FM20

Jobb a védelem mint az FFP3-as maszk? – FM20

Folytatódott az fm20 szezon az OTB-Bank ligában, így ismét jelentkezem.

Túljutva a rangadókon az egy kicsit tovább lépni az építkezésben az ember. teszi azt úgy, hogy a stabil és jól működő dolgokon nem változtat, miközben a kevésbé jól menő feladatokat igyekszik javítani, a készség szintjéig gyakorolni, vagy épp jobbító szándékkal megváltoztatni! Na ilyenkor van nagy szerepe a statisztikai adatoknak! Olyanokkal nem untatok senkit, hogy mennyi de mennyi adatot, számot dolgoz fel az ember agya edzőként, de az alapvető dolgokba beavatok azért mindenkit! Na de elsőre is az elmúlt két hét eseményei!

A három nagy rivális után akár könnyes sétagaloppnak is gondolhatná az ember a 11. helyen álló Mezőkövesd elleni meccset, de nem olyankor, amikor pont az ellenem vívandó meccs előtt nyer elsőre a szezonban! Ráadásul egy teljesen bezárt alakzatban, hiszen a 4-1-4-1 alapstratégia ha bunkervédelemmé válik, akkor akár 4-4-1-1 is lehet, vagyis többnyire 8 játékos védekezik közvetlenül a kapu előtt! a egyből beugrott a legutóbbi VB-n játszott Irán – Spanyolország meccs! Valami hasonlóra készültem én is! Sokat gondolkoztam, mennyire nyissam meg a zárt formációt, amiben sikeres a csapat, végül az lett a döntés, hogy maradunk zártan és megpróbáljuk kicsalogatni őket! Ez annyiban sikerült, hogy a labdabirtoklásban fölényben voltam, de 3/1-es (3 lövés/1 kaput eltaláló) kapura lövési mutató 20 perc alatt nem rejt magában sok veszélyt! Így nyitottunk! Támadó mentalitás, közvetlen passzok! A szünetig sikerült is a labdabirtoklást átadnom, és hozzá tenni még 2/2 lövést! A szünetben a csapat kapott egy elégedetlenkedő edzőt, viszont a passzokat visszavettük rövidre, a támadó mentalitás maradt! A második félidő feléig romlott is a labdabirtoklás, mert előrébb merészkedett az ellenfél, de már valami alakult, mert a 4/1 lövésmutató, már jelezte, valami csak lesz! Itt jegyzem meg, hogy a vendégek még csak 2/0-nál jártak a 70. percben! Jöttek a frissítő cserék, de a játék stratégia maradt! Ez annyira bejött, hogy a 74. percben a csereként beállt Banó-Szabó 20 méterről kipókhálózta a jobb felsőt. Ekkor 3 csatáros 4-3-3-ra váltott a Mezőkövesd, és itt jött el a mi időnk! Ugyanis a villámléptű szélsőink rendre kontrázni tudtak, és meglepetésre még a labdabirtoklás is javult! Az utolsó 20 percet 8/4-es mutatóval hozta le a támadó alakzat, míg a vendégek még lövésig sem jutottak! Ez a 3 pont már a 3. helyet jelentette!

Ezt követte egy debreceni kirándulás, ami azért izgalmasabb meccsnek ígérkezett. Így is lett! A meccs eleje hasonlóan alakult, mint az előző, de itt azért próbálkozott a hazai egylet, szerencsére sikertelenül. A szünetig gyakorlatilag teljesen kiegyenlített meccset láthattak a nézők, a szünetben egy kis biztatás, illetve a beadások változtak, mert nem íveléseket kértem, hanem lőtt beadásokat! Reméljük nem úgy mint Kondás kolléga a Tiszai gyereknek az elhíresült mondásában, miszerint: „Aggyad befele, az izének!” Az eredmény annyiban jött is, hogy szünetbeli 3/1-es mutató a második játékrészben 10/5 volt, így jóval több veszélyt jelentettünk a haza kapura, de gól nem született sajnos! Pedig Lanzafame 2, Uzoma 1 alkalommal is ziccerben lőhetett, de előbbi mindkétszer a kapusba, utóbbi a nézőtéren a 8. sor, 16-os székét találta telibe! (Ezúton üzenem a Loki drukkernek, hogy a kiömlött sörét kifizetem) Maradt tehát a 0-0, egy komolyabb fölényt kicsikarva a végére, ami stabilizálta a csapatot a 3. helyen!

És akkor a statisztika. Az egyik legfontosabb ilyenkor a gólok száma! A kapottak ugye a védekezés, a stabilitás és akár a kapus kérdésben is fontosak! Nos, ebben a tekintetben a 8 meccsen kapott 4 gól kifejezetten jó, sőt, ha azt vesszük, hogy ebből 3 gól az első meccsen landolt a kapunkban, akkor még jobb! Levkovich (és így a szezon eleje óta csere nélkül, stabilan dolgozó Lovric – Kamber – Frimpong védelem) 380 perce nem kapott gólt! teszem hozzá gyorsan, hogy a szélső védekezés is dicséretet érdemel! A lőtt gólok tekintetében van némi hiányérzetem, mert ugyan a 8 meccsen lőtt 7 gól nem olyan rossz, de ha azt veszem, hogy menni ziccert hagynak ki a támadók, valami nem oké! Igaz, nem sokat gyakoroljuk… Itt érzem, hogy valamit változtatni lenne érdemes, akár kísérleti jelleggel, akár munkában. Az alapkoncepció nem változik, de esetleg a támadók feladat, pozíciója esetleg igen! Meglátjuk mi sül ki belőle. Lanzafame ugyan 3 gólnál jár, de ebből 2x büntetőből volt eredményes, viszont az nem a legjobb, hogy 8 meccs után az egyébként középhátvéd Kamber a második leggólerősebb játékosom! Úgy meg főleg nem, hogy mindkettőt a Fradi ellen fejelte! Ezzel a kérdéssel tuti foglalkozunk a jövőben még!

További érdekességek lehetnek még, hogy minden héten legalább 1, de legtöbbször inkább 2 játékos is szerepel a hét csapatában. Az átlagos labdabirtoklásom 8 meccs után 49%, ami ugye nem is olyan rossz, ha azt nézzük, hogy javarészt a gyors megindulásokra összpontosít a csapat. A passzok aránya 83%, ami a 3. legjobb a ligában, így erre sem lehet panasz! A legjobb ebben a Yaya Touré a maga 90% körülivel! Ebből adódóan van is neki 3 gólpassza, ami megint csak a kiemelkedők közt van a ligában.

Kicsit szélesebbre tárva a csapat ajtaját, láthatjuk, hogy a Honvéd-MFA az NB.III. közép csoportjában az 1. helyen áll, míg az u19-es gárda a 4. helyen posztol! Kezdetnek nem rossz a helyzet azt gondolom, de a szezon még nagyon hosszú!

A csapat háza táján annyi változás van, hogy felvettem egy Elemző főnököt (chief of data analyst), meglátjuk mit tud segíteni. Az öltözői hangulat és a csapat morál lényegesen javult. Talán kezdenek a játékosok is bízni bennem, ami abból is látszik, hogy egy-egy dicséret már eléri a célját!

Innen folytatjuk a munkát, jelentkezem még!

HandballTrainer

Sziasztok! Egy a valóságban kézilabdaedzőként tevékenykedő 40 feletti hapsi vagyok, aki szívesen játszik manager játékokat!