BarcelonaLa Liga

Barcelona és Valverde: Egy kényelmes házasság…. nyárig

A Barcelona egy újabb fájó vereséget szenvedett el csütörtökön, ezúttal az Atletico Madridtól a spanyol Szuperkupában. Erre újra felerősödtek azok a hangok, amik Ernesto Valverde leváltását követelik.

A két bajnoki győzelem ellenére sem kedvelték meg meg a szurkolók a volt bilbaói edzőt. Ez nagyban köszönhető a játékstílusnak, amit a csapattal játszat. Josep Maria Bartomeu elnöksége alatt a Barcelona hozzászokott a győzelmekhez. Legalább is a La Ligában, de igazán a nemzetközi porondon szeretnének trófeákat gyűjteni. Hiába az akarat és a világ legnagyobb büdzséje, eddig egyik sem vezetett eredményre Európában.

Ezen a ponton szinte lehetetlen, hogy ne ez legyen Ernesto Valverde utolsó idénye a katalánoknál. Bartomeun szinte elviselhetetlen a nyomás, hogy megszabaduljon a jelenlegi edzőjétől. Legfőképpen azért, mert a nyáron elnökválasztás lesz a Barcelonánál, amit szeretne megnyerni. A csütörtöki vereség után is voltak olyanok, akik Valverde azonnali menesztését követelték. Néhány katalán lap azt is tudni véli, hogy hétfőn fog a klub egy megbeszélést tartani a témában.

Az igazság viszont az, hogy a Barcelona sokkal jobban jár, ha nem küldi el azonnal Valverdét. Először is, mert akárki is jön a helyére nagy valószínűséggel nem fog tudni jelentős javulást elérni. Továbbá elég nehéz a szezon ezen szakaszában olyan edzőt találni, aki azonnal leülne a csapat kispadjára.

Valverde utódja egy igen alaposan kibeszélt téma volt az elmúlt 18 hónapban. A legvalószínűbb jelölt nem más, mint Ronald Koeman. Bár ő többször is kijelentette, hogy meg fogja várni a nyári Európa Bajnokság végét a holland válogatott élén, mielőtt a jövőjéről döntene.

A legfrissebb pletykák szerint a klub képviselői pénteken Dohában felkeresték Xavi Hernándezt, a csapat korábbi kiválóságát, hogy a lehetséges kinevezéséről beszélgessenek vele. Xavi jelenleg az Al Sadd edzője a katari bajnokságban és nem valószínű, hogy beugrik ideiglenes edzőnek a Camp Nouba.

Ideiglenesen ki lehetne nevezni a B csapat edzőjét, Francesc Xavier Garcia Pimientat is. De úgy tűnik ő nem felelne meg az elvárásoknak sem az öltözőben, sem a szurkolók szemében. Mindezek azt vetítik előre, hogy a nyári átigazolási szezonig biztosan Valverde marad a Barcelona edzője.