BarcelonaLa Liga

A Barcelona 15 felejthető igazolása

Amikor a Barcelona legendáiról beszélünk, akkor rengeteg játékos közül választhatunk. Messi, Iniesta, Rivaldo, Ronaldinho … a lista szabadon bővíthető a különböző korszakokon át. De nem mindenkinek volt a katalán kaland az élete utazása. Rengetegen estek hasra az öltöző küszöbében, még úgy is, hogy másutt már bizonyították tudásukat. Íme 15 játékos, akiknek nem sikerült maradandót alkotniuk a Camp Nou zöld gyepén.

CHRISTOPHE DUGARRY (Az AC Milantól 1996)

1996-ban a Barcelona egy dupla igazolással megszerezte Dugarryt és Michael Reizigert az AC Milantól összesen 9 millióért. Míg Reiziger (jelenleg az Ajax segédedzője) több mint 200 alkalommal lépett pályára a Barca színeiben, addig a francia Dugarry csak 7 meccsen tette ezt. Louis van Gaal sem sikerült lenyűgöznie, így visszatért Franciaországba, ahol 1998-ban elképesztő módon világbajnok lett.

PHILIPPE CHRISTANVAL (A Monacotól 2001)

A francia védő gyerekkora óta Barca szurkoló volt. 2001 nyarán érkezett a klubhoz a Monacotól 6,5 millióért. 2 szezont töltött el a katalánoknál, majd tovább állt a Marseille-ba, ahol szintén nem tudta beverekedni magát a kezdőbe. A Fulham focistája lett, majd megbukott az Arsenalnál is, végül a Craven Cottage játékosaként vonult vissza mindössze 31 évesen.

VITOR BAIA (A Portotól 1996)

Vitor Baia a Porto történetének legsikeresebb kapusa. Több mint 300 alkalommal lépett pályára kék-fehérben. Bobby Robson hozta magával a Barcelonába 1996 nyarán. 1998-ig maradt a klubnál, amikor van Gaal visszaküldte Portoba. Itt José Mourinho edzősködése alatt megnyerte a Bajnokok Ligáját 2004-ben. Lenyűgöző.

DOUGLAS (A Sao Paulotól 2014)

A Barcelonának az elmúlt évtizedekben sikerült sok legendás képességű brazilt igazolnia a csapatába. Sajnos Douglas nem ezen játékosok táborát szaporította. 2014 nyarán került a klubhoz, majd a Malaga ellen debütált borzasztó eredménnyel. A következő 2 idényben mindössze 8 alakommal engedték a pálya közelébe, majd 3 évre kölcsönbe került. A most 29 éves játékos a Besiktas labdarúgója.

GEOVANNI (A Cruzeirotól 2001)

50 alkalommal lépett pályára 2 szezon alatt gránátvörös-kékben, majd a Benficához került kölcsönbe, ahol 3 évet töltött el. Innen visszakerült a Cruzeriohoz, majd a Premier League következett. Itt a Hull citynél volt a legtovább.

DMYTRO CHYGRYNSKIY (A Shaktar Donetsktől 2009)

Ezt az igazolást mindig is egy fura üzletnek gondolták a klubhoz közel állók. A középső védő legutolsó meccse a Shaktarban a Barcelona elleni UEFA Szuperkupa döntőbeli vereség volt. 2009-ben 25 millió euróért került a katalánokhoz, majd a szezon végén vissza is ment 15 millióért a Shaktarhoz.

EMMANUEL AMUNEKE (A Sporting GP-től 1996)

Amuneke Nigéria csodás 1994-es VB szereplése után került a klubhoz 1996-ban. Majd 1997-ben súlyosan megsérült a térde, ami miatt szinte egyáltalán nem kapott lehetőséget. Az Albacetéhez került 2000-ben, amit Dél-Korea majd a jordániai liga követett.

HENRIQUE (A Palmeriastól 2008)

Henrique 4 szezon (!!) alatt egyszer sem lépett pályára a Barcelona színeiben. Cserében 3 alkalommal lett kölcsön adva, hol a Bayern Leverkusenhez, hol a Racing Santanderhez, majd vissza a Palmeirashoz. A brazilok vissza is vették, amikor a Barcelona megszüntette a szerződését.

ALEXANDER HLEB (Az Arsenaltól 2008)

A Fehérorosz játékos 2008 nyarán került Spanyolországba az Arsenalnál eltöltött 3 nagyszerű idény után. De a Barcelona színeiben játszott 36 meccse hamar a feledés homályába merült. A Camp Nouban nem sikerült egyszer sem a kapuba találnia, ami miatt először a Stuttgartba, majd a Birminghamba és végül a Wolfsburgba került kölcsönbe. A most 38 éves játékos még aktív, jelenleg hazája bajnokságában játszik.

EMMANUEL PETIT (Az Arsenaltól 2002)

Petit kulcsfigurája volt az Arsenal középpályájának Patrick Vieiraval együtt Arsene Wenger uralkodása kezdetén. Ennek ellenére a barcelonai karrierje kevesebb volt, mint felejthető. Marc Overmarsal együtt került a klubhoz, de a sérülések és a neki nem fekvő taktika miatt egyetlen szezon után távozott. A Chelsea-hez került, de már soha sem tudta visszanyerni az Arsenalban nyújtott formáját.

RUSTU RECBER (A Fenerbahce-tól 2003)

Ki? Amikor a Barcelona kapusairól beszélünk nem Recber az első, aki az eszünkbe jut. A csapat 2003 nyarán ingyen jutott a törökhöz, aki azért maradt ki a csapatból a szezonnyitó mérkőzésen, mert nem beszélte a nyelvet. Frank Rijkaard Victor Valdest favorizálta, aki végül a klub egyik legnagyobb kapusa lett. Valdes nagyszerű teljesítményének köszönhető, hogy Recber mindössze csak 7 alkalommal léphetett pályára a katalánoknál.

ALEX SONG (Az Arsenaltól 2012)

A kamerunit azért vették a csapathoz, mert mint középső védő és mint védekező középpályásként is helyt tudott állni. Csakhogy soha sem tudott alkalmazkodni a Barca játékstílusához, amit tetézett az is, ha a pályára lépett, akkor a csapat mindig csúnyán le is szerepelt. 2 szezon után a West Ham együtteséhez igazolt.

JUAN ROMÁN RIQUELME (A Boca Juniorstól 2002)

2002 novemberében került a csapathoz. A jó képességekkel megáldott középpályást a széleken játszatták leginkább, ahol nem tudta megmutatni mit is tud igazából. Először kölcsönbe került, majd a Villarealnak el is adták, ahol a csapat legendája lett.

JARI LITMANEN (Az Ajaxtól 1999)

Jari Litmanen még aktív játékos korában érte el a legenda szintet a futball szurkolók körében. Amikor van Gaal visszatért a régi csapatához az Ajaxhoz, hogy játékosokat szerezzen a Barcelona számára, akkor Litmanent szerette volna a leginkább. Sajnos az itt eltöltött ideje nem sikerült valami fényesre. Először megsérült, majd van Gaalt is elküldték a klubtól, az új edző Serra Ferrer pedig nem tartott igényt a szolgálataira. A 10-es mez az akkoriban feltörekvő Rivaldohoz került, a finn pedig 2001 januárjában ingyen ment a Liverpoolhoz.

MAXI LÓPEZ (A River Plate-től 2004)

Az argentin Henrik Larsson sérülése miatt került a csapathoz 2005 januárjában. Februárban az első BL meccsén gólt is szerzett a Chelsea ellen. Sajnos ez volt a legjobb, és az egyetlen nagy pillanata a klubnál. Az első teljes idényében még az sem sikerült neki, hogy bekerüljön a kezdőbe. A Copa del Reyben szerzett még ezen kívül egyetlen gólt a Zamora ellen, ami után a Mallorcának adták kölcsön, ahonnan meg az FC Moscowhoz került 2007-ben.