La LigaPremier League

Wan-Bissaka és mások, akik menővé tették a szélső hátvéd posztot

Most őszintén: mégis ki akart gyerekként védő, esetleg szélső hátvéd lenni? Nem sokan, ugye? Mindenkit csak a góllövés érdekelte. Listánkon szereplő játékosok azonban felkavarták ezt az álló vizet, napjainkban egyre többen szimpatizálnak az ezen a poszton játszó spílerekkel. Ahogyan egyre megreformálódott a labdarúgás taktikai része, úgy változott meg a szélső bekkekről alkotott képünk. Két részes cikkünk második részébe is olyan egyedülálló képességekkel rendelkező játékosok kerültek be, mint Aaron Wan-Bissaka, Ricardo Pereira, Jordi Alba és még jó néhányan erről a posztról.

Ez a cikk eredetileg a focijava.hu oldalon jelent meg.

Aaron Wan-Bissaka

2018 tavaszán Joel Ward is kidőlt a sorból a Crystal Palace-nál, Hodgson pedig a sok sérült miatt döntött végül Wan-Bissaka mellett, aki ragyogóan úszott a mély vízben. Olyannyira, hogy jövőre bebetonozta a helyét, előbb a Crystal Palace-ban, később pedig a gigászok kívánságlistáján. Wan-Bissaka új klubjában, a Manchester Unitedban nyár óta kiváló ütemben követi a támadásokat, de becsúszó szereléseinek sincs párja. Dicsőséges jövő áll előtte, a manchesteri szíveket már meghódította, a következő feladata, hogy kitúrja Trentet a válogatottból…

Ricardo Pereira

Alig kezdett el játszani a Portóban, amikor Pereira 2017-18-as kirívó teljesítményére lett figyelmes a Leicester City, amely még azon a nyáron szerződtette. A 20 milliós portugál eleinte igencsak gyengének bizonyult. Voltak hibái, ám viszonylag hamar fölvette a PL ritmusát, és így kérkedőit is elhallgattatta. Most már egyre inkább a legjobb jobbhátvédek közt van – világszinten is.

Kieran Trippier

Az angol jobb oldali védő igazi közönségkedvencként hagyta el a Tottenhamet. Mauricio Pochettino és a Spurs izgalmas játékában kedvére kiélhette magát, beadásokban, szabadrúgásokban klasszissá nőtte ki magát. Gólerős és hihetetlenül hasznos volt Trippier a Spursnél, most az Atlético akcióit igyekszik felpezsdíteni – Madridban is kitesz magáért.

Marcos Alonso

A Chelsea-hez a 2016-es szezon kezdetén érkezett, amikor is remekelt Conte kezei alatt. Olyan volt, akár egy irányító és egy csatár elegye. Nyíl pontos pontrúgásaitól reszkettek a kapusok, ha kellett, negyvenszer is fölfutott a szélen. Játéka és formája sajnos sokat romlott azóta (szinte alig játszik), viszont Alonsónál technikásabb és sokoldalúbb védőt még nem igazán láthattunk a futball történelmében.

Marcelo

Marcelo a legmegbízhatóbb szélső bekkek közé sorolható mind a mai napig. Bár már kevésbé alapember, az, ahogyan az egész bal szélt befocizza valami egészen csodálatos. A Real Madrid ásza lazán és elegánsan bánik a labdával, nem kis ideje tanyázik posztja elitjében. Betonbiztos alapot ad a királyi gárdának a pálya szélén, a csupa szív brazilt egyszerűen nem lehet nem szeretni.

Jordi Alba

A Barcelona nagy támadói mögött csendesen és keményen robotoló Jordi Alba csakugyan vitathatatlanul a La Liga egyik legnagyszerűbb bal védője. Azon kevés játékos közé tartozik, akik anno a La Masiáról jött ki, és még mindig a katalánokat szolgálják. Hiába dolgozik régóta makulátlanul a gárdáért, még mindig nem értékelik annyira, mint amennyire kellene. Pedig remek formának örvend.

Jesús Navas

2017. augusztusában piros-fehér legendaként tért vissza a Sevillába négy Manchesterben töltött remek év után. Navas tetőtől-talpig be tudja játszani a jobb szélt: szerepelt a támadósorban, a középpályán és második sevillai turnusában immáron a védelemből irányít. 34 éves kora ellenére képességei nem sokat rozsdásodtak, ezenfelül még okosabban futballozik.

Nicolás Tagliafico

Viszonylag későn, 26 esztendősen került ki Európába – ellentétben a legtöbb dél-amerikai tehetséggel. Talán Tagliafico már-már le is mondott a nagy karrierről, de az Ajaxban megmutathatta magát: oroszlánrészt vállalt a csapat 2019-es BL-menetelésében, szinte minden meccsen önfeláldozó harciassággal küzd az Ajaxért. Nagyon nagy kedvencünk.

Youcef Atal

Ismét nem egy világverő csodagyerek, ámbátor a Ligue 1 szintjén több mint ígéretes az, amit az algériai művel. 2018-as szerződtetése óta nagyon belejött a Nice-nél. Ami pedig a posztját illeti, eredetileg jobbhátvéd, de nem ijed meg egy kis cselezéstől, illetve támadástól sem.

+1 Kyle Walker

Az Atalanta elleni BL-párharcon az angolt kényszerült a kapuba küldeni Guardiola, és mivelhogy szépen lehúzta a rolót, a BL-ben Walker lett az egyetlen kapus, aki nem kapott gólt az Atalanta ellen.

További focis tartalmakat a focijava.hu oldalon találsz.

Kövess minket Instagramon!

Kiemelt kép: Getty Images

Foci Java

https://focijava.hu