AS RomaFociSerie A

Ezt el kell olvasni! – Francesco Totti – A kapitány

Se topliga, se EB, se BL, se üzbég ötödosztály. Na, most mi legyen? Irány a könyvespolc! A Foci Java segít, hogy Fifázás helyett focis könyvekkel, olvasnivalókkal foglald el magad ezekben a futball mentes napokban/hetekben/hónapokban – de szerencsére már látszik a fény az alagút végén. Dárdai Pál Könyve után most a római legenda, Francesco Totti önéletrajzi könyvét szolgáljuk föl, amelyet Paolo Condóval közösen írt.

Ez a cikk eredetileg a focijava.hu oldalon jelent meg.

Mit kell tennem, hogy méltó legyek erre a teljes, túlzó, őrült szeretetre?

Francesco Totti

Ez az idézet szerepel a könyv hátsó borítóján, de a könyvben is rengetegszer szerepel ez a kérdés. A piros-sárgák egykori kapitánya sokszor ír erről a túlzó szeretetről, amely mindig megvédte és segítette őt. Ám ennek a negatív oldalára is ráláthatunk, hiszen Totti konkrétan nem élhet „szabad” életet Rómában. Legyen szó a visszavonulása előtti napon véghezvitt éjszakai motorozásról, esetleg 2006-os vébé előtti sérüléséről, amikor a műtétje után a kórházban feküdt, vagy arról, amikor karácsony napján elment ajándékot venni – a szurkolók mindig megtalálták őt. Egyébként utóbbinál rendőri segítségre is szükség volt…

Gyerekként sokat bandázott az utcán, bárhol tudtak focizni. És tényleg csak ez számított: a foci. „Hazajöttem az iskolából (…) és kiültem az erkélyre tanulni, de nem a friss levegő miatt, hanem pásztázni az utcát, és ha megpillantottam egy ismerős arcot, már rohantam is lefelé, odakiáltva a mamának, hogy várnak rám a többiek” – olvasható a könyvben. Ilyenkor szieszta idejében a boltok zárva voltak, így Tottiék keresve sem találhattak volna jobb kapukat a lehúzott redőnyöknél. Másik kedvelt játékuk a Papparelle nevű célzójáték volt – ezt pályafutása során is kamatoztatni tudta.

Több csapatnál is megfordult gyerekként, sőt még a Milan is hívta. De ezt követően nem sokkal (16 éves volt) megkezdődött az a csodálatosan 25 év, amelyet a kapitány Roma-mezben töltött. A nadrágba beakadó stopli története, az egyetlen szezon meccsről-meccsre történő leírása, amely Scudettót hozott, és az a rengeteg derbi a Lazio ellen – csak néhány dolog, ami miatt tényleg megéri elolvasni. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy 2005-ben nem sok hiányzott ahhoz, hogy a Real Madrid játékosa legyen.

Totti és Condó külön fejezetet szentelt Antonio Cassanónak és a vele való kapcsolatának, aki nagy tehetségként érkezett az AS-hez, de karrierjéből sokkal többet is kihozhatott volna. Csakugyan külön fejezetet kapott az Azzuri. Kezdve Van der Sar megpanenkázásával, át a megbundázott 2002-es vébén, és egészen a 2006-os németországi diadalig. Természetesen szó esik a Roma örökös harcáról is a Scudettóért, amely valahogy mindig kudarcba fulladt pedig Rudi Garcia (2014-2016) alatt minden idők egyik legerősebb Romája állt össze.

Totti könyvéből megismerhetjük a kapitányt, akiért egész Róma megbolondul, s egyben az olasz fociba is betekintést nyerhetünk. Méltó tisztelgés Francesco Totti karrierje előtt.

A legjobb szövegek:

„Odamentem a teraszkorláthoz, kihajoltam és lenéztem a Testaccio felé. Szinte ösztönösen kitört belőlem az első kiáltás: – Itt van Totti – Nyomban követte a második és a harmadik. (…) Onnan már nem volt visszaút, noha Riccardo és Angelo azonnal elvonszolt a korláttól. Visszatértem az asztalhoz, de húsz perc alatt egyre hangosabb és valahogy egyre fenyegetőbb lett az utcáról behallatszó zsongás. Alattam félelmetes tömeg nyüzsgött, mindenki a Roma mezében (…) fogalmam sem volt, hogyan jutok ki az étteremből. Végül a tulaj mentett meg minket.” – Tottiék végezetül a Pápai Szent Anzelm Egyetem parkján keresztül „lógtak meg”…

„De alig játszottunk le két osztást, megjelent Perotta is. – Mit csináltok? Nézhetem? – Ennek fele sem tréfa, gondoltam, holnap vébédöntőt játszunk, és már éjfél is elmúlt. Kiosontam körülnézni. Materazzi szobájának az ajtaja zárva volt, de odabentről összetéveszthetetlen hangok hallatszottak. Kitártam az ajtót, de észre sem vették, hogy benyitottam. Emlékeszem ott volt Materazzi, De Rossi, Oddo, Pirlo, Barone és Iaquinta, meg mások is, és FIFA-tornát játszottak Playstationnel…”

További focis írásokat a focijava.hu oldalon olvashatsz.

Kövess minket Instagramon!

Kiemelt kép: Getty Images

Foci Java

https://focijava.hu