Hacienda BernabeuFociLa LigaReal MadridUncategorizedVélemény

Sergio Ramos Exlusive

Galaktikus. Az elnevezés Florentino Pereztől származik. Kellett egy jelző, ami mindenki fölé emeli őket, akiknek jellemzéséhez a sztár szó nem volt elég szuperlatív. Sergio Ramos az utolsó Galaktikus. Hosszú interjút adott, amelyet teljes terjedelmében közlünk.

Az Esquire magazin számára adott interjú egy mondata járta körbe az internetet. De rábukkanva a teljes riportra, úgy gondoltuk, hogy a teljes cikk közlése méltó.

Azok, akik több pénzt keresnek, mint a bankok vagy a köztársaságok elnökei, azok, akik emberek ezreinek álmát váltják valóra, nem lehetnek e világi halandók. Istenek, akik fenn az Olymposon élnek. Nem élhetnek normális életet, életüket asszisztensek által asszisztált assziszeltensek kísérik, és sehova nem léphetnek feltűnés nélkül.

Sergio Ramos a Galaktikusok utolsó istene úgy döntött, lejön az Olymposról. Szeptember 13-án egyszerre 200 országban mutatja be az Amazon Prime Video azt a nyolc részes dokumentum-sorozatot, melyben Sergio Ramos elmeséli, milyen az élete. A „Sergio Ramos szívében” című alkotásban elmond nekünk olyan dolgokat, hogy bizony a gazdagok is sírnak, vagy hogy mennyire vágyik egy egyszerűbb életre néhanap. Sétálni a Trianán, beülni valahová és inni egyet a barátaival, mennyire elérhetetlen a számára. Az elit sport elrabolta ebből a világból ezeket a pillanatokat. Adott másokat.

A film bemutatása érdekében Sergio Ramos egy fotózáson látogatta meg az Esquire stábja. Kidolgozott testével New York-i rappernek öltözve fotózták éppen, ami szöges ellentétben áll lágy hangjával és modorával. Mint Apollo isten, olyannak tűnik. Mégis, velünk egy nyelvet beszél, közvetlen, ahogy leülünk, lassan és halkan mesél.

-Mit szeretsz jobban? Interjút adni, vagy a fotózást kedveled jobban?

-Nos, nem tudom, inkább interjúkhoz vagyok szokva.

-A képek félelmetesen jók!

-Jaj, ez remek! (És azt mondja, ez meglepte.)

-A film trailerében azt láthatjuk, hogy főzöl, játszol a gyerekekkel, megcsókolod a feleséged, vitatkozol a bátyáddal, vagy Luka Modric-al edzetek. Mikor döntötted el, hogy feltárod az életed mások előtt?

-Mindig kicsit zárkózott voltam. De eljött az a pont, amikor meg akartam mutatni azt az áldozatot és erőfeszítést, amely ahhoz szükséges, hogy valaki élsportoló legyen és sokáig a csúcson maradjon. Meg akartam mutatni, milyen fontos a családom. Azt akartam, hogy az emberek, mielőtt megítélnek, mindent tudjanak ami a színfalak mögött zajlik.

-Az elit sportoló amolyan a „valós élettől elrabolt”, ezt így látja?

-Igen, úgy gondoljuk, hogy egy különös világban élünk…Gyorsan megszokod ezt az életet, amely nem enged inni a barátaiddal, vagy kirándulni Sevilla környékén, sétalni a Triana-n keresztül (sevillai városrész- a szerkesztő). A legjobb, ha ezt elfogadja és a jó dolgokra összpontosít. Arra, hogy a munkája mosolyt csal a gyerekek arcára, hogy mennyi nagyszerű pillanatot adhat. És ha erre összpontosít, akkor ez kárpótolja. Különösen, mert idővel majd meglassul az aktivitás. És már ad időt élvezni a pillanatokat, amik most hiányoznak.

-Honnan ered ez a mentális stabilitás?

-Otthonról. Az életem első legfontosabb lépése volt, amikor Madridba jöttem, hogy a közvetlen családtagjaim velem költöztek. Egyfajta erődöt építettünk a szüleimmel és a testvéreimmel, és úgy éltünk tovább, mintha Sevilla-ban lennénk. Ez megkönnyítette a beilleszkedésem a városba és a Real Madridba is. Később Pilar, a feleségem és a gyerekeim lettek, akikkel egy csapatot alkottunk, amely magyarázatot ad, honnan ered a stabilitásom és kiegyensúlyozottságom.

-Nagy befolyással bír, mindig vezető volt…

-Bármely sportban vagy bármilyen területen többiek döntik el, ki a vezető. Úgy gondolom, hogy a vezető nem egyszerűen megszületik, hanem fejlődik. Sergio Ramos a számomra a nehéz időkben érkezik, amikor a csapatnak támogatásra, biztatásra van szüksége. Furcsa ezt mondanom, de örömömre szolgál.

-Messzire jutott.

-Ki mondta volna azt Camasban, egy kis poros Sevilla-i városban, hogy ez a gyerek fogja viselni a Real Madrid és a nemzeti válogatott kapitányi szalagját? Alulról kezdve válsz vezetővé, és azokból az emberekből épülsz azzá, akik vezetővé segítenek. Sok vezetővel, kapitánnyal találkoztam, és mindegyiküktől tanultam valamit.

-Jó diák volt.

-Nyitottnak kell maradni a fejlődésre.

2008-as vakáció, Sevilla. Sergio Ramos reggel felkel. Már két éjszaka Pilar Rubio-ról álmodott, és a harmadik éjjel szintén. Aztán úgy dönt, küld neki egy üzenetet WhatsApp-on…

-Láttam, és elérhetetlennek tűnt. Azt gondoltam:”A legrosszabb dolog, ami történhet, hogy nem válaszol”. De legalább meg akartam próbálni. Nem akartam később megbánni, hogy meg se próbáltam. Megtettem. És ő válaszolt! Beszélgetni kezdtünk, aztán találkoztunk. És elindult egy szerelmi történet. WhatsApp-on kezdődött, és végül megosztotta velem az életét.

(Pilar és a gyerekek érkeznek, meglátogatni apukát.)

-Minden alkalom, amikor velük lehetek, megéri. Úgy tűnik, hogy Sergio és Marco hozzá szoktak már a reflektorfenyhez, Pilar-ról nem beszélve. Egy idő után indulnak; a gyerekeknek ideje vacsorázni.

„-Készíts nekem salátát szívem!”

A La Alegria birtokon tartották az év esküvőjét, 500 vendéggel, sztárfellépőkkel, a szintén sztár vendégek egy egyszarvúval a karjukon, Michelin-csillagos szakács főzött… Pilar egy csillag a Ramos csillagképben, de nem halványítja férje ragyogását.

-Hogyan tudja megszervezni két csillag a kapcsolatát egy ilyen galaxisban?

-Az asztalom hiányzó lábai a feleségem és a gyerekeim, a családom volt. Pilar adta meg az egyensúlyt számomra. Egyedülálló párost alkotunk, egy olyan csapatot, amely képes győzni a nehéz időkben is. Sok időt töltünk távol az otthonunktól, mindkettőnk a munkája miatt (Pilar Rubio sikeres riporter és műsorvezető Spanyolországban – a szerkesztő). De ez arra szolgál csak, hogy a gyerekeink látják, hogy az életben semmi sem könnyü, mindennek ára van, ez egy jó lecke nekik is. A szüleiknek sok órát kell az otthontól távol tölteni.

-Az időnkre befektetésként gondolok. Tudom, hogy eljön az idő, amikor ennek a gyümölcsét majd mindannyian élvezhetjük. Pilar-al párosban is jól vettük az akadályokat, és most csapatként, mint anya és apa is. Nagyon élvezzük.

Természetesen szeretnénk normális dolgokat csinálni. Úgy, mint a többi család. Kimenni a hóba a hegyekben, vagy kirándulni hétvégén…de ezt a jövőre kell halasztanunk. Az idő, amit Pilar-al és a gyerekekkel tölthetek, életem legboldogabb percei.

A Sergio Ramos szívében látható egy jelenet, amit az otthonában forgattak. A gyerekek rajzolnak apának, aki utazik el. Marco 5 éves, és mit fest? Nem hajót, napot, csillagot. Egy kupát. Igen, olyat, amilyen a BL serleg. Fogantyúval, mindennel. Persze, hiszen mit szeret apa?

Attól függően, hogy milyen megvilágításban nézzük, a gyermekek nagykövete (Sergio Ramos évek óta az UNICEF önkéntese), gyermeki hozzáállással, szívesen felel a kérdésekre. Más megvilágításban az az arc, akit mindannyian jól ismerünk, megfontol, előre átgondol minden szót, mielőtt kiejti őket, akár egy szóvivő. Profi. Furcsa hallgatni, hogyan beszél a feleségéről, hogy álmában beleszeretett asszonyába…Túlkalibrált, de valóban ilyen. Az asszisztensei megakadályozzák, hogy kívülről hozzá férjen bárki, minden szereplés alkalmával van valaki, aki tanácsot ad, hogy mit és hogyan mondjon. Más valaki segít ruhát valasztani, más a hajvisletére ad tanácsot. És ezért beszél gyakran többes számban: Sergio Ramos SOK. Folytatjuk az interjút, mély lélegzetet vesz, és válaszol az egymillió dolláros kérdésre:

-Mit lát, ha a jövőjére gondol?

-Látom magam még néhány évig a Real Madrid és a válogatott játékosaként. Ezért bámilyen erőfeszítésre képes vagyok, és a legjobb edzőkkel veszem magam körül. Még maradok a kapitány mind a két csapatban. Próbálok még nyerni címeket velük. Az üzleti élet ezzel párhuzamos. Bár nem tudom teljes egészében a szükséges időt ennek szentelni, ezért olyan emberekkel dolgozok, akik értenek ehhez és megbízhatok bennük. Manapság élsportolónak lenni minden időt elvesz, ami kevés megmarad, az a családomé. Nem tudom, hogy a jövőben mi fog történni, de a sport világával kapcsolatban szeretnék maradni. Nem zárom ki, hogy edző leszek, de nem is merem kijelenteni. Meglátjuk.

-Nem fog tetszeni semmi, ha abba hagyja a labdarúgást?

-A jövőm ehhez a világhoz kapcsol, és ha megpróbálnék elszökni, egy kecske is felöklelne és visszarepítene. A labdarúgás mindent megadott nekem, megélhettem a legboldogabb és a legnehezebb pillanatokat, amik mind a személyiségem fejlesztették.

-Melyik edző tette szerinte nagyszerű focistává?

-A ladbarúgó karrierem egy kirakós, és éppen úgy beletartoznak azok, akik vakon biztak bennem, mind azok, akik egyáltalán nem hittek bennem. Ha egy nevet kell mondanom, akkor Joaquin Caparros-ról kell beszélnem. Ő segítette az első lépesem megtenni a Sevilla felé, ami a bejutást jelentette egy első osztályú csapatba. Ő készítette elő az álmom megvalósulását.

Későb Luis Aragonés, aki szinte semmi tapasztalattal, csupán 18 évesen behívott a válogatottba. Ancelotti és Zidane, akikkel bajnokságok és a BL-ek csodálatos időszakait éltük meg. Remélhetőleg Zizu-val meg fogjuk hosszabbítani ezeket az éveket és vele a Real Madrid-i karrierem kiteljesedését.

-Amikor a lentről, a szenvedésről beszél, mire gondol?

-A tavalyi szezonra. A tavalyi év volt a leg keményebb szakmailag és személyesen is. Az én esetemben ez a kettő szorosan együtt jár. Bármilyen cím elnyerése nagy hatással van a hangulatomra, napi szinten. Ha veszítünk, akkor képtelen vagyok megtenni egyszerű dolgokat: elvinni vacsorázni a feleségem vagy kimenni a parkba a gyerekekkel. Ilyenkor haza menekülök a családomhoz.

Amikor megnyitotta élete kapuját, hogy elkészüljön a dokumentum sorozat, nem gondolta senki, hogy ez lesz a legkeményebb szezon.

Sergio Ramos szíve-trailer

-De szeretem, hogy az emberek láthatják majd, hogyan éltük meg. Egy elvesztett meccs után hogyan megyünk haza a családunkhoz. Mi csak azeét tekerünk és tekerünk, hogy másokat boldoggá tegyünk.

-És hogyan lehet ebből kijutni?

-Munkával. Dolgozom. Amikor a legaljára érek, onnan csak egy út van. És a futball mindig ad még egy lehetőséget. A siker kulcsa az, hogy soha nem fáradtam meg a győzelmektől. Ha csak a bukásokra gondolnék sok évre visszamenőleg, már rég vissza vonultam volna. De minél többet dolgozok, annál szerencsésebb vagyok.

-Hogyan néz ki a felnőtt Sergio Ramos?

-Felnőtt vagyok, egy gyermek tisztaságával és egy gyermek illuzióival. A gyermeki lelket fenntartottam, ezt a mentalitást tartom itthon is. És ha elveszíteném, remélem, hogy a gyerekeim vissza fertőznek. Nem akarok élni gyermeki öröm és lelkesedés nélkül. Szeretnék mindig egy álmot megvalósítani.

Divat

Sergio Ramos szereti a divatot. Mindenki tudja róla. Nem érdeklik a gúnyolódások, a mémek. Szeret öltözködni, szereti a ruhákat. Erről meggyőzödtünk a fotózás során is. Ismeri a márkákat, a tervezőket, szemmel tartja a divatcégek fejlődését. De amit Sergio Ramos kedvel, annak hatása van, és sokat ér.

-Mindig szeretett kockázatot vállani az öltözködésben, amióta ismerem.

-Igen, mindig is kedveltem a divatot. A bátyám modell volt, és ezért mindig divatosan öltöztünk már otthon is. Számomra ez egy önkifejezési mód. Szeretünk kockáztatni (nevet, és említ néhány ruhát, amelyek miatt kifigurázták). Ha megnézzük a régi lapokat, látjuk, hogy néha tévedtünk. De Pilar és én szeretünk különbözni másoktól, és különlegesen öltözni. Ilyenek vagyunk, és ebben is témogatjuk egymást. És mindig a pillanatnyi hangulatunk szerint öltözünk fel.

-Milyen ruhában érzi jobban magát?

-Különleges alkalmakkor vagy hivatalos eseményre szívesen viselek öltönyt, de a saját jegyeimmel kiegészitve (nevet). A formális öltözetben kedvelem a különlegest hordani, például egy speciális szövetet. Az utcán szeretek kockáztatni. Nem érdekel, mit gondolnak az emberek, ha én jól érzem magam a ruháimban. És jól érzem magam!

-Milyen márkákat kedvel?

-Szeretem a tervezőket és a márkákat, akik különleges dolgokat kínálnak. Innovatív es erdeti ötleteket és ahogy a márkák újra feltalálják önmagukat. De nem egy logo vagyok. Tetszik, hogy a divatot ismerő emberek felismerik azokat a ruhákat, amiket viselek, de nem én vagyok a védjegy. Szeretek más lenni, mint ahogy álatalában a focisták kinéznek.

-Focisták?! Hahaha!

-Hahaha, igen. Az emberek azt mondják, hogy a labdarúgók mindig ugyanolyan ruhában járnak, amiket a szponzorok adnak rájuk. Én megpróbálok más irányba menni.

-A művészeti gyűjteménye mindenkit meglepett, ami az otthona falait díszíti. Egy érzékeny személyre valló hobbi. Ez is része a jövőbeni terveinek?

-Az üzleti vállalkozások ismertek. A művészet segít a tanulásban. Ez egy számomra ismeretlen világ volt, amibe Pilar vezetett be. Ő fogott karon, és vitt el először múzeumba. És én szeretek tanulni. Szeretek gyűjteni, és szeretek személyes kapcsolatot tartani a művészekkel. A művészet számomra nem befektetés, a házam falán pláne nem. Ez egy olyan beruházás, ami a lényemet teszi gazdagabbá, a személyt. Ez egy csodaszép mező, ahol sétálok.

-Hogyan lehet körülvenni magát egy Banksy-val, egy Jaume Plensa szoborral, vagy egy Katz festménnyel?

-Mások a pénzt bulira, vacsorára vagy utazásra költik. Én is megtettem, de ma már jobban élvezem, ha egy bemutatóra eljuthatok, vagy a múzeumokban csodálhatom ezeket a hihetetlen festményeket. Évszázadokkal ezelőtt készültek hihetetlen finoman kidolgozott részletességgel. És én szeretem, hogy tudhatom, hogy a művész miért húzta itt ezt a vonalat, vagy miért ilyenre festette, és igy tovább. Elképesztő, hogy egy élő művész ezt elmeséli neked. Csodálom Jaume Plensa szobrát, Katz festményét, vagy Manolo Valdes egy művét, vagy Blanksy nagy képeit.

-Mondja, hogy találkozott Banksy-vel!

-Remélhetőleg!

A film egy jelenetében lángként tűnik fel, tapsol, énekel és gitározik az együttesében. Pilar szerint ezt is jól csinálja.

-Számára mit jelent a zene?

-A zene életmód, olyasmi, ami jó és rossz időben mindig elkísér.

-És a lovak?

-Gyerekkorom óta a szenvedélyem. A szarvasmarha-lovaglás volt az álom, amely mindig kísértett. (Torreádornak is készült, végül a futball győzött- a szerkesztő). A spanyol faj egyik szentélye vagyunk, és van egy világbajnokunk a Yukatan de Ramos-on.

A Yucatan említése után elfogy a kiszabott időnk. Hazamegy. Mások haza, ő vissza az Olymposra.

Forrás: Esquire Magazin, Riporter: Teresa Olazabal, Fotós: Javier Biosca, Stylist: María Molina, Fotós asszisztens: Enrique Escandell • Stílussegéd: Nirave Sánchez • Producer: Clarisa Gavrila, Smink: Rebeca T-Figueroa, az X művészek menedzsmentje Charlotte Tilbury számára • Fodrász: Pablo Pérez