Foci

A 10 legnagyobb brománc a sport világából

Nagy dolgok történtek a héten az NFL-ben (amerikai foci) Tom Brady és Rob Gronkowski újra összeálltak (egy utolsó?) Superbowl runra, de ezúttal nem a New England Patriotsban, hanem a Tampa Bay Buccaneersben.
A Fanfactory.hu-val közösen összeszedtük a 10 legnagyobb sport brománcot, ami hasonlít a Brady és Gronk esethez (tehát olyan helyzetek, ahol az egyik komoly hatással volt a másikuk csapatválasztására).

5 brománc a labdarúgásból, 5 pedig az amerikai sportokból következik.

5. Jack Wilshere és Benik Afobe

Az Arsenal ificsapatában kezdődött, nagyon hamar szoros barátságot alakítottak ki.

Afobe nem igazán tudta kiharcolni helyét az Arsenalnál, így elég korán távozott az Ágyúsoktól, legtöbbször kölcsönbe, majd végleg.

A 2016/17-es szezonra Wilshere is kölcsönbe távozott a londoni csapattól és végül a Bournemoutht választotta sok opciója közül barátja tanácsára. Így játszhattak megint együtt.

A szezont a Premier League 9. helyén fejezték be, de már egyikük sincs a csapatnál.

4. Neymar és Dani Alves

Ez a páros jóval közelebb áll Bradyék esetéhez. Hiszen sikeresek voltak a Barcelonánál, majd előbb Dani Alves, aztán rákövetkező évben Neymar távozott a katalán csapattól.

2017-ben miután a jobb hátvéd távozott a Juventustól, Dani Alves közel volt ahhoz, hogy a Manchester Cityben folytassa és újra összeálljon Guardiolával, de Neymar (aki akkor frissen igazolt a PSG-be) meggyőzte, hogy a párizsi csapatban jobb helye lesz, így a két barát megint együtt játszhatott.

A Bajnokok Ligája cím a PSG-nél nem jött össze nekik, ezért nem kerültek előkelőbb helyre listánkon.

3. Ibrahimovic és Maxwell

Brománcuk még 2001-ben kezdődött, amikor a malmői srácot az Ajaxnál a friss, brazil csapattársa segítette ki, és adott neki szállást pár hónapra. Barátságuk azóta is töretlen.

Nemcsak az Ajaxnál játszottak együtt, Maxwell követe Ibrát a Juventushoz, az Interhez, a Barcelonához, és a PSG-hez is. Együtt 10 bajnoki címet nyertek 4 különböző országban.

2. Fabregas, Pique és Puyol

Fabregas és Pique együtt játszottak a Barcelona utánpótlásában, a hátvéd a Manchester Unitedbe, a középpályás pedig az Arsenalba igazolt.

Pique 4 évvel később visszatért a Barcába, és elkezdte fűzni a haverját, hogy Ő is igazoljon vissza. Puyol is beszállt a buliba, kihasználták, hogy mindhárman Spanyol válogatottak voltak.

Ez volt a kor „Neymar szappanoperája”. Végül Fabregas 2011-ben beadta a derekát és visszatért.

Nem úgy sikerült az újraegyesülés ahogy tervezték, csak 3 évet töltött el a katalánoknál, ez alatt bajnok és kupa győztes lett, de a Bajnokok Ligája győzelem itt se jött össze.

1. Ferguson és Scholes

Az Ő esetük annyiban sántít, hogy edző-játékos párosról van szó és csak karrierjük végén álltak össze újra.

2011-ben Scholes visszavonult az aktív labdarúgástól. Aztán 2012 január 8-án edzője hívására és a Manchester Unitedben történt sok sérülés miatt visszatért a középpályára. Majd azon a nyáron egy éves szerződés hosszabbítást írt alá.

Így végül együtt vágtak neki egy utolsó szezonnak, aminek a végén mindketten friss bajnokként vonulhattak vissza.

Amerikai sportok

5. Wayne Gretzky és Jari Kurri (NHL)

A nyolcvanas években az Edmonton nem csak a bajnoki címeket gyűjtötte (1984, 1985, 1987, 1988, 1990), hanem a draft késői szakaszában sikerült világsztárokat választaniuk. Így történt 1980-ban is, amikor a negyedik körben kiválasztották Jari Kurrit, aki eme remek korszaknak meghatározó alakja volt, elég ha csak annyit mondunk, hogy az 1986/87-es
szezonban Wayne Gretzky mögött, aki 183 pontig jutott második lett a házi ponttáblázaton 108 egységgel.

Gretzky 1988-ban Los Angelesbe költözött, így Ő „csak” négy bajnoki gyűrűt zsebelt be ellenben Kurri a csapat tagja volt 1990-ben is. A finn támadó 1990/91-ben Olaszországba szerződött, majd egy év NHL mentes szezon után követte a 99-est, és Ő is a Kings mezébe öltözött. A bajnoki címek a továbbiakban a Őt is elkerülték akár csak Gretzkyt, a New York
Rangers és a Colorado Avalanche is odaigazolása előtt egy-két évvel ünnepelt. Kurri 1998-ban fejezte be pályafutását egy évvel később Gretzky is visszavonult.

Gretzky 4, Kurri 5 bajnoki győzelmet ünnepelhetett.

4. Clyde Drexler és Hakeem Olajuwon (NBA)

Kevés olyan kapcsolat van a sport világában, mint a Gronk-Brady kapcsolat.

Az egyik ilyen Hakeem „Dream” Olajuwon és Clyde Drexler kapcsolata.
A két játékos 1980-ban találkozott először a houstoni egyetemen, bár együtt csak a következő szezonban léptek pályára, mivel Hakeem az első szezonjában nem kapott engedélyt az NCAA-től.

Drexler 1983-ban, Dream egy évvel később jelentkezett a draftra. Olajuwon
visszaemlékezései szerint a Houston kapott egy olyan ajánlatot a 83-as játékosbörzén, hogy ha Portlandbe küldi Ralph Sampsont (aki amúgy korszakos zseni volt, csak megsérült mire bármit is el tudott volna érni), megkapja Drexlert és a következő évi Blazers picket, amely a
második helyre szólt és a Rockets tudott volna választani az első és második helyen azon a drafton, amelyen a harmadik helyen kelt el egy bizonyos Michael Jordan nevű pali.

Ez a csere végül nem valósult meg így a két játékos külön csapatban folytatta a pályafutását, bár továbbra is barátok maradtak. Mindketten folyamatos All Star résztvevők voltak és az All NBA csapatokba is bekerültek.

A nagy egyesülés végül a 1994-95-ös szezonban következett be, a második Jordan mentes évben. Hakeem az előző szezonban már nyert egy gyűrűt, ám abban az idényben nem úgy látszott, hogy duplázni fognak. Végül az a bizonyos „champion heart” hozzásegítette a Rocketset és a Dream-Drexler párost az újabb bajnoki győzelemhez.

Amíg Drexler vissza nem vonult, addig továbbra is együtt játszottak, bár Jordan árnyékában komoly sikereket nem tudtak elérni.

A cikk folytatását a Fanfactory.hu-n olvashatod el ezen a linken.