La LigaReal Madrid

A „Bale Törvény”: A játékosok rendszeresen kérik a kluboktól az orvosi jelentések titokban tartását

Gareth Bale megkérte a Real Madridot, hogy ne adjanak ki orvosi jelentés azzal a sérüléssel kapcsolatban, amit a válogatottal szedett össze 2 hete. Ez azzal jár, hogy a játékos állapotáról semmit nem lehet tudni, ami kivételes a spanyol futball világában.

Balenek egyébként minden joga megvan ahhoz, hogy letiltsa ezen információk kiadását harmadik félnek. Spanyolországban minden klub kiad egy orvosi jelentést, ha valamelyik játékosa megsérül. Ennek ellenére nem a walesi az első, aki ezt megtiltotta. A MARCA információi szerint már másokkal is előfordult hasonló.

Évtizedekig a spanyol csapatok bele sem gondoltak, hogy milyen személyes információkat kürtölnek világgá a jelentésekkel. Az 1995/31 tv. 22.4 bek. kimondja, hogy a dogozókra vonatkozó orvosi állapotról szóló jelentések nem adhatóak ki harmadik félnek a dolgozó hozzájárulása nélkül. Ez esetben a dolgozó a játékos, így a törvény rá is vonatkozik.

Az orvosi jelentések tartalmazzák a sérülés típusát (izomsérülés a leggyakoribb) és a várható felépülés időtartamát. Ezért is kéri egyre több játékos ezen információk visszatartását. Legfőképp azok, akiknek bizonytalan a jövőjük az adott klubnál, eladás vagy szerződéshosszabbítás előtt állnak.

Az olasz és francia csapatokkal ellentétben, Premier League vagy a Bundesliga klubok nem adnak ki semmilyen információt a játékosok egészségügyi állapotáról. Általában a mérkőzések előtti sajtótájékoztatón derül ki egy-egy játékosról, hogy tudnak-e játszani aznap vagy sem.