Hacienda BernabeuLa LigaReal Madrid

Komoly mélyponton Marcelo?

A tegnap esti kupameccsen a királyi gárda ismét komolyan vette a dolgát. Sima győzelmükhöz 4 találat és a tökéletes védekezés vezette őket. Természetesen nem lehet persze ezt boldogan tudomásul venni és simán örülni, ha a Real Madridról van szó.

A csapat egységes, szervezett és magabiztos játékának összképéből lefelé lógott ki Marcelo teljesítménye. Ez persze egyes drukkerekből egyből előhozta eddig se nagyon rejtett futball – és játékos-szakértői tehetségüket. „Sz.r” „Kiégett” „Mendy jobb” – csak néhány komment M12 teljesítményéről…

A Real Madrid brazil védője nehéz időszakon megy keresztül. Ebben a szezonban négy sérülésen van túl (mindkét lába, nyaka, illetve egy olyan sérülés, amiről nem hoztak nyilvánosságra semmit). És ha ez nem lenne elég, Mendy érkezésével egyre kevesebb percet kap a pályán. A fiatal francia remekül meg is oldja a védelembeli feladatait, viszont a kevés lőtt gól is megmutatja, milyen nagyon hiányoznak Marcelo támogatásai.

A csapat viccmestere bizony kap elég kritikát azért is, hogy sokszor felfut támadásnál. És gyakran nem ér vissza védekezni. Hozzá kell tennem : a védelem abszolút működik a középpálya támogatásával, a leggyakrabban. De nem mindig. Igen, tegnap is volt olyan szituáció, amikor Marcelonak hátul lett volna a helye, de nem ért oda, és szerencse, Areola, Ramos vagy más kellett a hárításhoz.

Mendy meg éppen azért kapja az ívet, mert nem megy fel, nem segíti a támadásokat. Amit persze még bőven lesz ideje megtanulni. Pláne, ha mellette és a szemei előtt olyan játékoslegenda van, mint Marcelo Viera. Tanítványa lehet, példaképe lehet. Mert a tegnap este habfehérben az 500.meccsét játszó Marcink bizony lehet a számára mind a kettő.

Kis balbekkünk 32 éves, vagyis lassan 33. Szemmel láthatóan nem az a fiatal, energikus és pörgős, mint másfél éve is. Lehet, el érte már az idő, a gyakori sérülések és az, hogy fárad. Szívszorító látni, hogy 40 perc elteltével már milyen fáradt. Zidane mégse őt, hanem a kapitányt cserélte le. Szinte kegyetlenségnek tűnt, hogy hagyta szenvedni 92 percen át.

De üzenet is volt ebben. Elmondta, ki lesz a poszton kezdő a városi derbyn. Elmondta, kire számít nehezebb csatákban. Talán arra gondolt, az ötszázadikon játsszon végig, miközben megfeledkezett arról, milyen régen kapott ennyi időt ez a kicsi mosolyfakasztó.

Amikor Ronaldo utolsó szezonjában Zidane gyakran pihentette, mindenki helyeselt. Féltették. Most itt van ez a hűséges, legendás zseni, és képesek kritizálni, urambocsá’-szidni- egyesek. A Real Madrid drukkerei ki vannak borulva, hogy a klub vezetése milyen méltatlanul bánik el a legendáival. De hogy ők hogyan nyilvánulnak meg elég gyakran, az persze fel se tűnik.

Pedig Marcelo az egyik olyan legenda, aki pályafutását a klubnak adta, lojálisan, legjobb tudását adva – és a mai napig adja – szolgált rá a királyi koronás címeres mezre. Ott volt az elmúlt idők összes nagy csatájában, épp úgy, ha győzelem vagy ha dráma volt is. Ott volt azok között, akik hathatósan segítették Cristiano Ronaldot 5 aranylabdához, a klubot 4 BL győzelemhez. Szuperkupák, Spanyol Kupák, megannyi számtalan nagy mérkőzés mellett ő az, aki az edzéseket feldobta folytonos vidámságával.

Marcelo. Íme.

Becsüljétek meg. Szeressétek. Tiszteljétek. Az idő eljár, de kevés ilyen játékost láthattok, mind amilyen ő még mindig. Talán az erőnléte is javulni fog, amennyiben több szerepet kaphat Zidane-tól.

Hala Madrid, Hala Marci!

Kiemelt kép : Marca