Real Madrid

Raúl: 25 felejthetetlen pillanat a Real Madrid Örökös Kapitányától

Ma van a 25. évfordulója a felnőtt csapatban való bemutatkozásának. 1994. október 29.-én a zaragozai La Romareda látta először játszani a legendát. Az akkor még teljesen ismeretlen Raúl González Blanco pályára lépett tétmeccsen a Real Madrid felnőtt csapatában. Csak néhány nappal ez után már meg is szerezte az első gólját a több százból, nem más mint az Atletico ellen.

1977. június 27.-én született Madridban. A labdarúgó pályafutását az Atletico Madrid alsóbb osztályaiban kezdte. Egészen 1992-ig játszott ott, ekkor Jesus Gil megszüntette az utánpótlást gazdasági okokra hivatkozva. Ekkor került a Real Madridhoz, ahol két évvel később Jorge Valdano csereként beállította a Zaragoza ellen, a többi meg történelem.

Hosszú évekig volt a Real Madrid gólkirálya(323), csak Cristiano Ronaldo tudta megelőzni. A válogatottban is sokáig ő volt az etalon (44), és a Bajnokok Ligájában is. Hazáját több, mint százszor képviselte, és több, mint 1000 bajnoki meccset játszott a pályafutása során összesen.

Soha sem nyert Aranylabdát, egyszer volt második Michael Owen mögött, ami a mai napig szítja a kedélyeket rajongói körében. Soha sem volt kiállítva, ami a mai napig hatalmas teljesítmény. A Real Madrid, a Spanyol Labdarúgószövetség és a Spanyol Labdarúgás-történeti és Statisztikai Központ szerint is a madridi 7-es az 1.

1994. október 29.-én mutatkozott be a Madridban a Zaragoza ellen. Bár veszítettek 3-2-re, az egyik legemlékezetesebb bemutatkozás volt ez a La Liga történetében.

Egy héttel később, 1994. november 5.-én mutatkozott be a Bernabeuban, nem más, mint az Atletico Madrid ellen. Ezen a meccsen az első gólját is megszerezte.

1996. október 9. egy újabb mérföldkő Raúl karrierjében. Ekkor mutatkozott be a felnőtt válogatottban Csehország ellen Prágában. Ez a mérkőzés gól nélküli döntetlennel zárult. Az első góját a válogatottban 1996 december 14.-én szerezte Jugoszlávia ellen.

A hetedik. 1998. május 20. A Real Madrid megnyeri a Bajnokok Ligáját a Juventus ellenében Amszterdamban Mijatovic góljával.

Az első gólját a Világbajnokságok történetében 1998-ban szerezte. Az ellenfél Nigéria volt 1998. június 13.-án.

Bajnokok Ligája győztesként játszhattak az Interkontinentális Kupában, ahol a Madrid 1998. december 1.-én Guus Hiddink edző vezetésével legyőzték a Vasco de Gama csapatát. Raúl csodás gólt lőtt a döntőben, így ő lett -első spanyolként- a Kupa legjobbja.

1999. március 27.-én a Valenciában játszott válogatott mérkőzés során 4 gólt szerzett a kilencből Ausztria ellen.

1999. október 13. a nap, amikor ez a történelmi kép készült róla. A Barcelonának lőtt gólja után intette csendre a Camp Nou közönségét.

2000. április 19. az Old Traffordban játszott Bajnokok Ligája mérkőzés a Manchester United ellen, ahol két gólt is szerzett. Történelmi mérkőzés volt ez, ahol a címvédő ellenében nem a Real Madrid volt a favorit.

A nyolcadik. 2000. május 24. Párizs, Stade de France a Valencia ellen Raúl vezetésével megszerezte a Madrid a második címét is három éven belül.

Egy El Clasico mindig nagy esemény, pláne, ha a Bajnokok Ligájában játsszák. 2002. május 1.-én a negyeddöntőben a Madridnak sikerült legyőznie a Barcelonát, ezzel kikövezve az utat a kilencedik cím felé vezető úton.

A kilencedik. 2002. május 15. Glasgow. Döntő a Bayern Leverkusen ellen. Bár az első gólt ő szerezte a csapatnak, mégis Zinedine Zidane ballábas kapáslövésére emlékszik mindenki. (Nem ok nélkül)

2005. november 19.-én szerezte a legkomolyabb sérülését. A Barcelona ellen játszottak, ahol a bal térdében porcsérülést és részleges keresztszalag-szakadást szenvedett. 3 hónap után tért csak vissza.

A spanyol válogatottól 2006. október 9.-én vett búcsút Belfastban. Összesen 102 mérkőzést játszott és 44 gólt szerzett.

A hatodik bajnoki címe. 2008. május 4.-én otthon az Osasuna ellen szerzett 2-1-es győzelemmel nyerte meg a bajnokságot a Real Madrid. Raúlnak ez volt az utolsó.

Három nappal később a hatodik bajnoki cím megnyerése után épp Barcelonát látta vendégül a madridi csapat. A mérkőzés előtt a katalánok sorfalat álltak a frissen koronázott bajnokoknak.

Raúl és Cibeles Istennő megkoronázása. Minden egyes cím ünneplése a koronázással végződött.

2009. február 15. a Sporting Gijón ellen szerzett két góljával lehagyta az örök góllövő ranglistán a másik klublegendát Alfredo Di Stéfanot.

2010. április 24.-én talált be utoljára az ellenfél kapujába a Real Madrid színeiben. Az ellenfél a ismét a Zaragoza volt, az eredmény pedig 2-1 lett a Madridnak.


2010. július 26.-án intett búcsút a spanyol fővárosnak és élete klubjának, ezzel lezárva egy sikerekben gazdag korszakot.

Németországban talált magának új otthont, a Schalke 04 csapatát erősítette két idényen keresztül. A szurkolók imádták ott, Úrnak szólították. 2012. április 28.-án mondott búcsút német csapatnak.

Németország után egy sokkal egzotikusabb kalandba fogott. 2012-2014 között az Al Sadd csapatában játszott. 2013. április 23.-án megnyerte a Qatari Ligát, ezzel a címmel is gyarapítva a már amúgy is irigylésre méltó trófeagyűjteményét.

Három évvel a távozása után a Real Madrid otthonában tisztelgett a Legenda előtt.

Karrierje utolsó címe. Miután bejelentette visszavonulását 2015. november 15.-én nyerte meg a New York City Cosmos az Észak-Amerikai Futball Ligát az Ottawa Fury ellen. A döntőben gólpasszt adott és gólt is szerzett.

Raúl szerint az életnek semmi értelme foci nélkül. Ahogy abbahagyta a labdarúgást, egyből az edzői karrier felé fordult. A Juvenile B csapattal bajnokságot nyert 2019-ben, jelenleg a Real Madrid Castilla csapatát edzi és talán egy nap a felnőtt csapatot is.