Premier LeagueArsenalChelseaLiverpoolManchester CityManchester UnitedTottenham

Premier League: harc a nemzetközi porondért

12 forduló van még hátra, sok minden változhat még a dobogó alatt, de megpróbáltuk átnézni az esélyeket a Premier League-ben.

Azzal nagyjából mindenki egyetért, hogy a Liverpool megnyeri története első PL trófeáját, csak a koronázás dátuma a kérdés. Szintén nehezen elképzelhető, hogy a – hétvégén épp egymással játszó – Leicester és Manchester City olyan formahanyatláson menjen keresztül, amivel kiszorulna a top 4 közül.

Dobogósok

Brendon Rodgers csapata az utolsó fordulókban találkozik csak jelenleg első hétben található gárdával, ha addig meg tudja tartani az előnyét, kis túlzással a sorrendben Sheffield, Tottenham, Man. United mérkőzései tét nélküliek lesznek.

Guardiola csapata fordított leosztásban van – eltekintünk most attól a menetrendtől, hogy kizárhatják őket – márciusban vár rájuk egy városi rangadó és egy Chelsea meccs, várhatóan mindent megtesznek a jó eredményekért, hogy ne bajnokként kelljen fogadniuk a Klopp gárdát.

További esélyek

A Leicester jóvoltából biztos változik az úgynevezett „bigsix”, a kérdés inkább, milyen változás várható még. A tavalyi sorrend 1. City, 2. Liverpool, 3. Chelsea, 4. Tottenham, 5. Arsenal, 6. Man. United és 7. Wolves volt, ezek a gárdák vitézkednek jelenleg is a nemzetközi kupákban, a 3 EL csapatnak idén is cél lehet ott a győzelem az elmúlt 3 évben 2 angol győztes is volt.

Chelsea

Sokáig úgy tűnt Lampard csapata biztosan őrzi a 4. kincset érő pozíciót. Viszont az elmúlt hetek bizonytalanságai azt eredményezték, akár már ma is kikerülhetnek. Az FA kupában a Liverpool, a BL-ben a Bayern könnyen végállomás lehet, és nem is biztos, hogy nem írnák ezt alá ezért a bizonyos jövő évi BL helyért. Náluk nehéz jó vagy rossz sorsolásról beszélni jó pár váratlan vereségen túl vannak. A mai és a City elleni rangadójuk kulcs lehet, míg az utolsó két fordulóban előbb az addigra bajnok Pool vendégei lesznek, majd a Wolves ellen egy lehet ki-ki meccsel zárnak.

Tottenham

A sérülésekkel tizedelt tavalyi BL döntősnek egyértelműen saját kezében a sorsa, az itt elemzett csapatok közül szinte mindenkivel játszik még, a Liverpool (2 vereség), Man. City (1 győzelem, 1 döntetlen) ellen már játszott kétszer. Ahhoz, hogy a hőn áhított 4. hely meglegyen Mourinho-nak – furcsa ezt leírni – újra meg kell tanulnia rangadókat nyernie, és védekeznie, mert elöl gólzáporral nem kell számolnia.

Sheffield Utd

A Premier League „underdogja”, mindenfajta nyomás nélkül próbálhat a megbízható védekezésre építő játékával további borsot törni a „nagyok” orra alá. Lesz egy nagyon kemény sorozatuk végén 6 forduló alatt, Man. United, Spurs, Wolves, Chelsea és a Leicester is az étlapon lesz. Gólt rúgni nagyon nehéz nekik. A 24 kapott gól a második legjobb a ligában, de a 28 szerzett találat nem top 6 szint.

Manchester United

A norvég edző továbbra is élvezi SAF támogatását, másképp nehezen lenne indokolható miért nem inog az a bizonyos kispad. Pogbát lassan mindenki elfelejti, hogy játszott vörös mezben, de a házi gólkirály Rashford hiánya végzetes lehet. Az, hogy egy évek óta Kínában játszó volt Watford csatártól várják a megoldást nem biztató. Az EL mellett a rangadón nyújtott jó teljesítményekben bízhatnak, a márciusi sor Everton, City, Spurs, Sheffield hozhat annyi előnyt, amit utána a gyengébb csapatok ellen nem tudnak leadni.

Érintettek lehetnek még

A mezőny sűrűségét jelzi, hogy további három csapatot még nem érdemes kihagyni az esélylatolgatásból, ezúton is elnézést a 11. helyezett szintén 34 pontos Burnley szurkolóitól, hogy velük nem számolok…

Wolves

Szezon eleje óta azt várja mindenki, hogy a Farkasok elfáradnak, a csütörtöki Espanyol elleni mészárlással jelezték, ők bizony nagyon itt vannak még. Az egyik döntetlen király (12) az idei mezőnyben, az egyik legkedvezőbb sorsolással rendelkezik az elemzett csapatok közül számíthat az EL okozta kettős terhelés, de szeptember óta bizonyítják képesek megbirkózni ezzel.

Everton

Ancelotti csapatát mindig a Liverpool elleni vereségek terelik jó útra. A bajnokságban még Silvával elszenvedett zakó, és a Pool tarcsi elleni fiaskót is 5-ös veretlen sorozat követte, bajnoki veresége 1 a City ellen van csak az olasz mesternek, az elmúlt 5 forduló eredményei alapján másodikok a tabellán. És, ami jó hír számukra lesz még Mersey parti meccs idén. Egyértelműen ők lehetnek a mérleg nyelve, az itt elemzett 10 csapatból a Man. City-n kívül mindenkivel játszanak! Egyedül nekik csak bajnoki mérkőzésük van hátra az idényből és úgy tűnik nem levezetni érkezett a bajnokságba a mester.

Arsenal

Végül, de nem utolsó sorban a hányattatott sorsú Ágyúsok esélyei, 9 mérkőzés óta veretlenek minden sorozatot figyelembe vége. Artetának egyetlen veresége van csak a kispadon és ami ennél is fontosabb az elmúlt 3 mérkőzésükön gólt sem kaptak. Bár nem mindig sikerül bebizonyítani, de az egyik legjobb támadó sor az övék. Az április lesz a sorsdöntő számukra – már ha addig nem hullajtanak pontokat – Wolves, Leicester, Tottenham hármas elleni eredményes hadjárat megmentheti a londoni klub szezonját.

Ha viccelődni szeretnénk vegyük ki Jürgen Klopp gárdáját és izgalmas Premier League-t kapunk! Így vagy úgy unatkoznunk biztos nem kell a világ egyik, ha nem a legerősebb pontvadászatának meccseit nézve.

(jelenlegi táblázat)