Real MadridHacienda BernabeuManchester UnitedTottenham

Real Madrid: a nyári kiszemeltek nem ragyognak

A nyári átigazolási szezon során a Real Madrid jó néhány játékos iránt érdeklődött, de aztán a transzfer valamilyen okból meghiúsult. Noha a királyi gárda eddig nem a legjobb szezonját futja, ha azt nézzük, hogy ezek a kiszemeltek milyen formában játszanak, talán egy csepp vigasz a rajongóknak.

Nézzük meg tehát, hogyan kezdték meg szereplésüket azok, akik akár a következő transzfer időszakban is a klub érdeklődésére tarthatnak számot. Viszont a teljesítményük nem tükrözi jelenleg a presztízsük, vagy azt az árat, amivel jelenlegi klubjuk felcímkézte őket az elmúlt nyáron. Ez az ár két játékos esetében meghaladja a 200 millió eurot. Neymar, Pogba, Eriksen és Van de Beek leigazolásának elmaradása talán nem is akkora nagy baj…

Neymar: ismét sérülés

A brazil futbalcsillag remekül kezdte a szezonját. Hazájában a 100.válogatott mérkőzésén alig néhány perccel jutott viszont túl, a 101.meccs első perceiben újból lesérült. Csepp öröm az ürömben, hogy ez alkalommal nem a már műtött jobb lábán, hanem a bal lábán, és nem törés,”csak” izomsérülés. Ney kihangsúlyozta: amióta Párizsba visszatért és dolgozik a rehabilitációján, már jelentősen javult az állapota, és egyre közelebb a visszatérése. Ami nagyon lehetséges, hogy éppen a Bernabeu-ban fog megtörténni, a prognózisok jelenleg azt mutatják, hogy a PSG madridi Bajnokok Ligája visszavágóra fog éppen felgyógyulni.

Neymar ezt a szezont a párizsi szurkolók ellenszenvétől körülvéve kezdte, miután a tavalyi szezon lezárását követően közölte határozott távozási szándékát. A legutolsó cikkek ezzel kapcsolatban azt állítják, hogy az úticélja Madrid lett volna, és a Barcelona felé mutatott gesztusai csupán Florentino Perez figyelmének felkeltésére irányultak. Ami félig sikerült is, a királyiak, miután érzékelték, hogy a rivális csapatnak likviditási gondjai akadtak, meg is kérdezték a francia klubot. De Eden Hazard és a többi érkező vételárának a kifizetése után már a FFP vékony jegére csúsztatta volna a Real Madridot, ha 300 millió euro után még több, mint 200 milliót kifizettek volna.

Neymar így hoppon maradt, vagyis a PSG-ben. Érthető módon a klub szurkolótábora ellene fordult, hiszen úgy érezték, a brazil nem akar, és talán nem is fog a csapatért teljesíteni. Erre Ney rácáfolt: remekül indította a szezont, a sérült Mbappe hiányát neki köszönhetően nem érezte meg a csapat. Miután éppen elcsitultak a felháborodott hangok, következett be az újabb sérülése. És ez felveti ismét azt a kérdést, amit maga a játékos is feltett februárban, amikor ismét eltört a lába: vajon valóban a sérülései vetnek véget, vagy torpantják meg karrierjét?

Pogba: góltalanság

Paul Pogba számára ez nem jó szezon eddig. Nyáron a klubja megtagadta az eladását, noha maga is kijelentette a távozási szándékát. A Manchester United még csak egy -bármekkora- ár bemondását sem ejtette meg, egyszerűen kijelentették: nem eladó.

Pogba Solskajer alapemberének számított. És a csapat abbéli reménye, hogy majd Pogba segítségével is vissza tudnak jutni Europa elit futbalcsapatai közé, mindeddig nem tűnik valószínűnek.

Pogba vágya, hogy elhagyja az Old Traffordot, jelentősen megrontotta kapcsolatát a norvég edzővel. Plusz elszenvedett egy bokasérülést, ami 6 mérkőzés erejéig kivonta őt a játékból, és eddig csupán 540 percet töltött a pályán. Egyetlen találatot sem szerzett, ami a tavalyi szezon 16 találatához képest bizony nem ad okot a bizakodásra.

Eriksen: mellőzöttség

A tavalyi szezonban a Tottenham remek BL menetelésének egyik fő elősegítője volt. Eriksen majdnem minden mérkőzésen éljátékosnak számított, remek teljesítménye keltette fel a madridiak figyelmét is. A sikerek ellenére ő is, mint a két fentebb említett játékos, hangot adott távozási szándékának. „Új kihívások után” szeretne nézni, nyilatkozta ő, és ezt ügynöke is megerősítette.

Zinadine Zidane viszont lehűtötte a felek lelkesedését, mivel az ő vágya Pogba érkezése volt. Nagy valószínűséggel télen majd a klub vezetősége ismét próbálkozna, és valószínűleg Zidane ismét le szeretné majd állítani a románcot. (Már, ha addig a padon marad a francia-siccc!)

Eriksen így a többiekhez hasonlóan eddigi csapatával elkezdte a szezont. És játszott is-két meccsen mindösszesen! Folyamatosan technikai okokra hivatkozva Pochettino mester kihagyja a buliból. Talán ez a nagy tapasztalattal bíró mester kicsinyes bosszúja, mert úgy érzi, játékosa cserben hagyná? Eriksen fizikailag tökéletes állapotban ül a padon, vagy ott sem. Januárban a jelek szerint bármelyik klub viheti, ha edzője továbbra is így mellőzi.

Van de Beek: megtartanák

De Jong távozását követően kulcsfontosságú lett a megtartása. Az eddigi mérkőzéseken 14 játékon szerepelt, ami nagyon jól hangzik. 3 gól van a neve mellett, és 6 asszisztot is kiosztott, ami valószínűsíti, hogy a klubjának esze ágában sincsen őt eladni.

Ez mellett szól az is, hogy egy új szerződést készülnek az orra alá tolni. Noha a négy felsorolt jelölt közül az ő státusza tűnik a leg stabilabbnak, a kérdés, hogy akar-e maradni? Hogy a madridi időjárás kellemesebb, az valószínűleg nem fogja befolyásolni. Sokkal inkább azt kell mérlegelnie, hogy karrierje szempontjából mi a jó, mi a jobb döntés. A tavalyi BL beli szereplése az Ajaxnak jobban sikerült, mint a fehéreknek. Idén mi fog történni, lesz-e edzőváltás ismét, ki érkezik ha edzőcsere lesz, és mi a játékos véleménye Zidane-ról vagy arról, aki jön esetleg? Szempont-e vajon a számára maga a patinás név, vagy hogy Hollandia a futball világának a perifériájára szorult már jó ideje? Vajon akar-e részese lenni annak a történelemnek, amit a Real Madrid ír létezése óta, vagy inkább segítené tovább az Ajax felemelkedését?

Senki nem tudja, nem látunk a fejébe. Többet lehet majd látni a szándékaiból egyértelműen, ha elfogadja avagy elutasítja a klubja által felkínált új paktumot. De a négy jelölt közül eddig az ő szezon rajtja nevezhető sikeresnek. Madridi hírek szerint Zidane-nak is örömöt okozna az érkezése, hiszen éppen ott (is) fáj jelenleg a csapatnak, ahova érkezne a skandináv.

Az írás S.Siguero/P. Polo/Madrid/Marca cikke alapján készült, képek: marca.com, kiemelt kép: tribuna.com