Real MadridHacienda BernabeuLa Liga

Nincs fehér karácsony – avagy a góltalanság tele?

„Mi a VAR?” énekelték a szurkolók tegnap este, ahányszor a kijelző értesítette a közönséget a videobírói vizsgálatról. Nem véletlen a felháborodás.

A mérkőzés

Három kapufa, példás védekezés és támadójáték, csak a gól hiányzott. Már megint. Oly sok helyzet, mint égen a csillag, találat nélkül. Ez eddig 3 meccs és -6 pont, ami ha nem így sikerült volna, a csapat vezethetné a tabellát karácsony előtt. De tegnap este se jött össze.

Egyrészt a szögeletrúgásoknál az volt megfigyelhető, hogy bal oldalon senki se várt a kipattanóra. Másrészt talán a két brazil csoda még túl súlytalan ahhoz, hogy egy illyen erős védelemmel, mint a Bilbao, be tudjanak törni. Aztán gyakorta rossz volt a választott út, akár Kroos, akár Modric, akár Vinicius esetében a passzolás helyett kapura lőtték. Valverde harciasságával se mentünk sokra tegnap. Harmadrészt a Bilbao (is) remekül felkészült a szélekről beívelgetés kivédekezésére.

Természetesen megint lehet az összeállításon is vitázni, Casemiro kényszerpihenőn, Marcelo még sérült. Zidane sokakat pihentetett, és ez nem volt lényegében rossz döntés. Varane lábaira pl biztosan ráfért már. De kétségtelenül hiányzott a Tank, hiányzott egy jó Isco, és én tettem volna próbát egy James-el is. Persze ez utóbbi állapota lehet, még nem engedte meg a játékot.

Minek a VAR?

A közönség nem véletlen fütyülte a videosporit. Spanyolországban éppen olyan szinten hasznos ez a rendszer, amilyen színvonalú a játékvezetés. Egy Barcelona ellen lehet mondani, hogy politikai nyomás és érdek volt, hogy ne legyen se tizi, se piros lap a meccsen. De tegnap este sok – a tévénézők számára visszajátszott jelenet-ha vizsgálva lett volna, máshogy folytatódik a játék.

Bizony, a szabálytalanságok és durvaságok kiszűrése elmaradt, de apróságok, pl: melyik játékosról ment ki a labda?esetében is más döntés születik, ha vizsgálták volna. És akkor jöhetnek a „Mi lett volna, ha…” -mondatok. Feleslegesen. Ez a meccs igazából nem ezen ment el.

Gólszegénység

Ha van gólgazdag meccs, akkor van gólszegény is. Gondolom. Ilyeneket láttunk most, sokat. Az őszi időszakban ha a kimaradt helyzetek felét, vagy csak a harmadát értékesítik a játékosok, toronymagasan vezetnék a tabellát. Benzema lába se sült el már régen, kötés a kézen ide vagy oda.

Zidane a mérkőzés utáni nyilatkozatában meg volt elégedve a játékkal, és nem véletlen. Valóban, mindent megtettek a pályán. Szervezett támadások, a mérkőzés nagy része az ellenfél térfelén zajlott, helyzetek, labdaszerzések, letámadások, volt minden. Igen, azt mi is látjuk, hogy jó a játék, csak sajnos impotensek a kapunál. És ennek az oka egy biztos átlövő hiánya. Hazard a sérülése előtt se biztosította ezt, bár tőle várta mindenki. Viszont ha játszott, elvitt 2-3 támadót, és Benzema-t segítette, vagy bárkit, aki éppen arra járt. Januárban visszatér, remélhetőleg. És talán vissza hozza a gólképeséget is.

Labda volt, spori!

Nem, nem labda volt. Militao se a szemén hordozza a labdát, de volt számos apró durvaság a Bilbao játékosaitól, amik mind megérték volna a retorziot egy a szakmáját értően végző és erős kezű játékvezetőnél. Hogy vak, azt ez esetben a Marca is így írta ma reggelre. Szakíró írta. Nem a közönség kiabálta.

De bizony nem lehet az eredményt teljesen az ő nyakába se varrni, mint fentebb írtam. Ahogyan azt említettem, baj, hogy ha Benzema gyengébb napot fog ki, nincsen aki gólt lőjön, noha Bale is és Jovic be lett zavarva csereként, de ők se hoztak megváltást. Nacho Militao cseréje volt, akit az orvosok nem engedtek tovább játszani: nem látott rendesen.

A meccs csúcspontja

Éppen Militao sérülése alkalmával, a Spíler 2 kommentátora volt, és számomra legyen ez az őszi szezon legjobb kommentátori szövege:

Sergio Ramos rontott oda a mérkőzés játékvezetőjéhez éppen reklamálni. ” Sergio Ramos nagyon érzékeny lelkű. Nem tudja elviselni az ilyen durva jelenteket- lehet, nem szó szerint, de kb. És én innentől: ???????????????????????????

Aztán elismételtem, és megint, már könnyezve a sírástól: ?????????????????????????????????????

És ki kapta a mérkőzés egyetlen sárga lapját?! A képeket látva biztosan nem azt mondja senki, hogy Ramos, pedig de! Ezen a meccsen hiába majd’ 7 perc hosszabbítás is, nem történt meg a csoda, nem született Real Madrid találat. Szerencsére Bilbao részről sem. Láttunk egy jó meccset.(?)

Karácsony, pulyka, pihenés, szilveszter, Getafe

Ez lesz most a sorrend. Karácsonyi szünet következik, a játékosok is a családjukhoz utaznak. Reméljük, hogy nem zabálnak magyar módra, ugye tavaly Marcelo „szedte”össze magát alaposan, nyáron Hazard kellett diétázzon. Persze néhány nap, és újra vissza fognak térni az edzésekhez.

Ha hihetünk Zidane nyilatkozatának, januárban nem várható jelentős igazolás, de ugyanezt eladási oldalról még titokzatosság övezi. Asensio remek tempóban edz, immár a fitnesz-edzéseken túl labdával is. Hazard eldobva a mankókat szintén. A hangulat Valdebebasban remek, aggódni nincs okunk, hiszen csupán 2 pontos a hátrányunk a tabellán a Barcelona mögött.

Amit lehet, ugyis megírunk, de kicsit kapcsoljatok Kevinre, mert kevesebb lesz a mérkőzés is. A következő La Liga forduló január első hétvégéjén. Január 4-én a Getafe ellen játszik a királyi gárda, remélem egy gólokkal tarkított meccset!

Én kívánok nektek Boldog Ünnepeket, sok szép ajándékot a fa alá, örömteli pillanatokat a családotokkal, egy jó hangulatú szilveszteri bulit, és Real Madrid Sikerekben (is) Gazdag Új Évet!

Felice Navidad, Hala Madrid y Nada Mas!

A kiemelt képem karácsonyi hangulatban a Pinterestről nektek egy „fehér karácsonyt” idézve.