Premier League

Trent Alexander-Arnold vezeti a Liverpool bajnoki hadjáratát

46 éve adják át a PFA Év Játékosa díját 41 játékos kapta, 15 klubot és 12 országot képviselve, Angliától Egyiptomig. A győztesek fiatalok és idősek, magasak és alacsonyak is voltak, de egyikük sem volt szélső hátvéd. Ebből a szezonból még mindig sok van hátra, de néha úgy tűnik, hogy nincs kétség a díj tulajdonosáról, és bár több Liverpool-játékos is részt vesz majd az egyes díjak kiosztásakor, az eddigi teljesítmény alapján Trent Alexander-Arnold a fő díj legesélyesebbje.

Nagyon sok rajongója ennek a gyereknek minden szinten. Nem csak a hozzáadott értéke a csapathoz, bár ez óriási, hanem azt amit képvisel az angol foci számára, egy valódi világszínvonalú hazai játékos, és liverpooli nevelés egy olyan klubban, amely 30 éve vár a bajnokság megnyerésére. Virgil van Dijk fenntartotta azt a szintet, amelyet a tavalyi PFA-díj elnyerésekor beállított, miközben Sadio Mané kivételesen jó szezont fut, a rendkívül szerethető Roberto Firmino-val együtt. Mo Salah ebben a szezonban nem lesz közel olyan jó, mint amikor két évvel ezelőtt elnyerte a díjat, így a fődíj nyertese ebből a rövid listából kellene, hogy származzon.

Kiválóságát mutatja az a tény, hogy egy 21 éves fullback szóba kerül egyáltalán. Az emberek arról beszélnek, hogy újradefiniálja a pozíciót, és egyértelműen valami olyasmit csinál, amelyet a jobboldali védő korábban még nem tudott. A meglátásai, a finomság, a technika és az asszisztok száma, amivel Alexander-Arnold hozzájárult az elmúlt két szezonban a Liverpool játékához magasra emelték a pozícióját.

A jövő héten lesz a harmadik évfordulója hogy a Manchester United ellen az Old Trafford-on bemutatkozott a bajnokságban A 2017-18-as szezon nagy részében Joe Gomez cseréje volt, ám tavaly a harmadik lett az assziszt rangsorban, és ebben a szezonban csak Kevin De Bruyne előzi meg, ami meglepő hiszen egy védő. Védekezésben elvégzi a dolgát, de az a passz képesség, átváltás támadójátékra, a keresztlabdái, és általános élesség a mérkőzés helyzeteiben, mind olyan, amit élmény nézni.

Gyerekkorában Steven Gerrard akart lenni, ami akkoriban egy nagyon távoli álomnak tűnt, de valójában többre viheti. Amit Gerrard a középpályásként tett a Liverpool mezben, fenomenális volt, ám Alexander-Arnold meghaladja azt, ami elvárt tőle, és ezeket a középpályás tulajdonságokat a jobb oldali védőként alkalmazza.

Beszélt testvéreiről, akik feláldozták labdarúgó ambícióikat, hogy megengedjék neki, hogy megvalósítsa sajátját. Első labdarúgó-emléke, amikor hat éves volt, az volt, hogy látta a nyílt tetejű buszt, ami a Liverpool 2005-ös Bajnokok Ligája győzteseit szállította. Háttérének, emlékeinek, miszerint Melwoodba ment, hogy hősök pillantásait kapuján keresztül láthassa, azt jelenti, hogy folyamatosan ösztönözni fogja céljaiban. Amikor a klub 30 éves várakozása után felemeli majd a Premier League trófeáját, sokak álmát teljesíti be.

Jürgen Klopp a motiváció mestere, de egyik legfontosabb képessége az a képesség, hogy felismerje egy fiatal játékos tehetségét, és aztán addig fejlessze, amíg egy Alexander-Arnold nem lesz, addig más menedzserek csak óriási összeget költenek egy kész fullbackre, aki még mindig nem lenne olyan jó, mint TAA. Úgy tűnik, hogy a menedzsereknek néha nehéz látni az általuk edzett játékosok minőségét, majd akkor látják, amikor címeket szereznek másutt – nézzük De Bruyne-re, akit José Mourinho egyáltalán nem értékelt a Chelsea-nél, de azóta látjuk ki lett Kevin De Bruyne.

A Liverpool sok támadásában arra összpontosít, hogy a labda a pálya teljes szélességében játékba kerüljön a támadás közben hátsó játékosoknál, ám ez, amit csinálnak az keresztpasszokkal lenyűgöző. Andy Robertson a bal oldalon kivételes, de a másik oldalán lévő ember árnyékban hagyja őt. Megvan az a képessége, hogy belépjen a játékba, lásson és kivitelezzen kulcspasszt, lőjön a tizenhatoson kívülről, elkészítse a gólokat, és a tempót adjon a játéknak. A Liverpool Leicester elleni győzelme során a Boxing Day-n a Firmino második góljánál, miután a labdát a jobb oldalon Alexander-Arnoldnak játszották, megmutatta, hogy tudja, hová megy a labda, és a kézbesítés tökéletes volt. Mindenki annál a szögletnél ismerte meg, amelyet a múlt szezonban Barcelona ellen véghez vitt – a félelem nélkül, meglátás és minőség -, de onnan folytatta, innen szinte rutinszerűnek tűnik.

A támadó szélső hátvéd nem újdonság, de amire még nem láttunk példát, az a minőség és következetesség szintje. Az egyetlen, aki hasonló módon járult hozzá a támadáshoz, az Marcelo a Real Madridban, bár a brazil 31 éves és csak egyszer ért el két számjegyű számot a bajnoki szezonban gólpasszokban, Marcelo kiemelkedik a többi fullback közül azért, mert képes belépni, előrelépni és gólokat szerezni, de azt állíthatja, hogy Alexander-Arnold a legjobb. jelenleg ezen a poszton a világon. És ami még kivételesebbé teszi, az a tény, hogy egy helyi fiú, aki nagyon félénk, minden jó dolgot elmondhatunk róla, és csak csendesen folytatja tevékenységeit, hogy kiváló labdarúgó legyen.

A Liverpool szombaton játszik a Tottenham otthonában, majd a Manchester Unitedet fogadja – az egyetlen csapat, amely ebben a szezonban eddig vett el bajnoki pontokat – és akiket felülmúlnak olyan fordulók jönnek utána, ahol elvárhatóak a győzelmek. Már nem kétséges, hogy meg akarják-e nyerni a bajnokságot, de ha ezt a kettőt megnyerik, nagy esély van arra, hogy akár verhetetlen maradjon a csapat. Hihetetlen mértékű konzisztenciát és éhséget mutattak, és amikor végül, három évtized és egy generáció után, amely generált tehetséges, de frusztrált labdarúgókat, ha a Liverpool felemeli majd a Premier League trófeát, senki nem fogja tagadni Alexander-Arnold, az új ikon szerepét.