Liverpool

Klopp összpontosítása a Liverpool kulcsa a bajnoki címhez

A világ meghódításával a Liverpool gondolatai visszatérnek a szezon fő feladatához, ami az angol bajnokságot jelenti számukra. A szezonban a Premier Ligában elért páratlan dominanciájuk és konzisztenciájuk mértéke megerősítette pozíciójukat a mai csúcstalálkozón annak ellenére, hogy Katarból több mint 3000 mérföld távolságról érkeznek.

Jürgen Klopp csapata elhagyta Angliát a Klub VB miatt 10 pont előnnyel a Leicesterrel szemben, akit ma látogatnak meg. Tíz pont meg is maradt a legközelebbi riválissal szemben, miután Brendan Rodgers csapatát a Manchester City verte meg, akikre szintén figyelniük kell még. A Liverpool a klub történetében az első Klub Világbajnoki címével tért vissza – ez olyan eredmény, amit nem ért el, Bob Paisley csapata 1981-ben, Joe Fagan 1984-ben és Rafael Benítez együttese 2005-ben – és hét hónapon belüli harmadik trófeájával.

Andy Robertson szerint a Klub VB győzelme lendületet ad az elkövetkező hónapokban. Roberto Firmino, akinek egy ritka interjút kellett adnia, miután a Flamengo ellen rendezett döntőt követően “Fifa-fickónak” nevezték el: „Minden mérkőzésen a Liverpool egyre jobban játszik.” Az európai bajnokok az aggodalmak ellenére is egyre erősebbek lesznek. ez a fáradtságot végül felülmúlja.

Míg Dohában voltak a Liverpool befejezte a japán Takumi Minamino leigazolását, a tehetséges Red Bull Salzburg játékos olcsón 7,25 millió font összegű kivásárlási áron, a sportigazgató, Michael Edwards által összehangolt üzlet keretében. A 24 éves játékos, aki az Újévben hivatalosan Liverpool játékossá válik, január 5-én részt vehet az FA Kupa harmadik fordulójában, az Everton ellen.

Katarban Naby Keïta folytatta a kreatív és szorgalmas középpályás játékát, amelyet Liverpool 2018. júliusában való megérkezése óta rendszeresen vár mindenki. Keïta Monterrey elleni gólja volt a  harmadik három meccsen. egy alternatív lehetőség a Liverpool számára, amely gyakran csak a első hármas pusztító erejére támaszkodik. Ami azt illeti, a Firmino és Mohamed Salah formájába való visszatérés a Klub VB-n újabb okot adott Kloppnak a részvétel megünneplésére. Joe Gomez jó játéka is pozitívum a döntőben, miután a fiatal védőnek nehéz volt a szezon kezdete.

Ez megint  egy olyan torna volt, amely a Liverpool menedzserét ismét elbűvölte a játékosok egységes gondolkodása és vágya a győzelem mellett. Az öltözőn csak kis ünnepség volt, ahonnan a „campiones, campiones, campiones” hangja beszivárgott a közeli médiaterembe.

Klopp említette, még mielőtt elhagyta a Khalifa Nemzetközi Stadiont Liverpool legújabb trófeájával, a Boxing Day leicesteri kirándulása és az a lehetőség, hogy növeljék az előnyüket figyelemre méltó 13 pontra, mielőtt a bajnokság feléhez érkeztek volna.

Vissza Angliába

A Liverpool folytatta a győzelmi sorozatát, annak ellenére, hogy hiányzik Fabinho befolyása a középső középpályán 100% -os győzelemmel büszkélkedhet a hét olyan mérkőzésen, amelyen a brazil kimaradt a sérülés miatt; és nem, az Aston Villa a Carabao Cup-ban nem számít, mivel az első csapat Dohában volt. A Klopp szükséges rotálása alkalmi teljesítmény csökkenést hozott, de az eredmények nem változtak.

Innentől óriási összeomlás lenne szüksége ahhoz, hogy Liverpool ne adja hozzá a Premier League címet a világ- és az európai koronákhoz. És egy ilyen nagyságú formavesztés nem látszik reálisnak. A Liverpool szurkolói már közel 30 éve vágyakoznak a 19. bajnoki címre, és ez a kimerítő várakozás a 2014-es drámai csúszás fájdalmas emlékeivel kombinálva a csend kódját működteti a  körül, amit 2020 tavasz ígér. A Manchester City reményei, hogy megszerezzék sorozatban a harmadik Premier League bajnoki címüket veszélyben van. Az eddigi 17 forduló tizenhat győzelme, az utóbbi 27-ből 26 az előző szezonnal együtt, és az, hogy Anfielden 49 bajnoki óta verhetetlenek lenyűgöző visszatérést jelent egy olyan csapattól, amely nem hajlandó elfelejteni a feladatát.

A Klopp azon igénye, hogy csak a következő mérkőzésre összpontosítson a Liverpool rendkívüli következetességének középpontjában áll. Unalmas lehet hallani a menedzser által egyszerre készített klisét, amelyet a menedzser kidolgozott és a játékosok megismételtek, de ez működik. A Klub Világkupát úgy játszották, ahogy mindenki elvárta – és valószínűleg a Fifa is remélte – az Európa és Dél-Amerika bajnokaival a döntőben, ám a Liverpool táborában nem volt elbizakodottság.

Például Firminotól és Alissontól csak a Monterrey legyőzése után kértek bennfentes információt a Flamengóról. Klopp a szállodájában nézte a Flamengo elődöntőjének mérkőzését az Al-Hilal ellen, de ismét csak akkor tanulmányozta a brazil klub korábbi négy mérkőzését, amikor Liverpool a helyét döntőbe foglalta.

A Firmino győztes gólja e Monterrey ellen a hatodik gól volt, amelyet a Liverpool szerez a szezon 90. percében vagy később (hét, ha beleszámít a döntőben szerzett gól is). Nem áll fenn annak a veszélye, hogy a Liverpool könyörtelenségét magától értetődőnek tekintik, amikor a veleszületett hitük a győzelembe, és az a megnyilvánulás, amely a játékukban megmarad, amikor későn fordítanak az Aston Villa ellen, vagy az első percben hátrányba kerülnek a Tottenhammel szemben, a csapat erejét mutatja. „Hogy tartásunk legyen a pályán a játékunk része” – mondta Klopp a múlt héten.

„Szenzációs” Klopp írta le azt az érzést, hogy az első Liverpool menedzserként nyerte el a Klub Világkupát. Még jobban érzi majd magát, ha 30 év után az első Liverpool menedzser lesz aki nyeri a bajnokságot.