La LigaHacienda BernabeuReal Madrid

Real Madrid- Español beharangozó

Ma délután sok bosszús Madridista lesz ebben az országban. Mivel nekünk munkanap van, a csapat pedig délután 13 órakor kezd az Español ellen a Bernabeuban.

Tény: sok a sérült ismét, a FIFA pestise nem kíméli a királyi gárdát. Tény, hogy a Barcelona-val vezetik a tabellát, nehéz előszezon után kezdenek a régi fényükben ragyogni. Tény, hogy Zinadine Zidane kijelentette; bárhogy is áll most az ellenfél, senkit nem becsülnek alá, és komolyan veszik a mai mérkőzést is.

Tény továbbá, hogy az Español mindösszesen két meccsét nyerte meg eddig ebben a bajnokságban. Tény, hogy a tabella alsóházában regnáló csapatok előszeretettel rontanak neki vérmesen az elit helyen álló csapatoknak. Tény, hogy nem szeretnének játék nélkül és küzdés nélkül 3 pontot átengedni a fehéreknek.

Hogy mennyire nem, arról Granero nyilatkozott is tegnap a Marca hasábjain: „Nem gondolom, hogy birkaként megyünk a vágóhídra. Lelkesedéssel lépünk pályára, és sokszor sikerült legyőznünk már magasabb szintű csapatokat. Nyugodtnak kell maradnunk és összpontosítanunk, és nem szabad kételkednünk magunkban.” – mondta el a Real Madrid neveltje, aki három évet töltött anno a keretben. Saját bevallása szerint otthon érzi magát a Bernabeuban, és mindig örömmel és izgatottan lép a pályára.

Zinadine Zidane, a madridiak edzője sokmindenről beszélt tegnap a szokásos meccs előtti sajtótájékoztatóján. A lesérült játékosok hiánya miatt vissza került a keretbe többek között Vinicius és Brahim. Itt a lehetőség számukra, hogy bizonyítsanak. A rajongók máris tippelik, kik lesznek a kezdőben és kik lesznek azok, akik csereként jutnak percekhez. Kezdő hirdetése dél körül lesz majd várható.

James Rodriguez még mindig sérült. Amennyiben a következő három mérkőzést is kénytelen lesz kihagyni, meg döntheti saját rekordját: 12 mérkőzésen nem számíthat rá a csapat.

Bale sérülése szintén nem újdonság, és Marcelo is harmadik alkalommal dől ki ebben a szezonban. Hazard úgyszintén, és a Valencia ellen, valamint az El Clasicon is érezni lehet majd a hiányát.

Összességében sokkal jobban áll a csapat mégis, mint tavaly ilyenkor. Hiszen a nyári igazolásoknak köszönhetően megerősödött a kispad, csatár dolgában is jobb most a helyzet sokkal. Köszönhetően Benzema gólerősségének és annak, hogy Rodrygo is sikeresen beilleszkedett a nagycsapatba, noha hivatalosan a Castilla játékosa.

És köszönhetően Zidane munkájának, aki már-már elvesztette a rajongók bizalmát, de egy hónap alatt nagyot fordult a kocka. A Real Madrid ebben a szezonban egyetlen egyszer szenvedett el vereséget, a Mallorca ellleni fiaskó mai napig érthetetlen a szurkolóknak (is).

A keret tagaji szemmel láthatóan összeszoktak, a seniorok és a fiatalok a tapasztalat és a frisesség ideális egyvelegét hozták létre a pályán. Zidane-nak sikerült korábbi sztárjait a régi formájukba lendíteni. A jelenleg sérült Marcelo, és Modric, Casemiro vagy pláne Isco játékának szemmel látható javulása és az, hogy a csapat az utóbbi mérkőzésein mind támadásban, mind védekezésben csapatként működik újra, elhallgatatta a kritikusait.

Különösen igaz ez Isco feltámasztására. A Bernabeu közönsége szeretettel és nagy örömmel látta újra a pályán, amit csak fokozott az a tény, hogy a játékos is régen látott motiváltsággal, akarattal és küzdöszellemmel tért vissza. Valóban osztatlan sikert aratott a tavalyi év kegyvesztettje.

Az újoncok pedig rekord sebességgel szeretették meg magukat az egyébként igen kritikus és néha könyörtelen szurkolótáborral. Valverde kétségtelenül sikeresen küzdött meg a kezdőben stabil pozícióért, Rodrygo pedig szó szerint berobbant. Ennek ugyan Vinicius látja némiképp a kárát, de ZZ mindenkit megnyugtatott: számít rá, a jövőben is a fehér mez lesz a brazil tehetségen.

Miután kellőképpen kifényeztem a hazaiakat, ugyanezt nem tudom ennyire szépen leírni a mai vendégekről. Noha semmiképpen nem lebecsülendők, hiszen egy Európa Liga induló együttes, láttuk, mire mentek a mi Ferencvárosunkkal is…

Érthetetlen forma kívüliség, megmagyarázhatatlan vereségek jellemzik az idényüket. Mint említettem, összesen kettő csatában győztek a La Liga 2019/20-as háborújában. Az Eibar és a Levante ellen tudnak csak győzelmeket felmutatni, és ehhez három döntetlen társul, a többi mérkőzésüket elvesztették. Hasonló a kép az Európa Liga mérkőzésein is, a mi FTC-nk ellen is két döntetlent hoztak össze, néhány győzelmet leszámítva bukdácsolnak. Noha a továbbjutásuk sikerült, a teljesítményük nem ad okot a hosszútávú reményekre.

És talán éppen ma délután kívánnak ezen változtatni, noha igen csekély annak a valószínűsége, hogy a királyi gárda éppen saját otthonában engedné el a három fontos pontot. Hiszen az Atletico Madrid tegnapi döntetlenje, de a szintén igencsak biztosra jósolható Barcelona és Sevilla hétvégi győzelmi esélyei továbbra is kiélezett versenyt mutatnak a Liga tabellájának élén. Igaz, a Sevilla egy mérkőzéssel többet játszott már, mint a két gigász. Így van 30 pontjuk a harmadik helyen, a Real és a katalánok egyaránt 31-31 ponttal állnak az élen.

Így az igazi csata december 18-án lesz, amikor is a Camp Nou ad otthont a szezon első El Clasico-jának. Amit természetesen nagy érdeklődéssel éa felfokozott izgalmak közeppette várnak a csapatok szurkolói. A ma délutáni Real Madrid-Español mérkőzés-ahogy korábban már írtuk-13 órától a Spíler 2 csatornáján lesz élőben, már azoknak, akik nem dolgoznak. A többieknek részvétünk, marad a későbbi ismétlés.

Kiemelt kép: Lich Thi Dau