FociVélemény

Tegyünk együtt az utánpótlásért, és fedezzük fel a jövő sztárjait!

Kérhetek 3 percet, hogy végig olvasd? Igyekszem rövidre fogni.

Ma Magyarországon nehéz érvényesülni, ha csak tehetséged van. Mi ezen szeretnénk változtatni. Szeretnénk, ha lenne esélyük a tehetségeknek, ahol nem a pénztárca, a kapcsolatok számítanak, hanem csak a labdával való barátság.

Te is focista akartál lenni?

Biztos. Ahogy én is, ez volt az álmom, majd meghaltam egy lehetőségért, de valahogy egyszer sem álltak úgy a csillagok. Sajnos a korom miatt most már a visszavonulás gondolatával kéne játszanom, de az egyetlen amit érzek a düh! Dühös vagyok a rendszerre ami nem engedte, hogy kipróbáljam magam. Persze nem lett volna belőlem Ronaldo, Messi vagy Puskás, de ezt sose tudhattam meg.

Ha valamelyik klub adott volna esélyt, azért felszántottam volna a pályát, meghaltam volna érte minden héten, edzéseken a belemet is kidolgoztam volna… Ha minden egyes elutasításnál kaptam volna egy forintot, most én lehetnék a Manchester United tulajdonosa…

Pedig a világ többi országában ez működik, ott csak a tehetség számít. Mennyi brazil sztárról hallottunk, akik tényleg a szegény negyedből kerültek ki, és lettek a világ legjobbjai? Ronaldinho, Ronaldo, Firmino… igazából a sort folytathatnám a végtelenségig. Az elmúlt 20-30 év brazil csillagai közül egyedül Kaká származik előkelő, gazdag családból.

Még az olyan harmadik világbeli ország is, mint Szenegál, olyan sztárokat adott a világ labdarúgásának, mint Sadio Mané vagy Kalidou Koulibaly. Vagy ott van Egyiptom, Mohamed Salahval.

Ezeket a játékosat mind-mind, szó szerint az utcáról fedezték fel.

Egy érdekes történet Mané felfedezéséről: Dakarba ment próbajátékra és az első alkalom előtt egy idősebb úr ránézett, majd odalépett hozzá, mert meg volt győződve róla, hogy Mané rossz helyen jár: – ‘A próbajátékra jöttél? Ilyen cipőben? Hogy tudsz bennük játszani?’ A cipők kopottak és szakadtak voltak – ‘És ebben a rövidnadrágban? Nincs rendes focinadrágod?’ Mané így válaszolt: – ‘A legjobb ruháimat vettem fel az alkalomra. Csak játszani akarok és megmutatni mit tudok.’ Sikerült neki. A kinézetét szóvá tevő megfigyelőt annyira meggyőzte, hogy végül a csapatába került. Onnan már minden történelem.

Említhetném Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo esetét is. CR7 épp az elmúlt hetekben mesélte el egy interjúban, annyira szegények voltak, hogy edzések után a helyi McDonalds dolgozóitól kunyeráltak kaját.

Sorolhatnám még a történeteket, de akkor nem lenne elég a 3 perc, már így is aggódok, hogy itt vagy-e?

Esélyt kaptak, amivel éltek. És mivel sose adták fel, így most világsztárok, kiteljesedhetett a tehetségük. Talán Klopp foglalta össze a legjobban a The Player Tribunenek írt cikkében (a teljeset itt olvashatják el):

Láttam, hogy egy kerek labda mit tud tenni a játékosok életével. A személyes fejlődése Mo Salahnak, Sadio Manénak, Roberto Firminonak és a többi srácnak hihetetlen. Össze sem hasonlítható azokkal a nehézségekkel, amikkel nekem fiatalként Németországban szembe kellett néznem. Annyi alkalmuk lett volna könnyedén feladni, de ők nem voltak hajlandóak rá.

Nem Istenek. Egyszerűen csak soha sem adták fel az álmaikat.

Ezért létre hozunk egy évente megrendezésre kerülő, országos kupa sorozatot.

Az ötletünk a következő, minden nagyobb településen lesz egy kupa előselejtező, ahová a környékbeli csapatok, baráti társaságok jelentkezhetnek és kipróbálhatják magukat. Amennyiben jó eredményt érnek el, továbbjutnak és bekerülnek a megyeszékhelyen rendezett egy szinttel feljebb lévő kupára, ha azt az akadályt is sikerrel veszik, akkor várja őket az adott régió döntője, amit megnyerve bejuthatnak az országos döntőre Budapesten, ahol valóban az ország legjobbjai fognak megmérkőzni minden évben.

Nem csak egy sima kupa sorozatot tervezünk, igyekszünk a nézőknek is érdekessé tenni, így majdnem minden alakommal fellépőkkel, gála meccsekkel, előadásokkal színesítenénk, hogy valóban a futball ünnepe lehessen, és az egész család egy kellemes napot tölthessen a pálya mellett.

A lényege az egésznek az, hogy kiváló lehetőséget nyújtsunk játékosoknak és szurkolóknak is. Kihasználva a keresztlabda.hu és egyéb sajtó megjelenések nyújtotta előnyöket tényleg elindíthatjuk a változást, azt a forradalmat a hazai labdarúgásban amire már évtizedek óta szükség van. Nem fogok politizálni, nem fogok felelősöket keresni, de az tény, hogy a magyar foci elvesztette a mobilizáló erejét és réteg sport lett.

Szeretnénk visszaállítani a labdarúgást olyanná, amilyenek lennie kéne.

Segíts, hogy segíthessünk. Támogasd munkánkat és törekvéseinket, hogy létrehozhassuk az utánpótlás kupát.

A segítséged havi egy-két söröd árába kerülne, de a focinak a jövőt jelentené!

Természetesen kaptok is cserébe valamit.
Akik támogatják törekvéseinket, azoknak létrehozunk egy aloldalt, ahol csak ők bővebb, hosszabb, extra cikkeket olvashatnak tőlünk az eddigi ingyeneseken felül.

Hetente 1 órán keresztül élő chaten kérdezhetnek a hírekről, pletykákról szakértőinktől.

Hetente extra quizzel, játékkal jelentkezünk.

És a tavasszal megrendezésre kerülő Keresztlabda amatőr foci kupán lehetőséget kaptok, hogy megnyerjétek valamelyik tombola ajándékunkat.

Tegyünk együtt az utánpótlásért és fedezzük fel a jövő sztárjait! Na mit mondasz?

Itt tudtok támogatni minket.