La LigaReal Madrid

A Real Madrid 32 éve játszott zárt kapuk mögött utoljára

A La Liga tegnapi bejelentése után mostanra már közismert, hogy a spanyol bajnokság következő 2 fordulóját biztosan zárt kapuk mögött fogják lejátszani a felek. Erre utoljára 1987. szeptember 16.-án került sor a Real Madrid esetében.

Az említett mérkőzés egy a Napoli elleni BEK (BL előd) összecsapás volt. A Real Madrid azért kapta a zárt kapus büntetést, mert az előző szezonban a kiesésükkel végződő Bayer München elleni meccsen Juanito megtaposta Lothar Matthaust. A madridiak teljesen elveszítették az önuralmukat a meccs során, nehezményezve a bíró döntéseit. Kezdve egy meg nem adott büntetővel Butragueño javára, illetve megadott egy büntetőt a németek javára, ami egyértelműen nem volt az, majd a szurkolók tűzijátékkal dobálták meg a müncheni kapust. A feszültség egyre csak nőtt a spanyolokban, aminek a vége az lett, hogy Juanito ‘rálépett’ Matthaus fejére.

Az UEFA két meccsre kitiltotta a szurkolókat a Bernabeuból büntetésül. Mellékbüntetésül még a tv és a rádió sem közvetíthetett a meccsekről. Juanito sokkal rosszabbul járt, őt 1992. június 31.-ig eltiltották a BEK meccsektől, illetve a spanyol válogatottban sem játszhatott. A döntés ellen a Real Madrid sikeresen fellebbezett, hiszen Matthaus nem szenvedett sérülést az eset kapcsán. Így a végleges döntés az lett, hogy egy meccset kell zárt kapuk mögött játszani, a másodikat pedig 300 km-el távolabb a spanyol fővárostól.

A csendes party. Így emlegették a meccset, ahol egyébként a Madrid győzött 2-0 arányban a Maradonával felálló Napoli ellen. Santillana így emlékezett vissza: „Borzasztó volt a csendben játszanunk. Semmit sem lehetett hallani csak a védők szuszogását, ahogy utánad rohantak.” Ez most 32 évvel később újra megismétlődik, de ezúttal egy vírus miatt.