BarcelonaLa LigaManchester City

Guardiola: „Ha Messi úgy futna, mint az első szezonjában, akkor három havonta sérült lenne”

A Manchester City edzője elismerte, hogy egy harmincon túli legenda menedzselése a legnehezebb edzői feladat. A Catalunya Radionak adott interjújában azt is elmondta, hogy a sikerességének a kulcsa Leo Messi volt: „Van rengeteg nagyszerű edző a világon, akik nem nyertek semmit, mert nem volt egy Messijük. Nekem szerencsém volt. Nálam játszott Xavi, Iniesta, Dani Alves és Piqué. És ami mindennél fontosabb, a legjobb életkorukban.”

Ezért is látja úgy, hogy a Barcelona most egy nagy és fontos változás előtt áll. „Egy napon majd Messi visszavonul, és addigra a csapatnak készen kell majd állnia erre. Először is keresniük kell majd egy helyet, ahová a szobrot állítják majd, hogy ugyanúgy tiszteleghessenek neki, mint Kubalának vagy Johannak. Biztos vagyok benne hogy lesz helye.”

Guardiola szerint a csapatot a nagy sztárok köré kell építeni, de egy 30 évestől már nem lehet elvárni, hogy úgy hajtson, mint egy 20 éves. „A sztárokat is muszáj rá kell venni, hogy fussanak. Ha nem teszik, akkor szenvedni fog a csapatuk. Néha mondom is nekik, hogy nem foglak úgy megfuttatni, mint a 20 éves atlétát a csapatban, de akkor mondj egy jó okot rá, hogy miért ne. Ha valaki nem fut, de lő három gólt minden meccsén azzal én is együtt tudok élni. De nem mindenki tud három gólt rúgni meccsenként, csak Messi van ehhez közel. De tőle is csak kisebb erőfeszítéseket lehet már csak kérni. Már nem tud egy egész mérkőzést végigfutni. Ha Leo úgy futna, mint az első szezonjában velem, akkor három havonta sérült lenne. A korosodó legendák menedzselése a legnehezebb edzőként.”