgalmas, sok gólos játék párosult. Már ekkortájt sokan megkedvelték a Hotspurt, ám a lépcsőfokugrás és – ami még fontosabb – a trófeaszerzés sem jött össze. Itt kezdődött a Pochettino-éra.

Argentína, Szentek, észszerű igazolások

2014-15: Pochettino egy teljes és igazi idény alatt a tehetséges, fiatalos Southamptonból egy 8. helyezett társaságot eszkábált. Ez a kimagasló idény pont kapóra jött az épp új edzőt kereső Tottenhamnek, a 2014-15-ös évadtól kezdve az argentin vezette a fehér-kékeket. Kenyéradója kerete ekkor inkább hasonlított egy erős közép csapatéra, mint egy bajnok aspiránséra. De valamicske változás megindult, az átigazolási piacon roppant észszerűen gondolkodott a klub és Maurico, Dele Alli, Ben Davies és Eric Dier személyében olyan későbbi alapemberek csatlakoztak a csapathoz, akikben hatalmas potenciál rejtőzött. Az argentin mester hamar meghonosította kíméletlen letámadását a White Hart Lane-n.

Alakulnak a dolgok

2015-16: Eme nyártól viszont immáron mindenki másképp számolt már Dele Allival és társaival. Igenis elkezdett látszódni a gárdán Pochettino keze nyoma: egy új keret kezdte el le váltani a régit; egyre minőségibb játékosokat szerződtettek; a rengeteg tehetség pedig csak úgy lubickolt, hála a szakvezetőnek. Kivétel nélkül minden Spurs-fan ettől az idénytől várta azokat az eredményeket, amelyekre hihetetlenül régóta vártak. A PL-harmadik hely egyike volt ezeknek, az alakulat játékstílusa tovább fejlődött és egyre tökéletesebbnek bizonyult. Harry Kane pedig hurrikánként csapott le, és szerezte meg a bajnokság gólkirályi címét – 25 találattal. Üröm az örömben, hogy az ősi rivális Arsenal megelőzte Llorisékat, de mindez csupán elszántabbá tette a Coys-t.

És ami Európát illeti: a másodszámú nemzetközi kupában, az EL-ben nagy esélyesként indult, de végül a Dortmund ellen kiesett a legjobb tizenhat között az angol-argentin gárda. Ami, tegyük hozzá, egyáltalán nem szégyen.

Egy kulcsfontosságú szezon

2016-17: Ezzel az idénnyel kissé részletesebben foglalkozunk, hiszen tudni kell, egy történelmi szezonról beszélünk. Pochettino az EB után – ahová egyébként a tottenhames Eric Dier, Dele Alli és a remek szezont záró Harry Kane is az angol csapattal tartott, és szerepelt le – folytatta az ambiciózus projektjét Londonban. Értékes nyári szerzeménynek volt mondható Moussa Sissoko, ki a döcögős kezdet után topjátékossá lett. Valamint azt a Harry Winkst sem szabad elfelejteni, aki hihetetlenül rövid idő leforgása alatt a Tottenham közepének az égkövévé vállt.

Argentinként nem meglepő, hogy Pochettino bármikor tud újat húzni – akár meccs közben -, ha taktikáról van szó. Innentől kezdve leginkább ebben a két felállásban játszatta fiait: volt a klasszikus 4-2-3-1 és volt a 3-4-2-1. Utóbbinál – többnyire – Ben Davies és Kieran Trippier futottak föl középpályára, ahonnan Eric Dier sorolt vissza a védelembe, így alakult ki a hátsó hármas. Hanem a 4-2-3-1 sem egy uncsi rendszer a Spursnél: Eriksen, Alli és Son rengetegszer cseréltek pozíciót – micsoda hármas volt!

Így szépen a Spurs kezdte elnyerni végleges, már-már tökéletes arculatát. Először előzték meg az észak-londoniak az Arsenalt a Premier League történetében. Először végeztek a második helyen, s egész sokáig versenyben voltak a Chelsea-vel az első helyért vívott küzdelemben. Európa már más tésztának bizonyult, noha a Bajnokok Ligájában is jól ment a szekér, az azért talán túlságosan nagy falat volt a Sarkantyúsoknak.

Cikkünk hőse már ekkor történelmet írt, és joggal gondolhatta, hogy valamit sikerült itt létrehoznia. Pedig ez még csak a csúcshoz vezető út első fele volt – bár a „valódi” csúcsot sosem sikerült meghódítani. Kivéve, ha az Audi Cup megnyerése annak számít…

A második részben tovább elemezzük a Spurs és Pochettino játékát, szó lesz az új stadionról, a BL-döntőről, meg persze arról, hogy MI LETT VELED, TOTTENHAM!?

További focis tartalmakat és cikkeket a focijava.hu oldalon találsz

Kövess minket Instagramon és Facebookon!

Képek: Getty Images

Foci Java

https://focijava.hu