Hacienda BernabeuLa LigaReal Madrid

A Rodrygo-terv: így születik a csillag

2014 január. „A Santosban van egy fiú, aki majd a Real Madridba megy.”-mondta Nick Arcuri, aki 11 éves korától Rodrygo ügynöke.

Rodrygo egy csendes kisfiú, aki szüleivel Brazíliában él, focizik és tanul. Eric, az édesapja maga is focista volt. Több másodosztályú klubot megjárt. A fiú környezete előre vetíti a jövőjét: apja az edzéseit, barája, Nick pedig a reklámszerződéseket készíti elő. És ez nem vicc. Egy közös cél lebeg a szemük előtt: a fiú karrierjének építése. És megérkeznek a szerződések, a márkák.

A Nike 12 éves korában szerződést köt vele Brazíliában. Ez példátlan a brand és a futball történetében. De úgy döntenek, vigyáznak rá, kerülik a nyilvánosságot amennyire lehet. Igyekeznek nem sokat mutogatni védencüket. Később a Real Madrid is ugyanígy dönt.

Már nagyon fiatalon megmutatkozott, milyen tehetséges. Érett személyiséggel rendelkezik, és számos technikai erőforrása van. A mozgását remekül irányítja, ez lehetővé teszi a számára, hogy tiszta, higgadt fejjel játszon a pályán. Így már nagyon korán bekerülhetett a Santos felnőtt csapatába.

A Liverpool erős érdeklődést mutatott iránta, de volt az ajánlatban szereplő összeg. Ezután érkezett a Real Madrid, és az ő szerződésük már megfelelő volt. Azonnal megkötötték a szerződést.”- mondta el Blumer, a Santos edzője.

Tudatosan felépített tervezés

Igen, előre el volt tervezve minden, és tökéletes volt a kivitelezés. A szülők biztosították a nyugodt családi légkört, az érzelmi biztonságot. Nick pedig támogatókat hoz, szerződéseket készít elő. Amiután a Nike beáll a támogatók közé, az anyagiak is biztosítottak. A Santosnál pedig jó kezekbe került a fejlődése.

Mégis, sok a buktató, sok a kockázat, ha egy ilyen fiatal játékosról van szó. Közbe jöhet bármi, betegség, sérülés, de vállalták a kockázatot. Ahogyan a Real Madrid vezetése is. 17 éves volt Rodrygo Goes, amikor aláírták a szerződését. Az idő azt látszik eddig bizonyítani, hogy a Rodrygo-terv jó ötlet volt. És persze, nem is egyedi eset, ha csak Mbappe-ra, Ansu Fati-ra vagy néhány éve Mohamed Salah-ra gondolunk.

Egy kis újratervezés

Mint fennebb említettem, a Real Madrid is óvatos volt, és óvta új üdvöskéjét a nagy nyilvánosságtól. Igaz, ugyan, hogy mondogatták, hogy Rodrygo jobb, mint Vinicius (vagy inkább másabb), és a Bernabeu közönsége nagyon várta már érkezését. De a szerződés szerint meg kellett várni, hogy betöltse a 18-at. Sőt, a Santos tett még egy óvatos kísérletet is, hogy kicsit még maradhasson a támadó: csak ennek a szezonnak a végén szerették voona elengedni. De a királyiak egyértelműen közölték: Rodrygo a nyáron Madridba költözik. A fiú és apja pedig spanyolul tanultak. Mindenki készült a debütálasára.

Amikor aztán a nyáron sor került rá, hogy bemutassák, Rodrygo természetes módon viselkedett, és kijelentette a sajtó előt: alig várja, hogy a Bernabeu a nevét skandálja. A klub tervei szerint erre pedig legkorábban januárban, a Copa del Rey mérkőzésén lett volna először alkalma a szurkolóknak. Rodrygo-t nem akarták még pályára küldeni, szerződése szerint is a Castilla játékosa. Debütálására Asensio, Bale és Vinicius sérülései miatt került mégis már ősszel sor.

Rodrygo remekül helyt áll a Castillaban is, Raul le volt nyűgözve tőle az első perctől. A fiatal egyre többször a nagycsapattal edzett. Zidane pedig rákényszerült, hogy a tervvel ellenkezőleg már a szezon első harmadában a pályára küldje a brazil tinit. Aki kifutott a gyepre, és lőtt egy gólt villámgyorsan. A stadion pedig a nevét a skandálta, ahogyan azt megálmodta.

De arra azért mégse számított senki se a királyiaknál, ami szerda este történt. Igaz, egy gyenge formát mutató ellenféllel szemben, ráadásul tele volt a lelátó üres székekkel- a hétközi játéknap átka. A fehérek nyugodtan játszhatták a focijukat, az ellenfél nem avatkozott közbe. És lehetett látni: a játékosok támogatják és segítik egymást a pályán.

Na de mégiscsak mesterhármas. Rodrygo higgadtan, okosan játszik a pályán. Rault idéző játékintelligenciája van, ami nagyszerű technikai tudással párosul. A kiegyensúlyozottság, a magabiztosság árad ebből a nagyon fiatal fiúból. Ezt a szüleinek köszönheti. Aki ismeri, azt meséli, apja egy rendkívül kedves, nyugodt és intelligens ember, a jó példa így hát háznál volt.

Rodrygo-nak van jogosítványa, de nem szeret vezetni. Apja viszi és hozza naponta az edzésekre. Mára biztos nyelvismeretük és tudatos felkészültségük segítette, hogy a belilleszkedés sima és zökkenőmentes legyen. Fejben és lélekben is készen állt a játékra. Ha meglepő is volt, de végül is ez volt a terv, nem?

Röviden: a pályán kívüli világos és egyértelmű háttér, a biztonság, az őszinteség és a nyugalom volt a tehetség útja a sikerhez. És a gyereknek, aki szereti Madridot, van neve: Rodrygo Goes.

A Marca több írásából ollózva, kiemelt kép: Forbes.