Átigazolási HírekBarcelonaFociHacienda BernabeuJuventusLa LigaReal Madrid

13 nap Neymar-ig

13 nap, még pontosan ennyi van a spanyol átigazolási piac zárásáig. És ennyi ideje maradt a Barcelonának és a Real Madridnak, hogy egyikük megszerezze Neymar-t. A két klub viszont lassan belefárad a brazil csillagért tett próbálkozásaiba. A PSG elutasította a Barcelona legutolsó ajánlatát, amely szerint egy évig kölcsönben lenne náluk Neymar, majd a jövő nyáron 150 milliós áron jutnának a játékoshoz.

Ez az ár egyrészt jóval elmarad a PSG által kitűzött 250 millió € irányártól, másrészt a franciák nem látnak garanciát arra, hogy a likviditási gondokkal küzdő klub jövő nyáron valóban képes lesz ezt az összeget kifizetni. A Barcelona számára még ott egy másik lehetőség: elhozni a Juventus-tól Dybala-t.

Ha a Barcelona egy biztos jelet kapna Neymar részéről, hogy őket részesíti előnyben Madriddal szemben, és semmiféleképpen nem ír alá a fehérekhez, talán jobban is akarnák az aláírást. De Neymar eddig csak annyit nyilvánitott ki, hogy el akar jönni Párizsból. Mind a két csapat tudja, hogy a leigazolása rizikós. Mégis: annak a kockázata sokkal nagyobb, hogy a riválishoz ír alá. Neymar a botrányai, sérülései és kiegyensúlyozatlansága ellenére mégis az a labdarúgó, aki a különbséget meg tudja teremteni.

A katalánok tárgyaltak, ajánlatot tettek, kinyílvánitották a szándékukat, még a játékosokon keresztül is üzentek. Ellenben Madrid diszkréten közelít. José Ángel Sánchez révén közvetlen kacsolatot tartanak fenn a francia klubbal. Úgy tesznek, mintha igazából nem érdekelné őket a Neymar transzfer. Ez a stratégia azon alapul, hogy a Barca rendelkezésére nem áll olyan mozdítható pénz vagy játékos, akit be tudnának áldozni. És a piac utolsó napjaiban lehetőségük nyílik végrehajtani az igazolást.

Viszont ha a PSG elfogadta volna Bartomeu javaslatát, akkor a fehéreknek nem lett volna más választásuk, mint színt vallani. Vagy ez, vagy ismét átengedték volna a brazilt a Barcelonának. Nehéz viszont azt elképzelni, hogy a nyáron a történelem legnagyobb kiadásait produkáló Perez hajlandó vállani ezt a rivális szerepet és még egy ekkora öszegű igazolást.

Viszont azt is tudja, hogy az előszezonban a madridi szurkolók csalódtak a csapatban, és még inkább Zidane-ban. Ezért nagyon úgy tűnik, hogy akár néhány veterán kárára is állja akár az aláírást. A Madridba hozott fiatalok nem nyújtanak garanciát a folyamatos jó eredményekre. Az elköltött 300 millió ellenére sem. Neki egy olyan hatásos játékosra van szüksége, aki valódi meghatározó húzóembere a csapatnak és aki képes megteremteni a különbséget a pályán. Ennek pedig legjobb módja valóra váltani hét éve dédelgetett álmát.

Valdebabesban biznak abban, hogy a PSG vezetőivel ápolt jó kapcsolat előnyt jelent egyenlő ajánlat esetén a PSG-nél. A katalán klub kapcsolata feszült a franciákkal. A Leonardoval folytatott beszelgetéseikből tudják, hogy Neymar kezdeti ára 250 millió, viszont hajlandóak bevonni a transzferba más játékosokat is. Az árnak viszont legalább megközelítőleg a felét, de legalább 100-120 milliót készpénzben kell befizetni a párizsi kasszába.

A PSG elsősorban Vinícius-t, Courtois-t vagy Casemiro-t látná szívesen, három olyan játékost, akiket Madridban érinthetetlennek nyílvánitottak. A két klub megállapodott a tárgyalások folytatásáról, de a habfehérek nem haladnak előre. Várnak a megfelelő pillanatra, szemmel tartják a barcelonai híreket és kivárnak.

Neymar számára egy a lényeg: el Párizsból. Viszont nem mutatott preferenciát se a Barcelona, se a Real Madrid iránt. Ha távozik, mégis döntő lehet a véleménye. Megkönnyítheti egyik klub számára a leigazolását. Így Madrid nem tartja magától értetődőnek hogy őket válassza, a Barcelona ennél magabiztosabb.

Mit mond Zidane? A francia tréner álma Pogba volt, akinek a megszerzéséért komoly erőfeszítéseket tett a fővárosi klub vezetősége. Végül úgy tűnik, nem sikerül, idén nyáron szinte 100%-ig biztos, hogy nem. Perez a tavaszi visszatérésekor szabad kezet adott neki a csapat újraépítéséhez, és ez kiválóan működött, amíg…el nem akadt. Hazard leigazolása szinte magától értetődő volt Zidane, Perez, Hazard, a Chelsea és a drukkerek szemében is. Jöttek ígéretes tehetségek, Mendy, Militao, Jovic, minden szépen egyetértésben Zidane és az elnök között. Viszont az eladásokkal és kölcsönadásokkal már nem volt ekkora szerencséje a madridiaknak. Annak ellenére, hogy a királyiak 13 játékost értékesítettek és adtak kölcsönbe a nyáron, maradt még felesleg a kamrájukban.

Se Bale, se James, se Brahim Díaz nem kellett senkinek, az értük érkező ajánlatok néha nem hogy elég komolyak nem voltak, de a nevetséges szintre süllyedtek. Így jobb híján Zidane belenyugodott, hogy marad mind a három játékos a soraiban, akiket ő határozottan az öltözőn kívül szeretett volna látni. Ebbe még valahogyan belenyugodott, Bale ezt remek játékkal meg is hálálta már az első fordulóban.

Aztán le kellett nyelnie azt a békát, hogy Van De Beek se érkezik, csak jövőre. És erre megkoronázásul Pogba-t se tudta neki tálcán hozni Perez. Fogytán volt a türelme, de kitartott, ha véletlenül elszólta magát egy nyilatkozatban, azt a rossz spanyoljával megmagyarázva később visszaszívta.

Perez valahogyan meggyőzte, hogy amennyiben sikerül a transzfer, akkor a csapat része legyen Neymar is. Kifelé legalábbis ezt mutatta, de kiszivárogtatott hírek szerint ismét megromlott a kapcsolat edző és elnök között. Florentino Perez meghallgatta az érveket és ellenérveket is a játékossal kapcsolatban. A rejtélyes bokasérüléssel kapcsolatosan, a rizikókat és a Neymar-féle kiszámíthatatlanságot éppen úgy, mint hogy keressen mást. Keressen azok között a piacon elérhető kevesek között, akik képesek az érkezésüket követően azonnal kifutni a Bernabeu gyepére és megteremteni a különbséget. Nevet, igaz, senki se említett, ki is lehetne az… Úgy tűnik, hogy ebből a szempontból a Neymar sorsáról döntő utolsó szó Perez-é lehet.

Mindeközben a Barcelona berkeiben nyugalmasabb a helyzet-látszólag. Úgy tűnik, hogy Valverde élvezi továbbra is a klub vezetőinek a bizalmát, és egyetértés van az igazolásokat illetően. Vagy, csak diszkrétebben kezelik a konfliktusaikat. Valverde ugyan többször is azt mondta a nyár folyamán, hogy nincs napirenden Neymar leigazolása. Mégis aztán az elnökség célba vette a brazil csillag visszahozatalát. Coutinho eligazolása minden bizonnyal gyengíti a keretét, további eladások szintén, de igazán nagy csillagot nem hoztak. Messit is bevetették, aki állitólag telefonon kereste meg Neymar-t, hogy meggyőzze: jöjjön vissza a Camp Nou-ba. Az edző teljesen tisztában van a klub anyagi helyzetével, ha a csodával határos módon sikerül nekik ez a transzfer, minden bizonnyal örülni fog. Nem úgy a drukkerek. Hiszen az ismételt leszereplés a BL-ben és a kupában már elégedtelen hangokat szült.

Neymar személyéről is megoszlanak a vélemények a szurkolói körökben, egyesek a sérülései miatt, mások a két évvel ezelőtti eligazolása miatt nem lánák szívesen újra gránát-vörösben. Ha idén sem jutnak be legalább a Bajnokok Ligája döntőjébe, akkor bizony csoda kell, hogy a padon maradhasson. Hogy ez Neymar-al sikerülne nekik? A fentebb említett problémák miatt erre semmi garancia sincsen, továbbá ebben a PSG is csalódott, noha nekik adott volt még pluszban Mbappe és Cavani is. És a Juventus tavalyi példája is jól igazolja: egy játékos, meg egy Cristiano Ronaldo se tudja egymaga a csapatot a kupáig repíteni.

Itt tart a jelenlegi helyzet, amikor is a PSG várja a jobb vagy elfogadhatóbb ajánlatokat a két klubtól (időközben bejelentkezett a Juventus is, nevető harmadikként és Dybala-val a tarsolyban lehet akár a nevető harmadik is). 13 nap még, és kiderül, közeleg a nyár legnagyobb szappanoperájának utolsó része. Aztán végre mindenki hátradőlhet a fotelben, és élvezheti a mérkőzéseket, januráig nyugalom lesz (de erre garanciát nem vállalok).

Források: en.as.com, fourfourtwo.com, marca.com, keresztlabda.hu

Kiemelt kép: marca.com